用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生早餐吃什麼?
樓主: IloveJJ
go

小學生早餐吃什麼?  

IloveJJ 發表於 17-9-22 09:14
我不嬲晚晚煮飯,煲湯煲糖水架,前日先整完海參花膠煲。我啲仔好鐘意食我煮既野,放完暑假要响學校食晏, ...

呢D 先係呀媽嘛。讚十個!

回覆 fishchow 的帖子

吾好意思!想學你噤整有營養麵包,
家用有部Rasonic麵包冇用過.
可以詳細d講點整嗎?
我搵youtube好似冇d足料既食譜
可以分享 你的食譜嗎?
因為聽你講有nuts有果肉好吸引
但自己做驚整左d怪味麵包.
是否吾好落泡打粉?
如何在冰箱存放?
家冇光波爐可以早上點反熱?
Thankyou!!!!!

回覆 Soundervolt 的帖子

想問問通心粉,意粉可以早一晚煮好放雪櫃嗎?早上先加料再煮熱?
THANKYOU!

回覆 angela1229 的帖子

想問大家用咩煲整粥?有冇D前一晚放料煲, 通霄吾洗插電,又安全,又細部既煲推介?
有食譜可以分享嗎? 我驚我整左怪味粥
THANKYOU!

回覆 little_yolky 的帖子

想問問蛋卷或三文魚炒飯點整?落咩料? 想有營養D
THANKYOU!

回覆 IloveJJ 的帖子

嘩! D野食好正呀!

想問下大家"蒸焗爐" 邊部好? 想要細部D.
THANKS!

santakit 發表於 17-9-23 01:18
回覆 Soundervolt 的帖子

想問問通心粉,意粉可以早一晚煮好放雪櫃嗎?早上先加料再煮熱?

通心粉及意粉及湯可以早一晚整定分開用保鮮盒放入雪櫃,食嘅時候先至放埋一齊再加熱。

IloveJJ 發表於 17-9-22 09:30
人哋話panasonic 最好
係香港可以買到嘅麵包機只得幾款好少選擇,台灣嗰邊好似多啲揀。我同阿女係FB見到呢部機,我倆個都好鍾意,香港無得買!----日本TWINBIRD多功能製麵包機 https://www.youtube.com/watch?v=joVF3QQH_90

Soundervolt 發表於 17-9-23 09:10
通心粉及意粉及湯可以早一晚整定分開用保鮮盒放入雪櫃,食嘅時候先至放埋一齊再加熱。
...

吾好意思,白痴問題。。通心粉or意粉煮好是放冰格定普通格?
係咪吾好煮噤林?
一次可煮定幾多日? Thanks

IloveJJ 發表於 17-9-23 07:27
panasonic好,最細部,又平,又多功能,可蒸、焗、炸(健康炸)。消委會剛測試完
...

Thanks! :D

santakit 發表於 17-9-23 01:12
回覆 fishchow 的帖子

吾好意思!想學你噤整有營養麵包,

如果粉是 250g, 一般 nuts + 莓 不要超過 100g .
如要改善麵包質感,不妨學下做 「湯種」,網上 search 下。

有一様要注意,如果你部機在打麵團時 一直黏著底,是太濕了。
就要重覆之前的流程,逐少加麵粉,直到能成團。

Facebook 大把 麵包谷,高手如雲~

IloveJJ 發表於 17-9-23 11:51
咁你覺得panasonic唔好嗎?我睇到好多都話好喎!
唔係覺得 panasonic唔好,只係覺得香港好少款揀

IloveJJ 發表於 17-9-24 07:17
有麵包高手,太好了,請問唔用麵包機,做麵包係咪好難?

想像一下手搓麵團都覺得辛苦

IloveJJ 發表於 17-9-24 07:17
有麵包高手,太好了,請問唔用麵包機,做麵包係咪好難?

有人 enjoy, 有人覺是苦力...
而我,只喜歡一踺到底,頂多 加個 「湯種」。

有人 用麵包機 打粉團,再做手工包,省卻勞動,
又有樂趣~