用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無申請學劵,但考到學劵幼稚園k1,可以入讀嗎? ...
樓主: fatpigitto
go

無申請學劵,但考到學劵幼稚園k1,可以入讀嗎?

引用:其實點解一定要迫人申請學券?就算係有資格

原帖由 se6b03 於 15-01-09 發表
其實點解一定要迫人申請學券?就算係有資格申請,如果一位家長覺得自己有成億身家,我唔志在政府既學券資助 ...
從來無人迫家長申請學券,如果有留意的話,所有津貼幼稚園都會在報名時提醒家長申請學券以作註冊之用。

回覆 lui 的帖子

其他唔知,但問過坑真,一定要有學卷,自已比錢都唔得,如果無學卷,學校係唔會接受註冊。

Mimimuel 發表於 15-1-9 16:18
回覆 lui 的帖子

其他唔知,但問過坑真,一定要有學卷,自已比錢都唔得,如果無學卷,學校係唔會接受註冊 ...

據我所知,學校需要拎住學券每個月向政府兌換,政府先會資助相關款項,所以應該可以自己比錢,學券就照申請用作注冊,注冊完後要求學校唔好拎學券同政府做兌換,家長自己每個月交足全額學費就可以。

回覆:無申請學劵,但考到學劵幼稚園k1,可以入讀嗎?

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/preprimary-kindergarten/kindergarten-k1-admission-arrangements/Guidance%20Notes_tc%20(1).pdf

se6b03 發表於 15-1-9 16:39
據我所知,學校需要拎住學券每個月向政府兌換,政府先會資助相關款項,所以應該可以自己比錢,學券就照申請 ...
理論上冇錯,但咁麻煩申請左,注冊完叫學校唔用,而自己另外畀全額,我諗唔到有咩理由咁做...
同埋學校行政上會麻煩左,可能只麻煩一次,不過每月收學費特別有一份學費金額唔同...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-1-9 17:10
理論上冇錯,但咁麻煩申請左,注冊完叫學校唔用,而自己另外畀全額,我諗唔到有咩理由咁做...
同埋學校行政 ...

其實學券政策推行左咁多年以來,政府都無公佈過實際使用率,係咪真係全部合資格既家長都會申請呢,正如學費資助一樣,有人合資格,但申請要填表交資料,有人嫌麻煩同唔想披露個人資料所以唔申請,學券都應該一樣比人選擇,我有權自己比錢全額讀但唔想交資料填表都唔得 ?有一部份係未有本港永久居留權既人,不合資格申請學券但又想讀學券幼稚園。