用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無申請學劵,但考到學劵幼稚園k1,可以入讀嗎? ...
go

無申請學劵,但考到學劵幼稚園k1,可以入讀嗎? [複製鏈接]

太大意,以為入讀才申請,想請教有沒有辦法

1    0    0    0

引用:太大意,以為入讀才申請,想請教有沒有辦法

原帖由 fatpigitto 於 14-12-31 發表
宜家唔準申喇咩?咁統一駐冊日你振算用乜去注冊?不如打返去間學校問

fatpigitto 發表於 14-12-31 17:16
better to call school office

回覆:fatpigitto 的帖子

打去教育局申請2015/16 註冊信 or 立即去學生資助辨事處申請學卷

回覆 fatpigitto 的帖子

當學校註冊日都收吾到張學卷,或無任何證明曾經申請過,一般都吾會俾你當日成功註冊,大多列入後補或退出論,以達到1人1學位之公平原則。

回覆:Cap水 的帖子

已打電話問學校,一定要有才能註冊,一般申請要6至8星期、怕趕唔切,就冇機會入讀

引用:已打電話問學校,一定要有才能註冊,一般申

已打電話問學校,一定要有才能註冊,一般申請要6至8星期、怕趕唔切,就冇機會入讀

...
Its impossible. If you don't have 學卷,咪俾全費先囉,有學卷後退回,你依家快d申請番

引用:太大意,以為入讀才申請,想請教有沒有辦法

Call 教育局!應該冇問題

回覆:無申請學劵,但考到學劵幼稚園k1,可以入讀嗎?

是否可請教育局證明未申請到學券?

無學卷都可以讀丫, 但呢家都可以補申請番學卷

引用:已打電話問學校,一定要有才能註冊,一般申

...
學校答得好正確,因為如果個個都話自己未申請,咁同間間學校都講話之後補返,咪一人可以擺幾個學位,咁個新制度有咩用

will pm you

回覆:無申請學劵,但考到學劵幼稚園k1,可以入讀嗎?

我都有同樣疑問求教!教育局有封信證明學券申請處理中....

其實點解一定要迫人申請學券?就算係有資格申請,如果一位家長覺得自己有成億身家,我唔志在政府既學券資助,我自己比全費讀唔得 ?

se6b03 發表於 15-1-9 11:04
其實點解一定要迫人申請學券?就算係有資格申請,如果一位家長覺得自己有成億身家,我唔志在政府既學券資助 ...
我唔知制度原意係咪咁,但如果有錢人話有錢唔駛學券去註冊,咁即係有錢有資格hold幾個位,當然,有錢人怕麻煩懶申請,不過都只會hold一間,我相信有呢種人

KonnyGreen  good!!  發表於 15-1-9 14:10
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

其實點解一定要迫人申請學券?就算係有資格申請,如果一位家長覺得自己有成億身家,我唔志在政府既學券資助 ...

你有錢包起一個公立醫生得唔得?
你有錢揾肥龍收風得唔得?

引用:其實點解一定要迫人申請學券?就算係有資格

原帖由 se6b03 於 15-01-09 發表
因為自以為有錢而專登唔申請學券,就請唔好擺住資助學校,留返個位俾啲有需要既人,唔係個個俾得起, thank you

幼稚園唔係一定要讀架, 唔係強制性課程~
如果個位家長真係咁有錢, 強烈建議佢自己搵老師在家教~
一來可以創造職位, 二來唔好同有需要架人爭~~~

btw, 學卷呢個制度今年已經唔同玩法~
今年係用學卷去達到一人一個學位~
有學校無join呢個system, 不過大部份資助學校都join~
係報名時, 自己應該一早考慮返你報個幾間有無資助學校包括在內~
如有, 必須申請學卷, 用黎做報名~
如無參加呢個統一註冊架, 你可以唔需要申請學卷~

回覆 se6b03 的帖子

咁遊戲規則係咁玩,點解唔跟呢?

HKBB2012 發表於 15-1-9 13:25
因為自以為有錢而專登唔申請學券,就請唔好擺住資助學校,留返個位俾啲有需要既人,唔係個個俾得起, thank ...

.....................
don't worry, be happy, look at me, i am happy
‹ 上一主題|下一主題