用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村學校v.s.信義中英文幼稚園
樓主: LOUISEBO
go

又一村學校v.s.信義中英文幼稚園

回覆 LOUISEBO 的帖子

係呀!又一村信義收咗全日,今個月尾去註冊,一程小巴公公婆婆送.

引用:紹邦之前原本都諗住見,不過同另一間學校面

原帖由 LOUISEBO 於 15-01-06 發表
紹邦之前原本都諗住見,不過同另一間學校面試撞左日子所以無去。最終見左又一村同信義。希望waiting list既 ...
咁知唔知紹邦好唔好呀?

回覆 raytem 的帖子

紹邦我大仔响樹畢業, 而家P4, 坦白講以前哥哥年代係幾好, 老師好, 校長好, 好有愛心, 而家已經無以前咁好了, 好多好既老師走晒, 我細仔都有去IN, N 班REJECT 咗 ( 哥哥讀過都無情講) 跟住再入K1, 到正式要IN K1, 問返以前啲家長 ( 佢吔仲有留意學校野的) 我就無 IN 了.....
不過佢唯一一樣夠強, 就係有註校NET TEACHER, 五日都有英文堂, K1-K2 - 20 MINS, K3 加到 30 MINS, 有一個國語老師, 所以哥哥果底子打得都幾唔錯

引用:回覆+raytem+的帖子 紹邦我大仔响樹畢業,+

原帖由 cubixluk 於 15-01-09 發表

紹邦我大仔响樹畢業, 而家P4, 坦白講以前哥哥年代係幾好, 老師好, 校長好, 好有愛心,  ...
唔該晒! 其實有咩唔好架?
不過我見到佢地個schedule都有每日20mins英文堂,都唔錯,我女in n時都rejected ,而K1就收左! 仲有想問下膳食方面可以有特別要求嗎?例如有部分野唔食得thx

引用:好彩又一村信義收咗,本來依間對我係保險線

原帖由 Cap水 於 15-01-06 發表
好彩又一村信義收咗,本來依間對我係保險線嘅學校,今次聽你地d媽打講,都好收心俾女兒讀,聽講依間學校近 ...
我聽朋友講信義校長曾在耀中及九龍靈量當校长,而且她是一个颇有心教育工作者。
我会比我个仔讀此校。

膳食, 你有野唔食得, 同學校講, 一定無問題的

另外, 而家比我覺得佢吔間學校紅咗 (哥哥年代, 無咁多人報, 當然當年仔都少啲 ) , 老師無以前咁有HEART,
愛心無咁大咁.... 當然响入面讀時可能又唔同, 我只是在N 班弟弟去 IN 時, FEEL 到的

回覆 fatfathippo 的帖子

全日班嗎?
希奇有機會做同學仔, 大家一齊多多指教
你會22 號去註冊嗎? 我而家打緊去改時間, 希望可以响朝早做, 睇下學校方唔方便

引用:回覆+fatfathippo+的帖子 全日班嗎?+希奇

原帖由 cubixluk 於 15-01-12 發表

全日班嗎?
我个仔也是全日班,我當天会去注册。

引用:回覆+raytem+的帖子 膳食,+你有野唔食得,+

原帖由 cubixluk 於 15-01-12 發表

膳食, 你有野唔食得, 同學校講, 一定無問題的
thx !

我女也是,一齊去註冊,吾知今年有冇鬼仔或mix學生呢?我見面試果日都有幾個。

你朋友講得無錯,葉校長真的在九龍靈糧堂幼稚園做過校長,真係唔知添~
無意中找到九龍靈糧堂幼稚園2008/09 學校報告,當時校長是葉卓賢校長。
http://www.docin.com/p-119287813.html

回覆:又一村學校v.s.信義中英文幼稚園

聽日就去交留位費喇。好期待丫。希望未有offer ge家長快啲收到通知。有offer既家長小朋友來年讀書開心啦。加油。

22/1 朝一早去做咗註冊, 買咗 2 套校服 ( 你吔買咗幾多套) 我買2 套時, 果老師話要買3 套喎 ?? 我話, 2 SETS 應該夠喎, 我有乾衣機, 都乾得切等等..... 佢好似面有難色, 同我背面個MISS 應該有同佢唔知講啲乜, 跟住佢先話好等等....
呢點我有點不爽....

希望佢吔讀得開心啦.....

回覆:cubixluk 的帖子

我買左3套校服。因為夏天小朋友好易整dirty. 外套就2件♡無嘢丫。老師主任都好nice.感覺很好吖。你小朋友am 定全日班丫!

引用:回覆+LOUISEBO+的帖子 22/1+朝一早去做咗

原帖由 cubixluk 於 15-01-23 發表

22/1 朝一早去做咗註冊, 買咗 2 套校服 ( 你吔買咗幾多套) 我買2 套時, 果老師話要 ...
哈,我買住一套先,好彩無俾面色我睇!我

22號完成初部註冊,果日問信義,今年收咗幾個mix學生,希望日後有機會做同學。

回覆 Cap水 的帖子

MIX 咩國家??
多數都做同學架, 如果大家都讀全日班?
遲啲 5 月家長會, 大家可以見下面, 交流下, 或者開個WHATSAPP GROUP 一齊交流, 交流...

我仔係am班😄😄😄有無人都係?

Am!

真心喜歡呢間學校!