用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你當我自卑⋯唔識玩lee個幼稚園面試遊戲 ...
go

你當我自卑⋯唔識玩lee個幼稚園面試遊戲 [複製鏈接]

我真心自問個女所以面試唔叫差⋯,所有佢要做既野都做哂答哂! 我都只係apply有學卷既幼稚園, 係! 我認, apply果d都係一講個名大家都會知既幼稚園⋯7間⋯但最後換來既係全部reject, 只有2間waiting..有d連in既機會都冇!
我開始懷疑係自己陀衰個女, 因為我地住屋邨, 校網又差⋯父母又唔係高學歷高收入⋯又唔係名牌學校畢業! 所以我應該只得邨校offer? (冇意詆毀邨校, 收我女果間我都覺得以邨校計係唔錯既! 只係不是最心儀)

呻完⋯

0    0    0    0

回覆:你當我自卑⋯唔識玩lee個幼稚園面試遊戲

你吾好太吾開心, 我識人大女加專業人士in時答晒問題一樣冇offer,主要報晒地區名校及一講就知個D, 反而冇報村校

坦白講,我覺得某些幼稚園可能會睇父母背景,但呢d野冇得變。可以變的父母教育子女的方法和態度,一些軟件好重要,如待人接物,解難力,抗 逆力,學習興趣,自信等等。只要配合適當的教育,子女係龍的始終係龍,駛乜驚呀?

仲有,學卷幼稚園間間都參唔多,差在出唔出名,求其一間只要老師校長有heart,教育理念相近的村校可以讀已經好好啦,think positive!

唔使咁自責, 出名幼稚園競爭超大, 好多人都食白果~

回覆:sunnymama2 的帖子

你講得啱⋯所以我而家當慳埋果幾百蚊校車費, 放返落阿女既教育基金⋯我老公都話只要自己有心教, 做好自己本份, 教曉阿女待人接物, 禮義廉恥,就已經足夠!

回覆:sunnymama2 的帖子

多謝你既安慰! 係呀, 收我女間邨校校長好似好好, 聖誕O-Day都邀請我地lee批出年先返學既學生及家長參與, 當日見校長好好, 就算果日得13度都企出門口接待學生同學生say hohoho..merry christmas.. 勁nice!!

回覆:964000 的帖子

你朋友個B都係龍年?

引用:多謝你既安慰!+係呀,+收我女間邨校校長好似

原帖由 suki.ywk 於 14-12-31 發表
多謝你既安慰! 係呀, 收我女間邨校校長好似好好, 聖誕O-Day都邀請我地lee批出年先返學既學生及家長參與, 當 ...
現在都有offer了嗎?咁就可以放心啦!

引用:多謝你既安慰!+係呀,+收我女間邨校校長好似

多謝你既安慰! 係呀, 收我女間邨校校長好似好好, 聖誕O-Day都邀請我地lee批出年先返學既學生及家長參與, 當 ...
邨校都好架,如果想學術,可以用果啲錢出去再學!

引用:我真心自問個女所以面試唔叫差⋯,所有佢要

我真心自問個女所以面試唔叫差⋯,所有佢要做既野都做哂答哂! 我都只係apply有學卷既幼稚園, 係! 我認, appl ...
我個囡囡都一樣,公共屋邨樓下嘅幼稚園都唔收,反而區內一間叫做有名氣嘅幼稚園收咗,小朋友面試唔代表乜嘢,同抽獎差唔多啫,當然抽唔到獎一定有少少唔開心

‹ 上一主題|下一主題