用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網 vs 35校網
樓主: charchar2001
go

34校網 vs 35校網   [複製鏈接]

回覆:yovin 的帖子

你仔好叻喎, 上年? 紅馬不是111嗎?

引用:Quote:yovin+發表於+15-1-22+05:14+前任校

原帖由 hkpapa852 於 15-01-22 發表
其實你知唔知我講緊咩? 條天橋起好咗一段時間啦, 而家係因為方便學校隔離將會落成既"豪宅"居民, 由"豪宅"商 ...
我都覺得條橋怪怪的。不過唔發生都發生左,既然無能力去改變,不如向好方面諗,現在家長接放學多了個位遮頭擋雨。

hkpapa852  不過等得耐會俾蚊咬  發表於 15-1-22 11:23

引用:你仔好叻喎,+上年?+紅馬不是111嗎? +

原帖由 JObb 於 15-01-22 發表
你仔好叻喎, 上年? 紅馬不是111嗎?
大仔在六年前馬年考,所以细仔必收。當年自行红馬,甲一红馬,乙一福馬,叩門紅馬。

loveDD 發表於 15-1-22 10:59
我都覺得條橋怪怪的。不過唔發生都發生左,既然無能力去改變,不如向好方面諗,現在家長接放學多了個位遮頭 ...

話時話邊個有利弊都未知.... 我只係見紅馬好多學生用對面屋苑架𨋢及走廊行返學(公眾地方係有權使用)但亦要尊重別人.... 有部份家長由得D細路亂跑..大大聲旦(等)埋旦埋...阿囝近(噤)住近住部𨋢....你地估紅磡灣係你架咩....

不喜勿插,只講眼見事實

話時話邊個有利弊都未知.... 我只係見紅馬好多學生用對面屋苑架life及走廊行返學(公眾地方係有權使用)但亦要尊重別人.... 有部份家長由得D細路亂跑..大大聲旦(等)埋旦埋...阿囝近(噤)住近住部life....你地估紅磡灣係你架咩....

不喜勿插,只講眼見事實

引用:Quote:原帖由+JObb+於+15-01-22+發表你仔好

原帖由 yovin 於 15-01-22 發表
大仔在六年前馬年考,所以细仔必收。當年自行红馬,甲一红馬,乙一福馬,叩門紅馬。

...
好羨慕

yovin 發表於 15-1-21 07:34
紅馬用家,真係好學校。因大仔升中,細仔初頭被我忽略,老師及细仔同學家長,一直鼓勵,在關愛讚賞下,細仔 ...
你好,好少在EK看到紅馬用家,能否向你請教下﹖請問紅馬的老師普遍有愛心嗎﹖

課外活動是怎樣的﹖是真係有老師教,定係只填個名當係會員,無乜活動那種﹖有無邊個活動值得參加﹖

學生乖嗎﹖雜嗎﹖多不多需要特殊教育的學生﹖

功課是否好多﹖

真抱歉,好少見到紅馬家長,好多問題,麻煩你了﹗
如果有其他料,也請告訴我,謝謝﹗

引用:Quote:yovin+發表於+15-1-21+07:34+紅馬用

原帖由 xiazaimami 於 15-01-22 發表
你好,好少在EK看到紅馬用家,能否向你請教下﹖請問紅馬的老師普遍有愛心嗎﹖

課外活動是怎樣的﹖是真係有 ...
無人分享?

我係上年的35網小一生家長, 好多家長分享35網資料如下:

天神: 好參差的分享,可能醒目讀書型同平傭學生的分別。因為分精英制,普通班的功課反然勁多,精英班較輕鬆。有幾個家長頂唔順要食抗抑鬱藥,小二退學揀選輕鬆學習的小學;亦有同學捱到小三。女生係斯文型,除左讀書或音樂不太重視運動培訓。

紅馬:35網之中不算太多功課,始終係官校有升中聯校派位保證,不會過份催谷,功課量每班不同;小三同學仔仲有時間去公園玩樂。

雙奉:同時段比較,奉基的工作紙比千禧深,勁多課外活動選擇,初小未見催谷情況但4考要密密溫習,無精英制。

黃宣:小一第一個學期無默書勁輕鬆,但去到小二英文深左好多!音樂體育都要考簡單筆試。有朋友由全班考頭十位跌到落谷底!有精英制。亦有朋友由精英班跌落普通班但心情好好多起碼唔係考第尾

葛量洪:有愛心,有兩個同學仔入左;一個係韓國人,中文科偏弱;暑假時間會有輔導班協助小朋友適應小學生活。除左派位比較其他五間略為偏低外,小朋友都能愉快學習。

聖提:有一個同學仔入讀,無特別分享,只是開學第四日分享過手冊,寫的字都勁難,又要開一本筆記簿:數學學寶庫。

依家二線小學大多希望追上一線小學,所以比較上會比紅馬更多功課及更催谷。34網真係一念天堂一念地獄,35網會較平均但今年要小心選校,有可能派左去廣小或方樹泉!要坐校車都麻煩了!

TOLAM    發表於 15-1-27 10:32
hkpapa852    發表於 15-1-27 09:51

sze0203 發表於 15-1-27 09:43
我係上年的35網小一生家長, 好多家長分享35網資料如下:

天神: 好參差的分享,可能醒目讀書型同平傭學生的 ...
謝謝﹗

沒有學音樂,  有打兵乓球 , 兒子較活躍坐吾定

黃埔宣道 vs 奉基千禧 好 ?

sze0203  可致電查詢  發表於 15-1-27 13:15
sze0203  千禧有兵乓球校隊, 黃宣唔清楚可   發表於 15-1-27 13:14

引用:沒有學音樂,++有打兵乓球+,+兒子較活躍坐吾

原帖由 TracyC 於 15-01-27 發表
沒有學音樂,  有打兵乓球 , 兒子較活躍坐吾定

黃埔宣道 vs 奉基千禧 好 ?
奉千的體育在校界是出名的,女籃更是班霸級,乒乓唔太清楚,但我估都ok適合活潑小孩

34女 這樣選有乜意見. 甲1 聖心2聖家3油天 乙1聖羅撒2農官3協恩 其他不填

nosaj8888 發表於 15-1-27 13:19

34女 這樣選有乜意見. 甲1 聖心2聖家3油天 乙1聖羅撒2農官3協恩 其他不填

若聖羅撒一瓜,睇怕要黃大仙出手至打救到你。。。  

Ekko    發表於 15-2-4 11:55
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

nosaj8888 發表於 15-1-27 13:19
乙1聖羅撒後, 乙2 & 乙3你的選擇係零機會! 仲有千萬唔好唔填, 否則聖羅撒唔入的話就係領島或黃大仙小學
乙2 & 乙3最好揀二線小學: 進取的可揀合一堂, 保守的可揀基道, 獻主會...再保守D就係牧愛, 信義, 靈光。

hkpapa852  合一堂上年乙一都唔夠派   發表於 15-1-27 13:37
hkpapa852  合一堂乙二一定無機會  發表於 15-1-27 13:37

合一和其他咁不如去直資和私小,還掂有2offers and 4 waiting

hkpapa852  你有得揀當然可以咁講  發表於 15-1-27 14:06

領島是什么校?好差嗎

nosaj8888 發表於 15-1-27 14:05
合一和其他咁不如去直資和私小,還掂有2offers and 4 waiting
如果有直私OFFER, 聖羅撒唔入就去私直啦~~但唔好諗你的填法係可以博到乙二或乙三^^

領島今年唻左個新校長, 暫時未知有咩教學變動, 只是太多新移民

去那里看學校編號

nosaj8888 發表於 15-1-27 14:13
去那里看學校編號
似乎你無收到教育局份通知喎.
其實你係咪考到仲註冊咗直資學校? 如果係咁你唔駛諗, 係無得抽

sze0203  總好過放農小及協恩   發表於 15-1-27 14:22
sze0203  是, 合一堂乙二都未必有^^   發表於 15-1-27 14:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題