用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網 vs 35校網
go

34校網 vs 35校網  

各位姊妹,如果自己住在35校網,想報34網小學,算是跨區嗎?2區都屬九龍城,有人知道嗎?

charchar2001 發表於 14-12-31 11:17
各位姊妹,如果自己住在35校網,想報34網小學,算是跨區嗎?2區都屬九龍城,有人知道嗎?

...
唔同校網就係跨區, 只有係自行或者大抽獎甲部可以揀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:34校網 vs 35校網

我小朋友是女仔,有什麼校網好介紹?本人沒有宗教,又不是九龍區舊生,想請教

charchar2001 發表於 14-12-31 12:02
我小朋友是女仔,有什麼校網好介紹?本人沒有宗教,又不是九龍區舊生,想請教

...
想搏既, 留係35網抽天神
再搏D, 去12網抽3大女校, 或者41網抽MCS, HF
安全少少去11網抽聖提女子, 聖心
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:charchar2001+發表於+14-12-31+12:02

原帖由 hkpapa852 於 14-12-31 發表
以上機會大約有幾多?thankssssss

lovebb2 發表於 14-12-31 12:56
以上機會大約有幾多?thankssssss
冇人會知

引用:Quote:charchar2001+發表於+14-12-31+12:02

原帖由 hkpapa852 於 14-12-31 發表
但我是35校網有什麼推介?

35,只有天神一間?

回覆:hkpapa852 的帖子

我正在諗緊,20分天主教,自行邊度最大機會?(次序應該係點排?)
天神, 聖家KLN TONG,聖家 KLN CIYTY,mcs,mps,聖芳濟各,st Rose,聖心。

想搬 34 / 11 校網好??
thx

引用:我正在諗緊,20分天主教,自行邊度最大機會

原帖由 ooass 於 14-12-31 發表
我正在諗緊,20分天主教,自行邊度最大機會?(次序應該係點排?)
天神, 聖家KLN TONG,聖家 KLN CIYTY,mcs, ...
KC 聖家最大機會

引用:35,只有天神一間? +

原帖由 charchar2001 於 14-12-31 發表
35,只有天神一間?
35, 女都一定揀天神,一條龍,有細佬嘅都唔放過,不過要捱得先好,P1 入去就教P2 英文。多功課到爆炸

仲有冇35網姊妹比D意見?好擔心

引用:仲有冇35網姊妹比D意見?好擔心 +

原帖由 charchar2001 於 15-01-01 發表
仲有冇35網姊妹比D意見?好擔心
35網其實冇乜值得擔心,共得七間學校,得兩間冷門,好易填。天神係極稀有band1龍校,紅馬官亦相當熱門,黃埔宣道丶奉基千禧及奉基都係次熱類,各有捧場客,以上五間均需放第一志願才有機會入讀。填表亦好簡單呀,高風險高回報填天神/紅馬乙一,保守穩陣就填黃宣/奉千/奉基乙一,乙二&三已要放聖提/葛小,乙四至七唔填又得,亂填又得,反正冇分别。

引用:Quote:原帖由+charchar2001+於+15-01-01+發

原帖由 lauwingtai 於 15-01-01 發表
35網其實冇乜值得擔心,共得七間學校,得兩間冷門,好易填。天神係極稀有band1龍校,紅馬官亦相當熱門,黃 ...
好似賭博。

競爭是否無34,41咁大?

引用:競爭是否無34,41咁大? +

原帖由 charchar2001 於 15-01-01 發表
競爭是否無34,41咁大?
應該話35易預測啲,易掌握啲,天神紅官高風險丶黃宣奉千中風險丶奉基低風險丶聖提葛小冇風險,填乜都只係博一舖,乙二已經唔使諗,風險自己掌握。相反,34&41難掌握,博又唔係,唔博又唔係,一陣以為自己穩陣,結果照博輸又喊三聲。

多謝寶貴意見

引用:Quote:原帖由+charchar2001+於+15-01-01+發

35網其實冇乜值得擔心,共得七間學校,得兩間冷門,好易填。天神係極稀有band1龍校,紅馬官亦相當熱門,黃 ...
如果有私小或直資backup 既女仔,全香港大抽獎一定要抽st mary 或天神,超級band1 頭一條龍又唔使學費,全港絶無僅有

hkpapa852  直資收咗無得抽啦!  發表於 15-1-2 10:27

得7間會否唔夠位借咗隔離區d尾學校?

ooass 發表於 14-12-31 23:16
天神, 聖家KLN TONG,聖家 KLN CIYTY,mcs, ...
搬去34網, 只會更後悔