用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學習態度
樓主: hiunam116
go

學習態度 [複製鏈接]

回覆:學習態度

引用:+本帖最後由+happy_lavender+於+15-1-6+20:

原帖由 happy_lavender 於 15-01-06 發表
佢鍾意唱歌,一日到黑响屋企哼歌

引用:Quote:原帖由+happy_lavender+於+15-01-06+

引用:Quote:原帖由+do-re-me+於+15-01-15+發表佢

原帖由 moviemovie 於 15-01-16 發表
如果佢鍾意唱歌,就培養佢呢樣啦!等佢揾返d自信心返來!
比佢學唱歌?合唱團?細個考過香兒考唔到,請問有冇好提意?thanks

回覆:do-re-me 的帖子

引用:最好緊係揾聲樂老師啦,打好基礎到時唱pop

最好緊係揾聲樂老師啦,打好基礎到時唱pop又得,正經去考聲樂又得!不過佢呢個年紀都唔係你想點就點!

...
單對單會唔會悶?有冇合唱團介紹?

引用:Quote:原帖由+moviemovie+於+15-01-16+發表

引用:Quote:原帖由+do-re-me+於+15-01-16+發表單

合唱團學唔到唱歌技巧,你要問下呀女想唔想學,我自己細個好鍾意唱歌,就係附近社區中心學唱K歌,後來又唱 ...
可否介紹你的老師比我?thank you

引用:Quote:原帖由+do-re-me+於+15-01-16+發表單

合唱團學唔到唱歌技巧,你要問下呀女想唔想學,我自己細個好鍾意唱歌,就係附近社區中心學唱K歌,後來又唱 ...
多謝你的指引,我頭先同阿女講,不如你呈三考好d,我帶你去學唱歌.佢即刻彈起身,雙眼發光咁話:"真ga!?好呀! 咁我而家去瞓覺喇."(佢當時睇緊電視,唔肯去瞓覺).佢一直都冇要過話想學唱歌,所以我從來都冇諗過.

引用:Quote:原帖由+moviemovie+於+15-01-16+發表

引用:Quote:原帖由+do-re-me+於+15-01-17+發表多

原帖由 moviemovie 於 15-01-17 發表
我好耐之前學,老師早已冇聯絡啦!如果揾得返contact再pm你啦(不過,都唔平$600/Hr)!你上網揾都唔難架![ ...
thank you, 但$600/hr對我黎講太貴了,我最多只可負擔$300/hr.點先搵到正正經經地教,唔係好似補習果d呃錢的老師?

引用:Quote:原帖由+do-re-me+於+15-01-17+發表多

原帖由 moviemovie 於 15-01-17 發表
我好耐之前學,老師早已冇聯絡啦!如果揾得返contact再pm你啦(不過,都唔平$600/Hr)!你上網揾都唔難架![ ...
佢唔係發明星夢果d細路,只係好單純咁鍾意唱學校d歌,或英文歌.我頭先search下"聲樂老師",全部都話可以做歌星.我唔想揾果d,都唔知係咪真係學到野

我女唔睇書就唱歌,佢有時一路彈琴一路唱歌或練氣。我比左佢學聲樂,開頭係辛苦,不過現在不再投訴,因為老師對咬字好嚴謹,現在佢好期望可以學唱法文,德文歌。我同佢講還有意大利文,佢對眼是發光。唱歌無練琴用咁多時間,因為除時可以練氣同唱。

不過老師都有比佢功課做,要把樂鐠音符轉反do-re-me, 所以不止是練氣,唱歌,咬字,還有睇譜。

揾間好的琴行,佢地都有聲樂老師,收費都ok.  太貴我也付不起,我見佢咁好唱口才比佢唱歌。

回覆 happy_lavender 的帖子

happy lavender,
來文的意見真的很好,無論孩子有否因性情和態度,而影響生活和學習,剪輯你的經驗,留下慢慢細嚼,必然有另一番的頓悟吧!

可以經常接觸大數量而年紀參差的孩子,你是帶童軍嗎?相比我是一孩媽媽,見識和實踐經驗是太少了,

引用:我女唔睇書就唱歌,佢有時一路彈琴一路唱歌

原帖由 scyauchris 於 15-01-17 發表
我女唔睇書就唱歌,佢有時一路彈琴一路唱歌或練氣。我比左佢學聲樂,開頭係辛苦,不過現在不再投訴,因為老 ...
請問你的小朋友响邊度學?可以pm我嗎?

引用:我女唔睇書就唱歌,佢有時一路彈琴一路唱歌

原帖由 scyauchris 於 15-01-17 發表
我女唔睇書就唱歌,佢有時一路彈琴一路唱歌或練氣。我比左佢學聲樂,開頭係辛苦,不過現在不再投訴,因為老 ...
我女都鍾意睇書,但唔鍾意做功課

回覆 do-re-me 的帖子

有邊個細路鐘意做功課同温書!喜歡看書的細路,最鐘意的功課咪得閱讀理解。Choir 同聲樂完全是兩樣野,不過我女都有入學校choir, 佢喜歡就由佢。

讀IS孩子,可能功課量少,喜歡按時按侯做功課和溫書,無人監管,,反而會自得其樂。

偶然想是否工作量過多,長期被迫逼而得不到及時舒緩,因而喪失了學習上的積極態度

引用:讀IS孩子,可能功課量少,喜歡按時按侯做功

原帖由 annie40 於 15-01-17 發表
讀IS孩子,可能功課量少,喜歡按時按侯做功課和溫書,無人監管,,反而會自得其樂。

偶然想是否工作量過多 ...
可惜IB也不是易讀

‹ 上一主題|下一主題