用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女拔,林護,你會選那間?
樓主: video_ming
go

女拔,林護,你會選那間?   [複製鏈接]

Krissi 發表於 14-12-30 18:35
我會揀女拔,林護名氣雖大,但始終不及女拔百年老店。而且百年老店除賣名氣外,還有人脈,起傳承關照之用, ...
係!另一考慮因素

我反而有興趣係,女拔成績好勁!但我女學校收幾個都係運動勁,但學業名次排到全級百幾,佢入去為學校拿獎!點樣跟得上學業?女拔有何方法令她們最終都能入到3大?

wonglily  呢d先係父母考慮既問題   發表於 15-1-8 07:41
123BB  呢d都唔係父母考慮既問題,最重要   發表於 15-1-7 10:58
王家爸爸  Interesting!  發表於 15-1-6 12:37

全級第3名都唔收,收個Band2生,但運動勁的。哪些同學最終如何?脫離中、英、數常,難道靠運動為生計?

wonglily  我知一間一二三四都唔收咗個B2   發表於 15-1-8 23:12

我亦有朋友亦是因體育在名校出來, 佢是成年人了, 只讀到FORM 5, 英文字我成日笑佢26個都未識齊, 佢SEND 張EMAIL 我要改過先敢出街, 中國人都唔明既英文.

what about 女拔 vs 瑪利諾 ?

引用:Quote:原帖由+Fghj+於+15-01-06+發表學界出

原帖由 patpat234 於 15-01-06 發表
佢p3 時唔係因為運動被招手的
我也沒說體藝當時以體育拔尖收最大tips是德望全免會有幾多個?

引用:我反而有興趣係,女拔成績好勁!但我女學校

原帖由 K.K.K. 於 15-01-06 發表
我反而有興趣係,女拔成績好勁!但我女學校收幾個都係運動勁,但學業名次排到全級百幾,佢入去為學校拿獎! ...
但聽聞佢地會幫呢啲學生惡補的,不是嗎?

不過如果係我有咁嘅機會,我會俾小朋友入去見識下,真係讀唔掂轉走應該都唔難掛

patpat234 發表於 15-1-8 10:09
但聽聞佢地會幫呢啲學生惡補的,不是嗎?

不過如果係我有咁嘅機會,我會俾小朋友入去見識下,真係讀唔掂轉 ...

不知哦, 所以才有興趣知. 佢果80% 入3大, 是否計埋當年是band 1 尾, band 2頭, 靠特別強項, 最終都能成績優異地考上3大 ? 令小朋友運動一直keep 到, 成績又趕上 , 那就真是神校了 !! 我真係會服得五體投地.

阿女同學現時入了5個都是運動尖子, 成績好一般啊, 平時成績排到好前果d, 見完第2輪, 大家都覺得有希望, 反而係waiting,

如果有得入, 當然想自己小朋友見識下囉, 只是我女成績普通, 又沒特別強項, 諗都唔敢諗喇.

我得出個結論, 可能是成績叻的, 女拔自己校內大把, 佢唔希罕, 佢喜歡其他的... 不然, 我們校那批點解入唔到 ? !

引用:Quote:patpat234+發表於+15-1-8+10:09+但聽

原帖由 K.K.K. 於 15-01-08 發表
不知哦, 所以才有興趣知. 佢果80% 入3大, 是否計埋當年是band 1 尾, band 2頭, 靠特別強項, 最終都能拿成 ...
我細女今年p3,經過女拔佢好中意
佢本身運動唔差,成績都好好,我叫佢比心機跑,人地如果睇中你我會比你試,但要自己考就唔好喇!

patpat234 發表於 15-1-8 11:22
我細女今年p3,經過女拔佢好中意
佢本身運動唔差,成績都好好,我叫佢比心機跑,人地如果睇中你我 ...

要有獎項哦, 我女校入那幾個都有獎拿的. 有個全港性的, 還是很少人玩的項目.

引用:我亦有朋友亦是因體育在名校出來,+佢是成年

原帖由 moniquechoy 於 15-01-06 發表
我亦有朋友亦是因體育在名校出來, 佢是成年人了, 只讀到FORM 5, 英文字我成日笑佢26個都未識齊, 佢SEND 張E ...
我都有朋友系全港某運動冠軍,亦系讀書屎屎哋,英文唔掂,不過好聰明,搵錢唔少喎,幾層樓喺手收租仲有份正職有人話體育都可以係資優既一種

Fghj 發表於 15-1-8 21:54
我都有朋友系全港某運動冠軍,亦系讀書屎屎哋,英文唔掂,不過好聰明,搵錢唔少喎,幾層樓喺手收租仲有份正 ...

咁李+成讀書都麻麻

我女入果三個係成績加辯論

wonglily  係咪拔咗有直系學校的尖呀:happy   發表於 15-1-9 13:34

回覆 K.K.K. 的帖子

K.K.K. 發表於 15-1-6 12:31
我反而有興趣係,女拔成績好勁!但我女學校收幾個都係運動勁,但學業名次排到全級百幾,佢入去為學校拿獎! ...
我識幾個入都係運動勁, 有全港賽獎, 但讀書普通.  既然佢父母唔擔心, 我地就更加唔會同佢擔心.  都識有人個小朋友運動勁, 但讀書差 (記住係差), 名校收佢, 佢老豆唔比讀, 寧願去間B2 既中學, 反而讀得好好, 運動都KEEP住好好.

little_yolky  世上只有爸爸好   發表於 15-3-20 13:04
王家爸爸  決定正確  發表於 15-3-20 10:19

我知道首先要係港隊代表就可以靠運動叻排另一條隊入大學。所以神校佢會收讀書唔叻但運動叻既,因為果班學生一様入到大學既。
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

K.K.K. 發表於 15-1-6 12:31
入到DGS中一, 唔代表可以輕易升到上中六.

而且, DGS每年都有少量畢業生係去向不明既.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題