用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 孟母三遷
樓主: winnietingting
go

孟母三遷 [複製鏈接]

引用:朋友幾年前91網搬35網,結果食白果,睇你搬

原帖由 sissysze 於 15-01-25 發表
朋友幾年前91網搬35網,結果食白果,睇你搬嚟為乜。搬嚟抽真係唸清楚。如係搬近學校就100% 讚成,因為時間 ...

ivyvy_cheung 發表於 15-1-22 19:56
由東九龍搬咗去41net, 小朋友將開始幼稚園生涯。由於是N無人士15分,就算有41地利,也不知兩三年後可以放邊 ...
搬去41網, 最後都係失望而回既多, Good Luck!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:孟母三遷

係咪可試完直資私小,自行車都唔得先搬屋大抽獎?趕得切改地址嗎?

Cheesepop 發表於 15-1-26 15:59
係咪可試完直資私小,自行車都唔得先搬屋大抽獎?趕得切改地址嗎?

yes

我覺得為心儀學校而搬絶對值得,不過只租不買,等過曬面試抽獎結果再慢慢決定定居邊度好

年中租屋費用都唔少

引用:現代版+孟母三遷+,大家會唔會/識唔識朋友+

原帖由 winnietingting 於 14-12-30 發表
現代版 孟母三遷 ,大家會唔會/識唔識朋友 為小朋友入小學而搬屋???買樓賣樓,費用往往數十萬以上,而租 ...
你說第一次孟母的墓地居所,我想起華德隔離那墳場;第二次去街巿居所,想起九龍城街巿;到第三次學校附近,當然想起喇沙利道既house

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+14-12-30+

原帖由 786 於 15-06-16 發表
你說第一次孟母的墓地居所,我想起華德隔離那墳場;第二次去街巿居所,想起九龍城街巿;到第三次學 ...
第四次上太空,再飛去月球見嫦娥

引用:我由新界西搬去新界東! +

原帖由 rsx 於 14-12-30 發表
我由新界西搬去新界東!
我掉返轉,不過學校仲係九龍塘,冇變過,哈哈

引用:係咪可試完直資私小,自行車都唔得先搬屋大

原帖由 Cheesepop 於 15-01-26 發表
我仔下年K2,仲諗緊幾時由大埔搬去灣仔麻麻屋企。自行唔得之後先搬,係唔係交大抽獎表之前,即係大約1月要搬?最大問題係,如果搬左去灣仔,點可以朝朝湊仔去大埔返學?好難搵灣仔的幼稚園插班,唔好話K3下學期先插班,而家搵K2插班都好難。

回覆:yamin 的帖子

住我同邨有個小朋友今年抽中(41)熱校,但我親戚選同1間乙一吾中(辛苦叩門中)聽街坊説她應該租唐樓中埋抽查(不知她有沒有搬去住)
請問租單位抽正常嗎?如果違規可以舉報她嗎(太遲嗎)?現在舉報還有用嗎(因曾經已中抽查)?吾好意思,太多問題

引用:住我同邨有個小朋友今年抽中(41)熱校,但

原帖由 boyi 於 15-06-18 發表
住我同邨有個小朋友今年抽中(41)熱校,但我親戚選同1間乙一吾中(辛苦叩門中)聽街坊説她應該租唐樓中埋 ...
up

‹ 上一主題|下一主題