用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行九華
go

自行九華   [複製鏈接]

如不是教友/教徒, 自行機會會否很低?
請賜教.

王家爸爸  只是一點點,影響不大。   發表於 14-12-30 15:50
   4    0    0    0

唔知會唔會有特異功能嘅機會高過係教友呢?

引用:唔知會唔會有特異功能嘅機會高過係教友呢?

原帖由 penpen 於 14-12-29 發表
唔知會唔會有特異功能嘅機會高過係教友呢?
比我係學校,都會選成績好或者有特異功能啦,教會只佔好少好少分!

醒目開學勳章

回覆:自行九華

相信弦樂出色會有分加, 因為他們很注視樂團

回覆 austism 的帖子

小兒想誇区考九華,本区佢二次呈分学校頭三,所以想試吓

elbar  九華不錯   發表於 14-12-29 19:54

音樂只有钢琴6级

引用:音樂只有钢琴6级

原帖由 ikongma 於 14-12-29 發表
音樂只有钢琴6级
咁應該冇關係啦,不過成績好已打低哂其他人啦!

我朋友個仔自行入,band1b成績,2種樂器八級,校際取過獎,佢同校前佢10名的同學,in都冇得in.

引用:回覆+austism+的帖子 小兒想誇区考九華,

小兒想誇区考九華,本区佢二次呈分学校頭三,所以想試吓 ...
成績好,一定好過其他一切的,放心啦,全港學校大部份都睇成績啦,你小朋友成績咁好,有機會的。

引用:相信弦樂出色會有分加,+因為他們很注視樂

原帖由 3b 於 14-12-29 發表
相信弦樂出色會有分加, 因為他們很注視樂團
Yes, 佢地樂團成績幾標青,choirs 也是。

謝謝鼓勵, 今晚填表, 比阿仔一個機會

其實九華份表詳述了評分準則,根本唔駛估估下;另以下內容乃複述我之前
的貼文。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=post&action=edit&fid=715&tid=2419838&pid=40091838&page=17

自從九華的新校長在去年九月上任後,中一自行收生的評分方法亦一直在轉
變。其中最大的分別是:在13/14年度,所有客觀的評分標準只用來篩
選考生以整合面試名單。到了面試階段,一切從新開始;而這個面試評分準
則如何則無人知曉。

然而在14/15及之後的年度,中一自行收生的評分方法實行了一個重大
的轉變:面試評分只佔當中整個取錄評分的一部份,並非全部,而佔的比率
亦在微微下調中。

咁即是代表什麼?個人認為這個改變是對成績好的同學更為有利!至少1a
的同學在所成績影響的部份(學術表現及操行、成績次第)必然有優勢:此
兩部份共佔105分,比面試的50分多出一倍!相反,所謂特異功能(即
申請人在其他方面的成就)所佔的比率卻在逐年下降中。咁九華現在到底最
想要什麼的同學呢?答案呼之欲出啦!

所以我一直都係咁講,要成功自行九華,以前要B1a,依家都要B1a,
但以前1c加特異功能,以前得,依家都可能得,但優勢會不如往日囉。個
人很歡迎這個轉變,至少若換左前年係咁樣的話我就唔駛等到八月最後一個
星期啦!

九龍華仁書院中一入學申請評分方法
2013/14 年度2014/15 年度2015/16 年度
最高給分比重最高給分比重最高給分比重

甲部:個人資料2519.2%2513.9%2512.5%
乙部:小四至小六的成就
學術表現、操行及出席率3526.9%4525.0%5025.0%
在其他方面的成就4030.8%2011.1%2010.0%
成績次第3023.1%4022.2%5527.5%
面試N.A.N.A.5027.8%5025.0%
總分130100.0%180100.0%200100.0%

austism  very clear  發表於 14-12-29 16:13
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

austism 發表於 14-12-29 14:32
咁應該冇關係啦,不過成績好已打低哂其他人啦!

我朋友個仔自行入,band1b成績,2種樂器八級,校際取過獎 ...
不是人人有得in?

引用:Quote:austism+發表於+14-12-29+14:32+咁應

原帖由 kcm 於 14-12-30 發表
不是人人有得in?
不是,好似只有大約300左右有得in

austism 發表於 14-12-30 15:54
不是,好似只有大約300左右有得in
thanks!

引用:回覆+austism+的帖子 小兒想誇区考九華,

小兒想誇区考九華,本区佢二次呈分学校頭三,所以想試吓 ...
我仔同你仔情況近似,兩次呈分overall 全級第二,本來都想試九華,點知見收生又計宗教分,又計舊生分,無奈放棄了。

pcy307 發表於 14-12-30 19:14
我仔同你仔情況近似,兩次呈分overall 全級第二,本來都想試九華,點知見收生又計宗教分,又計舊生分,無奈 ...
成績行先啦!  我個仔當初冇特異功能, 冇宗教分, 冇舊生分.

引用:Quote:pcy307+發表於+14-12-30+19:14+我仔

原帖由 LL889 於 14-12-30 發表
成績行先啦!  我個仔當初冇特異功能, 冇宗教分, 冇舊生分.

引用:Quote:原帖由+ikongma+於+14-12-29+發表回

原帖由 pcy307 於 14-12-30 發表
我仔同你仔情況近似,兩次呈分overall 全級第二,本來都想試九華,點知見收生又計宗教分,又計舊生分,無奈 ...
成績好,什麼宗教分,特異功能行埋一邊啦,考啦!

王家爸爸    發表於 14-12-30 21:31

pcy307 發表於 14-12-30 19:14

我仔當年係冇宗教分,冇舊生分,冇特異功能(鋼琴七級),自行收咗。

王家爸爸    發表於 15-1-1 09:24
Discuz!

引用:Quote:原帖由+pcy307+於+14-12-30+發表我仔

原帖由 austism 於 14-12-30 發表
成績好,什麼宗教分,特異功能行埋一邊啦,考啦!
競爭本來已夠激烈,依家連起跑線都被人推後15米,點玩呀?

‹ 上一主題|下一主題