用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (揮手)無offer,無原校,等出年1月24日的,共勉 ...
樓主: KonnyGreen
go

(揮手)無offer,無原校,等出年1月24日的,共勉 [複製鏈接]

裝修師傅 發表於 14-12-29 13:58
我女9月尾,報咗5間,未有通知時一樣好難受,好彩最想讀嗰間收咗,我好懷疑兩三分鐘嘅面試去決定小朋友一生 ...
我仔都係9月尾, 學校都唔想, 不過2日要IN過百人...可以點呢?

回覆 KonnyGreen 的帖子

我都係, 一間都未有

me too ~5月大B,男仔,IN 7間,5間reject,2間waiting。除著忐忑,唯有等待。。。希望好運降臨

回覆:KonnyGreen 的帖子

作為父母,我覺得咁樣面試都小朋友嚟講係好殘酷,細B就更加殘酷,好好彩,最想讀嗰間收咗,唔使咁彷徨

每日媽媽 發表於 14-12-29 14:05
我諗我同你報嘅學校都差唔多,我又係24號收最一間嘅回覆。
我報油尖旺的, 你呢?

引用:Quote:每日媽媽+發表於+14-12-29+14:05+我

原帖由 KonnyGreen 於 14-12-29 發表
我報油尖旺的, 你呢?
我都係呀,仲有d跨區嘅,但有校巴,但都全軍覆沒~~

每日媽媽 發表於 14-12-29 16:22
我都係呀,仲有d跨區嘅,但有校巴,但都全軍覆沒~~

我以為我報個d, 會有一間收...所以無跨區...
T^T... 加上我唔搭得車..(多過15分鐘就會暈車浪...)
而家真係... 2015架願望係有學校收仔仔!!

引用:Quote:每日媽媽+發表於+14-12-29+16:22+我

原帖由 KonnyGreen 於 14-12-29 發表
我以為我報個d, 會有一間收...所以無跨區...
T^T... 加上我唔搭得車..(多過15分鐘就會暈車浪...)
而家真係 ...
我响冇辦法嘅情況下先跨區,因為選擇好少,我又要返工,所以先跨埋區,揀d有校巴嘅,就唔駛自己湊返學校,但都係冇offer,可能真係好似有位媽媽咁講,策略錯咗,因為我都係揀晒am,因為競爭太大,所以一間offer都冇

我囡係10月b, in左兩間k1都係waiting!
因為阿囡怕羞唔敢出聲!而家心情好沉重!
個人好唔開心!諗住村校應該都會收返!點知..
而家努力幫阿囡寫求位信!希望真係有offer比佢!

唯有等奇蹟既降臨!

回覆:smallbb0705 的帖子

http://www.yymmps.edu.hk/system/tool/webpage/index.php?netroom_id=1790&channel=&tool_id=16276&tool_admin=&popup=1

唔好咁唔開心, 實有學校收妳小朋友。
有試過報依間嗎?我報過何文田果間, 基本上照排, 有位就收, 唔需要考個小朋友啲咩野。

thanks jm
但係我住長沙灣, 婆婆湊埋侄女所以PREFER 村校多D..
唉~ 而家真係好迷網, 仲要擔心多1個月先知道有冇位..

打左電話去問學校, WAITING 係排第幾個, 佢地唔敢答我..
只係話有學位就會通知, 淨係係咁叫我等消息... 勁擔心..

回覆 blueberry711 的帖子

油麻地循道衛理楊震幼兒學校 有報,
可惜我報時, 佢地已經講過太多人申請
但我都照交左表先

我小朋友 7月尾B 上年PN報9間無一間收,到左一月問一間聖公會有OFFER,再在4月及6月分別問了其他三間,很容易有得IN及取得OFFER.....足足搵足一年時間!!
所以話,現在才是開始,一月初再搵一些幼稚園或再問WAITHNG的幼稚園有否位......現在不是灰心的時候,努力吧!!

引用:+本帖最後由+smallbb0705+於+14-12-29+23:2

原帖由 smallbb0705 於 14-12-29 發表
你等一月再去問下德負,我會放位。

引用:Quote:原帖由+smallbb0705+於+14-12-29+發

原帖由 Carrie226 於 14-12-30 發表
你等一月再去問下德負,我會放位。
好多謝jm能夠諒解我地無offer既mama的處境
等到註冊完我會努力d問問!多謝

引用:Quote:原帖由+Carrie226+於+14-12-30+發表

原帖由 smallbb0705 於 14-12-30 發表
好多謝jm能夠諒解我地無offer既mama的處境
等到註冊完我會努力d問問!多謝

...
加油!
德貞係大學,應該多位!

回覆:(揮手)無offer,無原校,等出年1月24日的,共勉

我個十月B女……荃灣區,一個後備!全部未能取錄……唉

回覆 KonnyGreen 的帖子

其實今年真係特別慘烈, 太多小朋友報考了, 我個女1月大B, IN5間, 3間好表現的, 都全軍覆沒, 只有一個waiting....以今年的情況, 大B也不見得有優勢啊....細B就更加慘...唉.....我唔想三年後又再玩呢個殘酷遊戲

回覆:(揮手)無offer,無原校,等出年1月24日的,共勉

我都同你一樣,我個仔仲要係8月,冇得留一年... 宜家唯有等!

^^ ~心甯爸&心甯媽既心肝寶貝心甯小公主~ ^^

龍年真係好可怕...
我朋友遲1年生個女, 而家有n班offer了...
我上年打電話問極都無...
真係好辛苦/___\
‹ 上一主題|下一主題