用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 銅鑼灣靈糧堂 vs 玫瑰崗 vs 康傑 vs 啟思的選擇 ? ...
go

銅鑼灣靈糧堂 vs 玫瑰崗 vs 康傑 vs 啟思的選擇 ?

小兒(201212月出生)幸運地獲得銅鑼灣靈糧堂 (K.1/pm)玫瑰崗(PN/pm)、海怡康傑(PN/am)、深灣軒啟思(PN/pm) 嘅取錄,但唔知點揀會對囝囝好啲,請有經驗嘅父母分享一下意見,真心請教 !

其實很多意見都指靈糧堂師資、教學不錯,但擔心讓囝囝就讀K.1變為細仔,會跟不上,尤其將來小一時嘅競爭。重讀K.1,又覺得會影響佢profile 。如果因為呢個原因放棄靈糧堂而選擇讀其他學校嘅PN,會唔會有點可惜?  唔知玫瑰崗康傑啟思嘅評價又如何 ?

回覆:銅鑼灣靈糧堂 vs 玫瑰崗 vs 康傑 vs 啟思的選擇 ?

我女系12月底细B,LLC上午班。我觉得没有必要重读K1吧。LLC师资好,而且是happyschool,不会太深,对细B很有帮助

回覆 agustino 的帖子

這樣你接受了靈糧堂offer嗎? 還有其他offer 要考慮嗎?

回覆:銅鑼灣靈糧堂 vs 玫瑰崗 vs 康傑 vs 啟思的選擇 ?

靈糧九至十二月的學生老師多數叫佢地考慮重讀,要有心理準備

回覆:櫻桃可可 的帖子

还有民生Pm以及圣大PM。民生已经放弃

一定K1,一來其他offer唔吸引,二來可以K3考多年小一。

我覺得,如期要重讀多一年,倒不如遲一年先入學
如選擇了k1就不要諗住有機會重讀一年
小朋友角度想,佢既朋友仔已全部升班或離校,佢要自己再重新適應班新同學仔,學習程度大至相同。
係自己都未必開心 ... 當然可以話小朋友無想得咁複雜

考多年小一並不是易事。我會揀做超大B讀pn ,  rhs 好好呀。

RHS位置對一個PN生來說太遠,我是用家,bad travel experience, 很後悔,K1我都轉校(無可否認RHS學術不錯,但這是否很重要,自己考慮吓)

回覆:Nateric 的帖子

所以很多人都讲孩子小时不要催谷,是孩子是失去了对学习的兴趣。不如让孩子在一个轻松快乐的环境成长

yubaba 發表於 14-12-27 14:00
考多年小一並不是易事。我會揀做超大B讀pn ,  rhs 好好呀。
me2, vote for RHS
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

rhs雖然地理位置僻,但校車隊伍完善,老師跟車,停車地方在校園內,打風落雨雨褸都唔使著,校車會駛入有蓋操場,相信無乜幼稚園可以咁。另外,家長可參與早會午會,好好。我個女考到女龍先轉校,不過轉了校的同學家長都很掛住rhs, 都覺得rhs 好好。

日日要等15至30分鐘校車,甚至45分(可能我個站是較尾的站),日曬雨淋吹西北風,仲試過無跟車姨姨/老師,投訴又唔認,我一的都唔覺得有幾完善。Anyway, nothing is perfect, 自己衡量啦!

樓主可以去附近校車站看看。樓上的經歷令人同情,我同屆同其他朋友都無你的問題,你的確是不幸。

我相信只有同一個車站上落才有相同經歷,我亦試過自己接送,真係好釣腳。但老師係幾好同課程夠深。

回覆 yubaba 的帖子

想問囡囡有住九龍的同學仔嗎?有同學仔搭保姆車嗎?

回覆 MamaJJ 的帖子

有將軍澳, 藍田。真係未見過校車以外的保姆車。

回覆 yubaba 的帖子

有住九龍西嗎?正尋找車接放學

引用:RHS位置對一個PN生來說太遠,我是用家,bad

原帖由 Nateric 於 14-12-27 發表
RHS位置對一個PN生來說太遠,我是用家,bad travel experience, 很後悔,K1我都轉校(無可否認RHS學術不錯, ...
Hihi, 我仔都有rhs pn offer, 我住港島東區第日都要搭校車。我想請教下,你所講既bad experience係乜呢?可唔可以分享下實際遇到既問題?

引用:Quote:原帖由+Nateric+於+14-12-27+發表RHS

原帖由 erikobb823 於 15-01-12 發表
Hihi, 我仔都有rhs pn offer, 我住港島東區第日都要搭校車。我想請教下,你所講既bad experience係乜呢?可 ...
睇到了,明白了,謝謝,都同情你既境況。

想借位問下上面幾位讀過rhs既家長,請問rhs pn班令你地最滿意地方在哪?另外,學校著重閱讀嗎?