用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: vnghk0001
go

聖心私小 [複製鏈接]

引用:唔知道唔係住香港又唔係聖幼有沒有offer?聽

原帖由 熊牛不兩立 於 14-12-30 發表
唔知道唔係住香港又唔係聖幼有沒有offer?聽說黃校長唔想住太遠的小朋友入讀

...
我相信冇

waiting

引用:Quote:beekay+發表於+14-12-30+23:07+Yes,+

原帖由 babycute2009 於 14-12-30 發表
請問是否天主教徒?
Not sure, but I know the mother is a free thinker. Don't know about the father though.

回覆:聖心私小

似乎今年真係只開3班,而呢個階段只收2x個街外學生

sunnygirl 發表於 14-12-31 08:49
似乎今年真係只開3班,而呢個階段只收2x個街外學生
請問你點知收2x個?

有沒有教友而非住港島的有offer?

how many ppls on waiting list?  Does any one ll get reject?

引用:Quote:sunnygirl+發表於+14-12-31+08:49+似

原帖由 babycute2009 於 14-12-31 發表
請問你點知收2x個?
我都係估咋!我見今年嘅報喜人數係近年新低(其實唔止聖心,連真小同st. Clare都係)唔通小左人上EK

學校搞作烏龍,我昨晚收到信。。。waiting list,但唔係我女嘎名,編號都唔係。不過信封上編號同信裡邊的編號又一樣喔!!
打電話去學校就話編號寫錯佐,叫我自己改返個編號同名,不過我女個CURRENT Status 都仲係Waiting!!!我個人感覺聽電話地人好敷衍,都係我問一句佢先答一句。感覺好似no reject.....

如果是這樣,那麽就可以預計絕大多數都是waiting。因爲如果waiting 位少,那麽職員或許會樂意查一查。如果絕大多數是waiting,那麽就沒有查的必要,已經假設你是waiting了。

回覆:michellesun1 的帖子

我識的全waiting, 沒有reject , 學校連check 都不用check, 可能全waiting

我打比學校問有幾多waiting,佢話唔知!問佢有無reject佢就話都有既,問佢今年收幾多外來生,佢又話唔知!其實佢不如話我知無可奉告啦,學校有咩理由唔知呢d數據唧!感覺係唔想比我知實際只收好少人

引用:Quote:原帖由+babycute2009+於+14-12-31+發

原帖由 sunnygirl 於 14-12-31 發表
我都係估咋!我見今年嘅報喜人數係近年新低(其實唔止聖心,連真小同st. Clare都係)唔通小左人上EK:questi ...
我覺得可能是:  現在考私小直資難,真幼/st clare/聖心 幼稚園生難揾到比自己小學更好的小學offer.

回覆:vnghk0001 的帖子

恭喜!
當日interview in 左幾耐?

回覆:vnghk0001 的帖子

Vnghk0001,恭喜哂!
囡囡當日interview in 左幾耐?想知係咪in 得耐就大機會入。

回覆:little_kid 的帖子

由分開到接佢只用左10分鐘,所以收左都有D奇怪,不過阿女係成熟型,講說話係比較詳細。

vnghk0001 發表於 14-12-31 12:44
由分開到接佢只用左10分鐘,所以收左都有D奇怪,不過阿女係成熟型,講說話係比較詳細。

...
請問你會讀聖心嗎?

回覆:babycute2009 的帖子

如無意外都會讀呢間。

gwlam    發表於 15-1-5 18:05
sheffield  welcome!  發表於 15-1-2 12:24

引用:如無意外都會讀呢間。 +

原帖由 vnghk0001 於 14-12-31 發表
如無意外都會讀呢間。
恭喜你入到自己想讀既學校

引用:我打比學校問有幾多waiting,佢話唔知!問

原帖由 lovebunny 於 14-12-31 發表
我打比學校問有幾多waiting,佢話唔知!問佢有無reject佢就話都有既,問佢今年收幾多外來生,佢又話唔知! ...
剛聽說其實有不一些幼稚園升上去私小的都未必會讀,但是還是註冊了做back up.
私小的校長,黃修女,有在幼稚園給父母介紹學校,但是也很firm 地告訴大家,學校是谷的,不能接受的就別考慮了!我本人沒得比較,那時候也不知道所謂谷是到什麼地步,所以聽了沒什麼感覺。但是有些父母聽了覺得學校好像很tough,怕倒是真的讀到辛苦會被勸退之類的等等原因反而本來很喜歡私小的,聽了講座卻開始卻步了。
這個也是剛聽某父母說得,不知道是不是真有此事。如果是真的,可能到時是會有不少位放出來的。有心要進的waiting生不妨做好敲門準備。Good luck!!

‹ 上一主題|下一主題