用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀K3
樓主: 朱寶媽媽
go

重讀K3 [複製鏈接]

回覆:MrBeast 的帖子

如果200908出世的小朋友是否不可以repeat K3?

悠悠110409 發表於 14-12-24 12:28
朋友囝囝都係發展慢左, 重讀K3. 以為大d可以跟得好d, 實際唔得, 成績中下. 建議先上小一, 唔得寧願小一留班 ...
Lei 個case 若冇在k3 repeat, 上小一必定會是disaster.

lamyoyo 發表於 14-12-24 18:06
如果200908出世的小朋友是否不可以repeat K3?

Am not v good at calculating age.
In general, 9 月小一入學時要滿5歲8個月,大過7歳自行就不qualified for 適䶖分,應該就係咁,有錯請改。
至於k3 能否 repeat, 控制權在 kg then 家長 ,但家長要明白小一入學時的年齡requirement.

回覆:重讀K3

明明小朋友好醒目點解倒轉頭要佢冧班?

回覆:picture 的帖子

因為專注力不足同依家佢讀K3已經開始話誤想返學,仲有我發覺佢半年前做唔到的東西,例如手眼協調方面,依家可以做到,因之前老師話佢平衝比較差,行平衝條同單腳跳時。仲有佢只想學中文,英文比較差同無興趣,成日要我同爸爸用中文發問,尤其是搭巴士望窗所見到多數都是中文字。但上堂比日被老師罰因為坐唔定,成日攪手指。

朱寶媽媽 發表於 14-12-26 09:53
因為專注力不足同依家佢讀K3已經開始話誤想返學,仲有我發覺佢半年前做唔到的東西,例如手眼協調方面,依家 ...
可能真的要認真考慮做大,當年我也struggle 了很久才決定repeat, for ur case, 在k3 repeat 會好過小學。

引用:+本帖最後由+Fortop+於+14-12-24+10:34+編

原帖由 Fortop 於 14-12-24 發表
請問覺得k1重讀定k3好呢?
個人認為K1 就可能由細開始可以做大姐姐,培養領導才能同增加自信,容易對學習有興趣,k3 重讀就人大d就學嘅嘢深d,吸收能力高d

回覆 MrBeast 的帖子

請問你小朋友repeat 哪年級?最後甚麼原因決定重讀?

回覆:重讀K3

brng 發表於 14-12-26 17:05
回覆 MrBeast 的帖子

請問你小朋友repeat 哪年級?最後甚麼原因決定重讀?
K3, 最主要是學習和自理有很多困難。

cherryird 發表於 14-12-26 17:23
有朋友試過做超大b,但去到小學也跟不上功課,結果要留班,令小朋友大其他同學二年,小朋友好唔開心。所以 ...
都係嗰向,lei d case 若冇repeat 大部分會是一個更大的disaster.

回覆:cherryird 的帖子

我都驚,所以心大心細。

上到小學,到時真係唔得先留班吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:因為專注力不足同依家佢讀K3已經開始話誤想

原帖由 朱寶媽媽 於 14-12-26 發表
因為專注力不足同依家佢讀K3已經開始話誤想返學,仲有我發覺佢半年前做唔到的東西,例如手眼協調方面,依家 ...
為何不找一些針對性治疗

重讀只是重複一遍K3的學習和生活,不會突然令他变得專注!

回覆:朱寶媽媽 的帖子

其實樓主孩子在學校成績如何?老師的意見怎樣?這是很值得參考,因為班主任天天上課對着他/她,而且有教學経驗,不用估估下。

問專業人仕吧,其實我唔多讚同自行決定repeat,有些人又怕成績差,缺乏自信,但我覺得每人都應該學習接受環境

回覆:fishchow 的帖子

問老師只係敷衍答兩句,再問就話你的孩子做父母最清楚。去年問佢低班班主任話冇必要repect.成績學校唔肯講,只係話不是最尾個個。

MrBeast  若跟得好,老師會點答  發表於 14-12-30 18:46

引用:問老師只係敷衍答兩句,再問就話你的孩子做

原帖由 朱寶媽媽 於 14-12-30 發表
問老師只係敷衍答兩句,再問就話你的孩子做父母最清楚。去年問佢低班班主任話冇必要repect.成績學校唔肯講 ...
D老師好……

回覆:picture 的帖子

如果真係好想知,做多次評估吧!好過上小一後才後悔。

其實我覺得重讀本身係無咩大問題, 但係唔係可以解決到本身既問題先係一個問題.  小朋友在唔同階段都會出現學習或情緒問題, 但總唔可以次次都重讀, 我曾經因為小朋友派學校不理想重讀, 咁只要我可考到入我認為理想和合適就解決左問題啦, 不過最後了解左學校多D同小朋友又可以同學校磨合到, 所以放棄.  如因為學習比較無咁追得上, 我覺得不用重讀, 講真比你小一食到老本小二都唔得, 全班最叻都係得一個, 做無咁叻既有咩所謂, 咁未仲有進步空間, 同時在同一間學校重讀K3真係有D浪費時間, 連最基本適應新環境新課程都不需要,咁係話啦, 一年唔學野好, 定學得無咁叻學得多野呢, 有D小朋友同埋D細既一齊玩得多會唔識進步.  只要家長放得低唔需要小朋友成日都要第一時間就最叻, 咁我覺得無家長會再話自己小朋友唔專心, 學野心散架啦.  但重讀小一既價值會高D, 因為唔同既小學會有好唔同既教學模式,校舍課外活動校規都好唔同, 小朋友會學到新野, 同時我覺得小學會影響升中而我唔相信幼稚園會太過影響升小學.  
‹ 上一主題|下一主題