用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 近視快速加深
樓主: catcc2000
go

近視快速加深 [複製鏈接]

引用:亞仔小一,開學前8月尾同佢驗眼150度近視,

原帖由 catcc2000 於 14-12-23 發表
亞仔小一,開學前8月尾同佢驗眼150度近視,由於近視,眼科醫生叫我3個月帶佢覆診一次,今早去覆診,竟然短 ...
帶矯視con, 阿女帶左三年,近視散光冇加深,今年就來13歲

回覆 lui 的帖子

除了理大check 眼,仲有無其他好的眼科介紹?可以pm我嗎?因等唔切理大。

引用:回覆+lui+的帖子 除了理大check+眼,仲有無

原帖由 艾艾 於 15-01-02 發表
回覆 lui 的帖子

除了理大check 眼,仲有無其他好的眼科介紹?可以pm我嗎?因等唔切理大。 ...
Me too. 理大當年要等半年,我去左香港視覺護眼中心在銅鑼灣禮頓中心。佢地好細心。収費合理。我們全家check 眼也去這裡。不過你自己做多d矯con 的research.自己確定應下應做。我做是因為我也大近視,想個女不要加深太多

有冇人用過矯視眼鏡?就算得少少效都想比呀仔試下。

引用:Quote:catcc2000+發表於+14-12-24+03:59+已

原帖由 happylogin 於 14-12-30 發表
請問咩叫漸進鏡, 是否帶一副眼鏡,我女E+戴緊矯視Con, Sofar戴左3年都冇加深近視, 但個衰女又唔成日自己戴, ...
請問漸進鏡即是蔡司鏡嗎?

回覆 catcc2000 的帖子

有一視光師教我一健眼操,之前在電視節目也有介紹,可減慢加深速度:

把手指放在面前,眼睛對看著指尖, 然後轉望遠景
重複以上30次,每天早晚做,

持之以恆,
可減慢加深速度
我的孩子做了,效果不錯,希望有效

引用:回覆+catcc2000+的帖子 有一視光師教我一

原帖由 littlelamma 於 15-01-07 發表

有一視光師教我一健眼操,之前在電視節目也有介紹,可減慢加深速度:
謝謝你

Hi,

小兒三年級九歲有近視125度,請問有什麼好的治療方法。視光師說在堂上戴眼鏡,課後,在家不用,行嗎?會否加深。聽說葉黄素有用,請問效果如何,那種牌子較好,謝。

回覆 Ving 的帖子

該做功課,看書,玩玩具,近距離不用載,但遠距離望遠野便要載上。

因半年前驗眼是七十五度,但今次深了五十度,自問亦着重他的健康和坐姿,不知是否因之前冇戴眼鏡又太用精神望黑板所致?
但聽說每年深一百度以內是正常,那不到十四,五歲便六七百度近視,我是否聽啱定有些聽錯?

回覆:近視快速加深

我真係唔知邊個岩,醫生又話係屋企唔使帶,但3個月又深了百幾度,視先師又話全日帶

醒目開學勳章

我女小一,今天驗眼係右眼150度左眼25度近視,一年前係正常架我真係接受唔6歲咁細個就要帶眼鏡,我同老公都係到中學開始先有百幾二百度近視到而家,喊c我啦

醒目開學勳章

仲有,佢好少睇電視,一星期得一至兩個鐘,冇打機,電腦功課一星期一二次半小時內完成。但我女好鍾意睇書,功課又頗多

回覆 Muimuipig 的帖子

因為女好鐘意睇書,所以咪加深得快。如果父母都過六百度近視,加得更快。

回覆 scyauchris 的帖子

我都係喊左幾日,阿囡証實右眼200度,左眼175度,也是小一,才六歲,平時少睇書,從不看電視,但做功課每天都最少1.5hr。視光師話佢天生,因我同老公都差不多700度近視。又唔敢戴穚視con,怕角膜受損,真係好茅盾。

香港地讀書好難做功課,温書,睇書吾超過一小時。

如有人發明一些藥食左冇近視,簡直應頒諾貝爾獎。

艾艾 發表於 15-1-2 09:21
回覆 lui 的帖子

除了理大check 眼,仲有無其他好的眼科介紹?可以pm我嗎?因等唔切理大。 ...

香港眼科專科 29965800 旺角,中環
我阿大係到配ok len,戴左4年.呢間既好處係有眼科醫生跟,唔係淨係視光師,有問題,可以見醫生.我覺得保障大d會安心d.因為佢地視光部係連住一間眼科中心,所以配套,設施都較齊全,又新又準,d機出面未見過.視光師有4,5個,遇過的都好細心。醫生又有4,5個,係pro好多,d lens又靚,我最鍾意係佢地唔hard sell,好低調,我本想細仔戴,佢話唔建議,好老實。

littlelamma 發表於 15-1-7 09:41

咁望遠景時個焦點是一直望手指,還是需要將焦點同時移到後面的景物上。

回覆 himmamme 的帖子

Hi Himmamme,
So what is the price of OK lens in 眼科專科? And does your children any side effect?

引用:我真係唔知邊個岩,醫生又話係屋企唔使帶,

原帖由 catcc2000 於 15-01-19 發表
我真係唔知邊個岩,醫生又話係屋企唔使帶,但3個月又深了百幾度,視先師又話全日帶

...
其實又帶又除對眼晴唔係咁好,見過有d加深得仲快!

‹ 上一主題|下一主題