用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 近視快速加深
go

近視快速加深

亞仔小一,開學前8月尾同佢驗眼150度近視,由於近視,眼科醫生叫我3個月帶佢覆診一次,今早去覆診,竟然短短4個月加到275度 有冇過來人有d咩方法可以減慢加深?亞仔平日冇電視睇,因功課溫習已夠鐘瞓覺,近視一定是功課及讀書讀返來,咁加落去好快盲

回覆:catcc2000 的帖子

其實單以做功課、温習好少加速咁快,
佢平時坐姿距離正確? 光線足夠?  有冇上電腦/平版電腦/手機?

150度應要帶眼鏡,冇帶慣性懞住眼睇令眼睛疲累 / 成日又除又帶都會 兩者都會令近视加快喎.

遺傳问題?試戴漸变鏡~

回覆:Yanamami 的帖子

其實好多人話父母近視. 子女大多會.  我一向券信半疑.  大多人近視喺後天.  

我自己都喺出嚟做嘢 當年電腦有啲機橙色字再加filter, 因長期對mon 仲喺數字. 就咁一嚟就百幾度. 仲時帶時除. 好快加深.  當然老公都有(佢讀中學開始)
托賴亞仔(14)亞女(8)暫未有近視. 好多朋友仔女一上小學. 陸續跟住帶眼鏡. 有部分父母冇近視.

引用:其實單以做功課、温習好少加速咁快, 佢平

原帖由 pooh仔 於 14-12-23 發表
佢平時坐姿距離正確? 光線足夠?  有冇上電腦/平版電腦/手機?
平時會在書桌做功課,枱上有博士燈,ipad/laptop除了做功課都唔會有得用。

引用:其實單以做功課、温習好少加速咁快, 佢平

原帖由 pooh仔 於 14-12-23 發表
但又帶又除是真的,之前醫生話係屋企唔使帶,所以我返學先俾佢帶

引用:遺傳问題?試戴漸变鏡~

原帖由 Yanamami 於 14-12-23 發表
遺傳问題?試戴漸变鏡~
我有600度,老公3百幾,我都小四先帶眼鏡,冇深得咁快

引用:其實好多人話父母近視.+子女大多會.++我一

原帖由 pooh仔 於 14-12-24 發表
其實好多人話父母近視. 子女大多會.  我一向券信半疑.  大多人近視喺後天.  

我自己都喺出嚟做嘢 當年電腦 ...
已經帶緊漸進鏡

引用:其實好多人話父母近視.+子女大多會.++我一

原帖由 pooh仔 於 14-12-24 發表

可能真係唔可以時帶時除

我無除都加,不過200度做功課看書不用載的,我女都有用蔡司成長樂,但完全無用。平日多些戶外活動,去平台散吓步已ok.  每天要兩小時outdoor, 不過平日無乜可能做到。如家有露台,休息叫佢出去企吓!

我女最初小一也是175左右眼,不到半年,375 同 400.  半年即剛剛小二已500.   

cleverpig0011    發表於 14-12-25 21:47

pooh仔 發表於 14-12-24 00:32

我女小—下学期有近視,从不打机用电腦更唔阅讀,除左頼genes, 唔知賴乜。k2去驗眼,視光師已“預言”佢会早有近視。朋友女由P1到而家P5已增至近700, 又係唔打机唔睇电視更唔阅讀……

引用:Quote:pooh仔+發表於+14-12-24+00:32+其實

原帖由 Yanamami 於 14-12-24 發表
我女小—下学期有近視,从不打机用电腦更唔阅讀,除左頼genes, 唔知賴乜。k2去驗眼,視光師已“預言”佢会 ...
我仔小三,因我800近視,先生500,所以我都係K.2開始同仔去驗眼,當年我仔一丁點遠視都無,視光師都話我仔應好快有近視,好彩到上年小二去驗都未有,不過下星期到期驗,我都已經有心理準備要帶眼鏡喇,我同自己講佢可以捱到小三先帶已經係keep得好好喇

引用:我女最初小一也是175左右眼,不到半年,375

原帖由 scyauchris 於 14-12-24 發表
我女最初小一也是175左右眼,不到半年,375 同 400.  半年即剛剛小二已500.
咁你有咩方法?

聽說吃甜食多也會影響視力。光管會閃,led燈不會,可能好些,但陽光是最好。

我仔四歲無哂小朋友正常的遠視,K2尾250度 開始帶眼鏡,升小前已經400度,小一開學就帶矯視鏡,今年小二,touchwood keep 住無加深

回覆:近視快速加深

會唔會係假近視?

sunnygirl 發表於 14-12-26 09:21
會唔會係假近視?
咩叫假近視?

本身都成1,500度近視,呀仔剛check 過so far 都未有。不過都好擔心。

Yanamami  1500??  發表於 14-12-26 19:40

引用:Quote:sunnygirl+發表於+14-12-26+09:21+會

原帖由 yuenkw 於 14-12-26 發表
咩叫假近視?
所謂假近視,即眼睛因調節過度、調節痙攣而一時表現為近視眼的現象。一般讓眼睛好好休息,或點了散瞳藥之後,解除了調節痙攣,視力也就自然恢復了。所以假近視者配戴眼鏡不但不必要,而且是不應該的,是錯誤的。假性近視是真性近視眼之前的一種疲勞狀態,如果這種狀態不能及時緩解,眼睛發生了器質性改變就形成了真性近視。判斷真假近視眼需要做散瞳驗光。一提散瞳驗光家長便緊張起來,“散瞳對眼睛有害嗎?”散瞳的目的是解除眼睛疲勞,讓緊張調節的肌肉放鬆,這樣驗出的屈光度才是準確的。如果散瞳後裸眼視力能夠達到1.0,那就是“假性近視”,在短期內能治癒,比如藥物、針灸、埋耳針及理療儀器的使用,可使緊張的肌肉放鬆,疲勞緩解,視力恢復到正常狀態。如不想治療,只要讓眼睛眺望遠方,注意休息,視力也有可能恢復。