用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培道vs創價
樓主: lilbabe
go

培道vs創價 [複製鏈接]

培道有小學backup, 雖然唔係大眾人心目中的一線,但當你無大仔大女的世襲優勢,父母母校又非你所願或不是穩入,始終好過單靠抽獎運。去年見唔少嫌二線直私唔願報,結果派左去3寶,叩門又衰埋,今年小2咪插返去當年嫌棄的直私! 入讀後轉曬口讚到天上有地下無。
創價無小學,但以學劵校計有net算幾多。我自己欣賞有混󰀃
班上課。

其實兩間學術差唔得好多(可能普遍覺得soka好少少),如果係仔我會揀間近, 始終培道中學係女校,讀完小學係九龍城區抽中學都唔係咁箋。女既自知唔係好sharp醒,󰀃培道可攻退可守。

至於中中考慮,算啦,好多表面英中但都唔能夠全英授課。可能我老套,其實來󰀃
去都係得十數廿間真B1英中,我地讀書年都唔係易入,何況今時今日?!

引用:+本帖最後由+kufubaby+於+15-1-3+22:00+編

原帖由 kufubaby 於 15-01-03 發表

培道有小學backup, 雖然唔係大眾人心目中的一線,但當你無大 ...
中肯

引用:+本帖最後由+kufubaby+於+15-1-3+22:00+編

原帖由 kufubaby 於 15-01-03 發表

培道有小學backup, 雖然唔係大眾人心目中的一線,但當你無大 ...
說得太對了!

將來一個唔覺意抽咗去x寶又考唔到好offer, 你就會慶幸自己呢一刻揀培道!

回覆:siden 的帖子

有冇人知培道可以大抽獎嗎?聽朋友講好似不可以了!謝謝

回覆:培道vs創價

今年仲抽得wor

可以打去學校問一問穩陣

回覆 3kidsmother 的帖子

今年有,但3年後重有無一定no guarantee. 真光聖心既轉變大家有眼見。話改就改架啦。所以好老實,如果你手上有覺得好過培幼可以去馬,最多3年後小學再報培小backup,一個好運入到神級一線就掂啦。

引用:Quote:creama+發表於+14-12-26+01:26+小學

原帖由 hkpapa852 於 15-01-03 發表
正式嚟講, 中小學都係無分Banding, 只有小六學生有Banding
我見教育處之前個網有分中學band個喎,有band 1-3, 每個band 分a,b,c

引用:Quote:creama+發表於+14-12-26+01:26+小學

原帖由 hkpapa852 於 15-01-03 發表
正式嚟講, 中小學都係無分Banding, 只有小六學生有Banding
我見教育處之前個網有分中學band個喎,有band 1-3, 每個band 分a,b,c

引用:回覆+3kidsmother+的帖子 今年有,但3年後

原帖由 kufubaby 於 15-01-04 發表
回覆 3kidsmother 的帖子

今年有,但3年後重有無一定no guarantee. 真光聖心既轉變大家有眼見。話改就改架 ...
Agree!
近呢幾年好多龍校已準備斷龍,越唻越多龍校都要再考,如果幼稚園咁淺,到時斷龍或者無得大抽獎,連出去考直資或叩門能力都無就慘,加上培道條龍真係麻麻地靚

creama 發表於 15-1-5 20:29
如果你搵番,可否分享出嚟睇下
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

creama 發表於 15-1-5 20:33
Agree!
近呢幾年好多龍校已準備斷龍,越唻越多龍校都要再考,如果幼稚園咁淺,到時斷龍或者無得大抽獎,連 ...
你講得岩,事實上針無兩頭利,大家都想100%󰀃直上,目的好明顯係唔想被篩選3年後再考小一,即係唔使󰀃鬥學術特異功能都確保唔使入寶校。但唔代表直升就無人走,家長一邊口講happy school 一邊係咁報班進補大有人在。佢地咪一様去報神級一線,考到就走,考唔到咪焗留。唔好話培道,培正家長咪一樣嫌中文小學同中學...可能人真係犯x, 覺得爭既先馨香,人人有份唔使考就有既就唔值錢,咪無咁珍惜!

‹ 上一主題|下一主題