用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你哋小朋友每日有冇一小時遊戲時間?
go

你哋小朋友每日有冇一小時遊戲時間? [複製鏈接]

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20131022/00176_080.html

0    0    0    0

每日戶外半小時,電視半小時,free play一至二小時 (內含閱讀時間)
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

有,有時唔止TIM.

有!

2 hours!

weekdays 45 mins 戶外活動除左thu 學校choir, 如果計閱讀時間便唔止

回覆:你哋小朋友每日有冇一小時遊戲時間?

點會無?返黎玩到唔捨得做功課,玩到要三催四膏先肯温習。如果佢可以好認真對待功課,我都會好認真對待佢玩既時間。

引用:點會無?返黎玩到唔捨得做功課,玩到要三催

原帖由 rean_chau 於 14-12-23 發表
點會無?返黎玩到唔捨得做功課,玩到要三催四膏先肯温習。如果佢可以好認真對待功課,我都會好認真對待佢玩 ...
Same case here. 不過就不是戶外的. 但也是free time, 他喜歡做乜便做乜,快手些做完功課就多些free time. 好簡單的道理.

有! 玩是小朋有擁有的權利。 我盡量安排每天至少有一小時戶外活動,在玩之中觀察小朋友的社交互動從而幫助他們克服弱點,如自我中心,不懂換位思考,。。。等等。

有!
點止一小時~

公園玩加屋企玩,1.5-2hrs. 唔計睇書!

醒目開學勳章

lol
我個又係返到屋企掛住玩,唔願做功課
玩嘅時間比做功課多得多!! 平均一日free play 點都超過一個鐘 (包閱讀時間)

我小朋友每日有吾只2個鐘自由時間,任佢安排,好開心的。

有,做完功課至父母放工回家的時段,都是自由時間。(但第二天有默書,測驗就例外 )

醒目開學勳章

超過啦

未必有家長自認小朋友冇一小時玩耍㗎。我個仔小一,我一個人照顧冇工人冇爸爸,他放學四點回家,食個茶點或有時陪媽咪買東西回家都五點,媽咪煮飯不能帶他去玩,他仲會幫手做家務洗菜清垃圾桶,功課多就功課,不用幫手,一陣就六點食飯,七點開工做功課,趕住做完要沖個涼,刷牙,檢查吓可能要刷多次,自己執書包,刨筆,咁就好彩的話九點上床。玩?如果十樣八樣功課仲要試默一下默書,邊有得玩?有得早瞓都好了。星期六日就有得玩。
我個仔做功課唔慢,讀書都好,但係小一都不夠時間玩。大人放工都不只hea一小時,我不覺得一小時夠囉!睇陣書都冇咗,砌lego都唔夠啦,唔洗開檔收檔咩,隨時咩都擺好個陣俾個仔坐低就做咩,練cello都要tune吓先拉,咩都係時間,執番玩具都係時間。真係好忙嫁。
你們如果想看多些角度,可以看看關於支持半日制的家長的意見,就知小朋友有些真的好辛苦,而不是家長迫的,只是無奈吧了。

半日制當然好, 如果冇就有功課堂都好, 功課堂做大半, 返屋企其實唔算做好耐

我見身邊d人, 幼稚園學自理為主, 會幫手做家務既, 上小學時間係足夠用, 幼稚園催谷學術個d, 上小學唔見得做功課快d, 但總係唔夠時間用

同埋自己做功課個d, 測驗唔駛溫, 默書初初要幫手, 慢慢可以自己搞掂, 反而功課測驗默書跟到足既永遠唔夠時間用

純綷觀察身邊d人既情況所得, 簡單d睇, 應該係自己搞掂既控制到時間, 依賴既好多時間用左等大人, 當然唔能夠以偏概全, 有好多係學校功課測考太多, 呢d要選校既時候衡量, 又有d係課外活動太多

一個鐘當然唔夠, 同最低工資一樣係最低要求, 唔會以最低要求為目標
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

有,有時唔止添! 基本上,自己完成當天的功課,在我們放工回家前的時間,大多是自由時間

引用:http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/2013

原帖由 herman0114 於 14-12-23 發表
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20131022/00176_080.html
一至五返學一定無。

好多小朋友放學返到屋企,都3點幾4點,在家清醒的時間,很可能就3個多小時。如果好多功課、溫習,小朋友手腳慢的,可能真係無一個鐘玩...

不過,寧願改吓呢樣,就吓果樣,搬吓無咁重要既嘢去星期六日,都儘量比小朋友玩吓,心理健康真係好緊要。
‹ 上一主題|下一主題