用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2014-15沙田祟真中學新生及家長交流區
樓主: fatman69
go

2014-15沙田祟真中學新生及家長交流區

請問E班家長,有没派今次三科測試的成績表?我唔明為什麼唯獨E班没派。

引用:請問E班家長,有没派今次三科測試的成績表

原帖由 Phoebenana 於 15-05-01 發表
請問E班家長,有没派今次三科測試的成績表?我唔明為什麼唯獨E班没派。 ...
之前講左E班已於24/4派成績單,本周已簽名交回,我亦scan起備考。

引用:請問E班家長,有没派今次三科測試的成績表

原帖由 Phoebenana 於 15-05-01 發表
請問E班家長,有没派今次三科測試的成績表?我唔明為什麼唯獨E班没派。 ...
係全級派架,你上校網school notice都會見到呢份家長通告!
我都簽左交回了,不過我冇咁細心,冇影低!

回覆:2014-15沙田祟真中學新生及家長交流區

每份卷,每個活動都計分,好重要。
好似上次造的風力車,好彩行到5米,至少有8分,好開心。

多謝大家!原來是我孩子因為有一門科退步好多,有心隱瞞我,所以講咗大話。

引用:多謝大家!原來是我孩子因為有一門科退步好

原帖由 Phoebenana 於 15-05-16 發表
多謝大家!原來是我孩子因為有一門科退步好多,有心隱瞞我,所以講咗大話。
...
我知道今次統測有好多前領分子都失了手,証明學如逆水行舟道理,失手好平常,但隱瞞則不太好了,至少我們不能對証下藥去改善。

引用:多謝大家!原來是我孩子因為有一門科退步好

原帖由 Phoebenana 於 15-05-16 發表
...
分數好少事,相信囡囡好重視你感受同看法,多d同佢溝通下!加油!

多謝各位媽媽們的關心!我唔希望孩子因誤會我,就驚我,最后來欺騙我。我向孩子講明媽媽唔在意佢的分數多少,只要盡咗力,結果唔重要了,媽媽更看重一個人的誠信,沒誠信的人才讓媽媽更心痛!道理講咗,希望佢能明白。

引用:多謝各位媽媽們的關心!我唔希望孩子因誤會

原帖由 Phoebenana 於 15-05-18 發表
多謝各位媽媽們的關心!我唔希望孩子因誤會我,就驚我,最后來欺騙我。我向孩子講明媽媽唔在意佢的分數多少 ...
大考將至,大家努力吧!

為學生補英文 教寫稿早會演說

【明報專訊】大部分小學以中文授課,即使是地區名英中都要提供額外支援助升中生適應。100%中一生成績屬全港前列四成的沙田崇真中學,會定期識別出英文較弱的學生參加課後補習,又甄選學生用英語對全校演說,及規定全數中一生學寫英文劇本,並在藝術科教師帶領下演出有關劇目。

沙崇全數中一生學寫英文劇本

沙崇英文科教師劉展慧說,中一生開學前要上銜接課程學英文,校方出版了約60頁的Campus English小冊子,講解教師的英文指令、校內英文海報的用字、如何用英文表達「想調校冷氣温度」等。

在中一分班試及開學一個月後英語表現較遜色的約10多名學生,會每周放學補習,「有些學生其他科不差,但英文根底差,若跟不上會形成惡性循環」。劉表示,會讓這些學生循序漸進做工作紙,減少挫敗感;期中試英文成績較遜色的學生亦要補習。

該校又在每周早會設5分鐘英文分享環節,由學生負責寫英文稿,經教師修改和培訓後向全校學生演講。午膳時間則有英語遊戲。

劉稱,她上課教文法時會舉貼身例子增加學生興趣;部分根底弱的中一生,下學期已變得主動,上課即使不肯定答案都會舉手答題。

學校真的用心良苦。

中一英文作文下星期期三重考,原因有沒有家長知道?

我個人淺薄的看法:孩子們又要重新考一次,真係好辛苦啰,如果第二次考得好過上次,咁就偷笑;如果有的同學下星期補考發揮沒第一次好,咁真係好唔抵啰。

回覆:Phoebenana 的帖子

話說有一班老師派了revision note, 内容接近考試題目,校長覺得對其它班不公平,所以重考。(我仔聽野一舊舊,唔知真唔真!)

今日校長在禮堂同全級講,有老師比資料太明顯,以至其中一班成绩太突出,為公平起見,英作重考。

希望我哋嘅孩子下星期英作考出最佳成績!

吾知邊班出事?
有冇老師要揹獲?

其實是否班班都有啊?只是其他沒有被發現?至少學校都有作出相關解決方法, 希望對大家都公平些!

校方處理好好,能給予同學及家長正面訊息,並非得過且過,臭屎密冚。
已知邊班出了問題。

我對這事件另有憂慮,若然該老師在其他英文卷有「不明顯」的比料,這會直接影響升中二的編班,因學校是用英文科編班的,所以校方應注意其他英文卷有冇異常分數。

我女話今次的英作簡單過上次好多,係唔係啊?