用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 覺得自己好無用,唔識教仔!
樓主: SaSaAndre
go

覺得自己好無用,唔識教仔! [複製鏈接]

引用:其實迫得太緊,孩子怕了學習,怕了媽媽。孩

原帖由 YLYWT 於 14-12-26 發表
其實迫得太緊,孩子怕了學習,怕了媽媽。孩子長大了,對媽媽的印象就係功課和溫習,就得不償失。

不過活在 ...
有時唔到你唔做怪獸媽咖!唔通見到仔女大落後仍然可以若無其事咩?而且小朋友有時都要迫下推下才會keep到進度,由佢 hea 個幼稚園之後上小學根本無一間係 happy school , 到時才催谷仲慘過拉牛上樹!無心得罪各位,只嘆活在 hk , 實在無辦法!

引用:我都覺得咁樣會迫死佢!+所以好想同佢轉校 +

原帖由 SaSaAndre 於 14-12-23 發表
我都覺得咁樣會迫死佢! 所以好想同佢轉校
其實你自己心態唔轉...就算轉左學校都一樣...

引用:Quote:原帖由+SaSaAndre+於+14-12-23+發表

原帖由 wawawa70 於 14-12-25 發表
唔係嘛,repeat N班????而家咩世界
Agree.

乜你地講到好似全部是樓主的錯咁

乜你地講到好似全部是樓主的錯咁

wawawa70 發表於 14-12-25 14:30
唔係嘛,repeat N班????而家咩世界

跟得辛苦咪做大B,whats the big deal?

回覆:覺得自己好無用,唔識教仔!

樓主唔好咁大壓力啦,先兩歳人仔,日後有排你捱呀!
我囝囝三月B我都冇迫佢認字啦,認得又代表乜呢?沒有多大用處的,攪到你同小朋友都身心俱疲。

大把人為在入好幼稚園,repeat PN/K1!

點解pn會有家課?仲有a~z到k1都教多次。
唔夾就唔好勉強,大人細路都辛苦。

我細仔現在啟思pn,日日開心happy school。
大仔現讀sc k2, k1都係教a~z.

引用:我之前唔知要做功課,又無叫佢做,但老師就

原帖由 SaSaAndre 於 14-12-23 發表
我之前唔知要做功課,又無叫佢做,但老師就用紅筆寫"請完成" or please complete!
雖然在老師口頭無要求要 ...
個老師係咪以為自己教緊小一呀!

其他Z 家長都冇受D咁嘅壓力。我想是個別老師事件。我覺得唔應該為一D不設實際的要求,和一個要求過份的老師浪費小孩時間來repeat N 班。

你不防explore 下其他學校的N 班有冇插班。
轉去D直升K1的,早走早着。

引用:點解pn會有家課?仲有a~z到k1都教多次。 唔

原帖由 jason1978 於 14-12-27 發表
點解pn會有家課?仲有a~z到k1都教多次。
唔夾就唔好勉強,大人細路都辛苦。
Exactly … 深唔一定好!

‹ 上一主題|下一主題