用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 覺得自己好無用,唔識教仔!
樓主: SaSaAndre
go

覺得自己好無用,唔識教仔!

引用:大家都係讀zenith(前用家,都係細b),我只係

原帖由 kkqueendom 於 14-12-24 發表
大家都係讀zenith(前用家,都係細b),我只係早你一屆,我係九龍塘分校,但你形容到間學校好似地獄咁,但我同一d ...
又或者係咁啦,我多事多口問咗句,而老師亦係第一年响到教,所以闡釋得嚴重咗,咁我亦緊張咗,所以溝通上有問題呱!
咁我亦覺得老師對我仔係錫嘅,老師無問題,間學校都無問題,只係我做媽媽嘅有問題囉…係我無用……係我迫個仔……最衰都係我

回覆 SaSaAndre 的帖子

樓主,唔好咁講,言重啦,大家都係母親,我唔係話你,我之所以覺得zenith hea,係因為其他名幼要求小朋友做到既level,真係比zenith高,有學校起pn上左2個月,已打左家長投訴小朋友點解仲未識a-z,要家長跟緊d,小朋友認字慢,又會叫家長起屋企同佢多溫習...呢d先叫壓力,呢d先真係唔岩細b讀,so far Zenith都無俾壓力你同小朋友吧?

小朋友發展有快慢, 而且人夾人緣, 如果小朋友真係唔適合呢間, 無謂勉強. 另外要諗吓, 如果媽媽keep住咁緊張, 就算轉咗校係咪真係解決到問題!?

SaSaAndre 發表於 14-12-23 16:18
佢話唔係寫字,係painting, 但個字係要paint 架囉……
我見到手冊上寫評估週,我以為唔關我事架!
最衰都係 ...

媽媽, PN班既考試根本多餘, 學校只係為左討好D所謂怪獸家長, 你千祈唔好變成佢地丫~
就算唔合格咁又點?畢唔到業?升唔到K1?
個個小朋友發展進度唔同, 尤其係5歲前既小朋友, 如果唔係都唔會有大細B之分啦~
上到小學先認真應付考試都未遲啦~

學校政策家長無權干預,學校要做評估,家長可選擇積極參與,努力溫習,定處之泰然,繼續玩樂,重點係家長用咩心態處理,老實zenith點會唔俾你升?只係驚你唔讀

SaSaAndre 發表於 14-12-24 10:03
又或者係咁啦,我多事多口問咗句,而老師亦係第一年响到教,所以闡釋得嚴重咗,咁我亦緊張咗,所以溝通上有 ...

樓主唔好咁樣話自己啦, 如果係咁,我未要怪自己衰, 累丫仔變早產兼係細仔B?
對於我地D早產B黎講,唔好話追唔追得上丫, 可以係小學時入得返主流學校已經好開心架啦~

其實你, BB, 學校, 老師都冇問題, 只不過真係學校未必適合你地姐~

或者咁, 你既然係FT媽, 你可能自己係屋企教佢架, 有時唔係下下好似上堂坐定定教既, 可以係你同佢玩既時候順便教law~ 好似我個仔玩波波池時未同佢講係咩色law, 當然佢唔會即刻識, 但你同佢玩多幾次(可能幾十次)佢會突然識架, 其實佢地會慢慢將D野入腦架~

另外,你可以同佢報playgroup,等佢多D機會同同齡既小朋友相處, 都對佢有幫助,

所以PN班對我黎講, 只係cap水既課程law

kkqueendom  早產b又真係慘d  發表於 14-12-24 11:43

kkqueendom 發表於 14-12-24 10:12
回覆 SaSaAndre 的帖子

樓主,唔好咁講,言重啦,大家都係母親,我唔係話你,我之所以覺得zenith hea,係因為其 ...
其實我唔係話你.....只係真係覺得自己真係做得好差, 辛苦了小朋友.....亦俾咗大家壓力.......好鬼內疚

可能就係因為我緊張, 所以好著意老師的說話......

sinsinlo 發表於 14-12-24 11:19
媽媽, PN班既考試根本多餘, 學校只係為左討好D所謂怪獸家長, 你千祈唔好變成佢地丫~
就算唔合格咁又點?畢 ...
知道了..........THX

引用:Quote:kkqueendom+發表於+14-12-24+10:12+

原帖由 SaSaAndre 於 14-12-24 發表
其實我唔係話你.....只係真係覺得自己真係做得好差, 辛苦了小朋友.....亦俾咗大家壓力.......好鬼內疚

可 ...
有 d 小朋友對學術栽培唔抗距,所以佢地表面上會醒目 d , 好早已經識好多野!如果自發性學習的話,效果可以好好,一個兩歲 b 有能力認二萬個生字咖!但如果是強迫性,我寫包單十個都未必認到!所以好睇小朋友愛好是什麼!我覺得小朋友有興趣就可以輸入多d 教多 d , 無興趣就隔一段時間再教!反而針對返佢興趣去入手會好好多,行行出狀元,無論邊方面都有教入好深入,學得好專業

引用:Quote:原帖由+kkqueendom+於+14-12-24+發表

原帖由 SaSaAndre 於 14-12-24 發表
又或者係咁啦,我多事多口問咗句,而老師亦係第一年响到教,所以闡釋得嚴重咗,咁我亦緊張咗,所以溝通上有 ...
其實你已經知道問題所在。唔需要自責嘅,呢個只係學做媽媽的path,你自覺去改變就一定會變好的。努力!

回覆:覺得自己好無用,唔識教仔!

N班做呢啲功課太誇張

DIE WAHRHEIT IST IRGENDWO DA DRAUSSEN

今時今日幼稚園好多都變質,以前n只係學習群體生活同自理,所有學術上嘅都會响k1重教!但而家,我仔學校教到k key, 再加唔知幾多個中文字,仲要1月有評估,又會唔直升k1,做家長真係好大壓力!我都因為老師曾經對仔仔嘅評語而怪自己,但好快我知,可能學校要求太高,同我諗住慢慢發展好唔同,所以我打算轉校,搵一間同我理念一致

樓主比小朋友返PN, 都可能想小朋友過群體生活, 會唔會考慮一星期幾堂既PLAY GROUP, 等佢習慣下返學既模式.

又或者試下另一種模式既教學, 好似華德福, 佢地唔主張咁細既小朋友寫字, 係要從遊戲中學習.

SaSaAndre 發表於 14-12-23 12:47
仔仔11月龍細b, 11月插班入九龍塘英藝。返咗2個星期適應週後,開始日日有功課。
功課係圖畫連字(中文字or英 ...
我覺得你太緊張了,zenith 應不適合你小朋友,你可試試轉去baptist oasis , 我囡囡以前在那裏上pn, 是沒有功課的。

不要迫他做功課,後遺症相當大,快快轉校,為你小朋友擔心,你唔幫佢,冇人幫到佢。

回覆:jjson 的帖子

Yes... 當初英藝都收左我女,但知道佢地N班都已經係好學術, 所以end up我放棄offer, 去左一間Happy school, 我女日日都好開心話要返學, 日日都唱住歌放學!

讀唔到,千其咪勉強……3歲人仔未開hiu唔出奇。讀到咁有挫敗感對身心唔健康、

我仔仔今年都係九龍塘英藝N班,唔駛俾太大壓力自己!2歲之嘛,仲有大把日子呀!

引用:好,我要放鬆d!+我諗俾佢repeat一年n班會更

原帖由 SaSaAndre 於 14-12-23 發表
好,我要放鬆d! 我諗俾佢repeat一年n班會更好
唔係嘛,repeat N班????而家咩世界

其實迫得太緊,孩子怕了學習,怕了媽媽。孩子長大了,對媽媽的印象就係功課和溫習,就得不償失。

不過活在教育制度失敗的香港,我們爸媽又真係壓力大,慘

依家放假同佢响屋企溫習好D啦!