用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 覺得自己好無用,唔識教仔!
樓主: SaSaAndre
go

覺得自己好無用,唔識教仔! [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+SaSaAndre+於+14-12-23+發表

原帖由 angie0828 於 14-12-23 發表
媽媽,你要學下放鬆!你的經歷我完全明白!因我家細仔是1o年12月仔,現在在K1做大仔,只可說,你係佢媽媽, ...
多謝你,我個仔就係你囝囝嗰類型,真的要學懂接受! 只怪我自己係完美主義者,將對自己的要求亦放在囝囝身上,難為了囝囝!

回覆:覺得自己好無用,唔識教仔!

建議樓主睇返呢套鏗鏘集

http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/hkcc&p=858&d=2014-12-22&m=episode

回覆 SaSaAndre 的帖子

恕真言,真的最錯是放一個細B在一間深的kg, 不過亦好欣賞你能夠當機立斷。
我是過來人但k3才決定repeat, 孩子現p2才開始有返d自信。

引用:Quote:原帖由+johnnywalker+於+14-12-23+發

原帖由 SaSaAndre 於 14-12-23 發表
佢話唔係寫字,係painting, 但個字係要paint 架囉……
我見到手冊上寫評估週,我以為唔關我事架!
最衰都係 ...
咁細個要考試,常執筆做功課,係小朋友都被嚇親。最怕攪到他極怕返學。媽咪真可考慮給他做大b,建立更大自信心。

引用:+本帖最後由+宏心+於+14-12-23+21:48+編輯+

原帖由 宏心 於 14-12-23 發表

要一個兩歲小朋友一日做兩頁填色功課,一個學期做一次考卷評估 ...
你好勇,敢說出事實
學校有問題,家長更有問題
樓主失敗不是因為唔識教仔,係唔了解就住小朋友能力揀N
苦了小朋友

PS 我也是龍媽!

對呀,我小朋友前幼兒園個主任都係甘樣同我講比較,仲大聲又無品話,「全班女同學講野都叻過你個女」,做老師,只是欣賞表面的事,完全沒有內涵,有愛心極都有限。:;pppp:

我小朋友(大B)都讀緊這間學校N班,但點解我嘅認知同樓主唔一樣?功課係有,但唔係日日都有,每兩、三日先有一次,而且都係油吓英文字母、數字、圖畫,另外會有時連線、圈吓嘢咁,就類似兩歲playgroup會做的,同埋以我所知同不少有功課的幼兒園差不多。而我亦冇想過小朋友要認字,我班老師亦冇要求要認字,所以都冇特別要佢認字,但佢會認圖畫。相信所謂評估,都會好似平時功課咁,有埋圖喺隔離比佢哋認。可唔可以坐定定油顏色,真係個個小朋友都唔同,不過肯定嘅係小朋友會感受到大人嘅緊張,大人越係緊張,小朋友會越抗拒,反而當係遊戲佢哋會主動去油(大前提係佢本身唔抗拒先,有啲小朋友本身就坐唔定)。至於老師,確實有部分老師係好green,睇對答就知。通常如果有疑問,我會向另一班主任/學校主任double confirm。

引用:+本帖最後由+宏心+於+14-12-23+21:48+編輯+

要一個兩歲小朋友一日做兩頁填色功課,一個學期做一次考卷評估 ...

引用:我小朋友(大B)都讀緊這間學校N班,但點解

原帖由 vjcarcar 於 14-12-23 發表
我小朋友(大B)都讀緊這間學校N班,但點解我嘅認知同樓主唔一樣?功課係有,但唔係日日都有,每兩、三日先 ...
所以話每件事,每人觀點與角度都不一樣,每個小朋友都不一樣,有人讀得輕鬆,亦有人覺得好大壓力,一話評估,家長即狂谷小朋友,原來學校只是從輕鬆的氣氛下考下小孩,學校要同小朋友match到至得,樓主,不是你小朋友唔得,而是唔適合,一個細路有冇讀書缘,兩歲來說言之尚早,你同佢條路有排行,不要因一間幼兒學校打殘小孩學習興趣,祝妳好運!

我小朋友(大B)都讀緊這間學校N班,但點解我嘅認知同樓主唔一樣?功課係有,但唔係日日都有,每兩、三日先 ...
唔知係咪佢地全班細b, 要追返進度?佢係日日有,曾經試過無功課的日子,但好似只有2天。連線係一頁,但油中文字一定係2頁,油英文字母嗰日就會油1個數目字!

當然,我都覺得功課好多,又太深,所以先問老師係咪認吓圖就得! 但老師話係認埋個字囉! 咁佢點上堂,有冇真係學過個字我就唔知啦,因為根本無得入去觀課!

為咗名聲,忽略小朋友學習需要的學校,不讀也吧,太差了 ,話要教深一年,為咩?仲要拿小朋友來比較。樓主早些醒覺是明智的,小朋友的童年是無價的,三思。

回覆 SaSaAndre 的帖子

不如停學先啦, 唔讀pn 又唔好死人

引用:Quote:原帖由+宏心+於+14-12-23+發表本帖最

原帖由 beautycma 於 14-12-24 發表
為咗名聲,忽略小朋友學習需要的學校,不讀也吧,太差了 ,話要教深一年,為咩?仲要拿小朋友來比較。樓主早 ...
贊同,過猶不及

我既情況完全同你相同,基本上一星期只有2-3份簡單既填色/連線/圈圖功課,一般星期三1份,星期五2份,除左做果刻我地會讀一次佢聽之外,其他時間我地都唔會再拎出黎睇,但我好欣賞小朋友係學校所學到既野,完全比我想像中多,小朋友咁細迫都迫唔黎,識固然好,唔識又冇乜必要成日教,佢想知自然會問,學校所謂既評估週應該同小朋友平時係學校做功課冇分別,家長唔好聽到要評估就緊張起來,小朋友學習漫漫長路呀!家長們放鬆d

Pay 完小朋友唔enjoy大人又stressful; 分手吧。

PN 要迫住做功課做到喊。咁之後十幾年點算?你自己直覺唔覺得好有問題嗎?

問題唔在於你個仔,係佢同你都同間學校唔夾。佢驚左返學你之後仲慘。

大家都係讀zenith(前用家,都係細b),我只係早你一屆,我係九龍塘分校,但你形容到間學校好似地獄咁,但我同一d家長都覺得學校幾好,hea下hea下又過完個pn,一d都唔辛苦,小朋友好enjoy,評估週前,我都無同小朋友溫習過,但佢成績好高分,我問佢老師係點考,你真係識晒咁多野?!佢話老師會讀題目俾佢聽...可能我要求真係好低,無咩要求,所以起zenith讀完一年,我好impressive識左好多野~~anyway,樓主,如果真係同學校唔夾,走都好既,出面天大地大,芳芳都收細b架,可以一試

引用:PN+要迫住做功課做到喊。咁之後十幾年點算

原帖由 Hyda 於 14-12-24 發表
PN 要迫住做功課做到喊。咁之後十幾年點算?你自己直覺唔覺得好有問題嗎?

問題唔在於你個仔,係佢同你都 ...
我就係都覺得有問題囉,所以會轉校

‹ 上一主題|下一主題