用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 覺得自己好無用,唔識教仔!
樓主: SaSaAndre
go

覺得自己好無用,唔識教仔!

引用:咁你及囝囝唔夾學校模式,揾間無咁谷架啦。

原帖由 ilnay 於 14-12-23 發表
咁你及囝囝唔夾學校模式,揾間無咁谷架啦。或者搵playgroup取代PN,玩多d。明年再戰

...
其實上年只有呢間收,所以讀咗!
之前報嗰間happy school pn唔收我個仔丫嘛!

回覆:ilnay 的帖子

或者咁講,俾你讀到名幼、名小又點,有fd真實case係,小學見家長見到喊。家長能否配合學校好緊要,如果自己覺得辛苦,好無謂架!努力加油,記住「最緊要開心」!

回覆 SaSaAndre 的帖子

我會同老師交代一下情況, 得閒咪一齊做/幫佢做, 唔得閒咪由佢, 唔好咁認真, 只係pn功課. 我果間分校老師理都無理過tim, 老師肯寫句"please complete"都算係咁了, 同佢講聲應該明白, 唔明都由佢, 我心態係只係過客, eventaully唔諗住讀落去, 無乜所謂, 見小朋友返得開心我當返pg.

我唔係話我要小朋友咁樣讀書, 不過只返半個學期我既心態就係咁上下, 唔好迫自己同仔仔

引用:或者咁講,俾你讀到名幼、名小又點,有fd真

原帖由 ilnay 於 14-12-23 發表
或者咁講,俾你讀到名幼、名小又點,有fd真實case係,小學見家長見到喊。家長能否配合學校好緊要,如果自己 ...
知道了,多謝你的意見……真係勉強無幸福

名幼,名小唔單止要你做,仲要做得好,係有要求架,邊可以亂做

SaSaAndre 發表於 14-12-23 14:11
唔係緊張,反而係想個仔輕鬆d!
做龍細b真係好慘,3年後又爭過!
我諗我同個仔都受唔住咁大壓力!

但媽媽你俾我地既感覺係你太緊張, 有時連你自己都唔知架~
轉唔到校未唔好讀LAW, 你唔係FT媽嗎?

引用:回覆+SaSaAndre+的帖子 我會同老師交代一

原帖由 sugarbun 於 14-12-23 發表
回覆 SaSaAndre 的帖子

我會同老師交代一下情況, 得閒咪一齊做/幫佢做, 唔得閒咪由佢, 唔好咁認真, 只係pn ...
你都講得啱嘅,橫掂都會同佢轉,唔應該再迫佢!
只係有點可惜嘅係,其實仔仔講嘢唱歌幾叻,又成日同老師講i love u, 所以老師姐姐,office admin,連隔離班嘅老師都好錫佢,但佢學術上跟唔到都要轉囉

引用:Quote:SaSaAndre+發表於+14-12-23+14:11+唔

原帖由 sinsinlo 於 14-12-23 發表
但媽媽你俾我地既感覺係你太緊張, 有時連你自己都唔知架~
轉唔到校未唔好讀LAW, 你唔係FT媽嗎?
...
我都承認我係緊張嘅……

回覆:覺得自己好無用,唔識教仔!

其實如果係FTM, 真是可考慮唔讀N。講真,宜家好多N班太學術,敎D野唔合乎小孩子年齡,所以我都冇俾我對仔女讀N。有D野急不來,記得阿女2歲前唔玩puzzle, 但宜家2歲半已玩100塊puzzle, 而我係冇去敎佢,只是有時陪下佢砌,等佢自己去搵方法砌。宜家太著重乜都要敎,好似越早塞D知識俾小孩子就好,但我唔認同,我本身係FTM, 以前做老師,但我唔會刻意塞D硬知識俾我仔女,讓佢地自己去尋求方法發掘先至有益呢。

sinsinlo  絕對讚同  發表於 14-12-24 11:13
bonmom   非常同意!!  發表於 14-12-24 10:06

回覆:SaSaAndre 的帖子

英藝課程較深,而你仔仔11月細b.會唔會有點錯配。要追的話,你要付出幾倍心力同耐性

引用:英藝課程較深,而你仔仔11月細b.會唔會有點

原帖由 gg33 於 14-12-23 發表
英藝課程較深,而你仔仔11月細b.會唔會有點錯配。要追的話,你要付出幾倍心力同耐性

...
但最搞笑嘅係,只有英藝肯收細b, 但佢又教深一年囉…

SaSaAndre 發表於 14-12-23 15:37
你都講得啱嘅,橫掂都會同佢轉,唔應該再迫佢!
只係有點可惜嘅係,其實仔仔講嘢唱歌幾叻,又成日同老師講i  ...
其實過左暑假進步會好大. 我小朋友讀時(一月B插下學期, 全班最細)起我眼中完全跟唔到唔知咩事, 到上幾個月佢突然間講返"yes, it's a x".. etc, 我先知佢其實當時係get到, 不過未表達到, 轉唔轉都好, 慢慢黎唔好心急

引用:Quote:原帖由+gg33+於+14-12-23+發表英藝課

原帖由 SaSaAndre 於 14-12-23 發表
個個發展進度唔同,順其自然啦,不能勉強。

引用:Quote:SaSaAndre+發表於+14-12-23+12:47+仔

原帖由 johnnywalker 於 14-12-23 發表
PN班學寫字?呢d學校簡直不知所謂。
佢話唔係寫字,係painting, 但個字係要paint 架囉……
我見到手冊上寫評估週,我以為唔關我事架!
最衰都係我多口問咗一句:阿仔係咪唔洗考試?咁老師就講話要嘅,係逐個考,有份試卷嘅,要小朋友自己圈答案,跟手就投訴埋阿仔返學唔肯自己colour 啦…
我吾好咁多事,當唔知咪好囉

SaSaAndre 發表於 14-12-23 15:47

Zenith 最好不要讀了
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

SaSaAndre 發表於 14-12-23 16:18
佢話唔係寫字,係painting, 但個字係要paint 架囉……
最衰都係 ...

考試?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我囡係12月超細B, 本來我老公都想佢讀這間, 但知道佢能力有限未必及大B咁醒, 怕佢又有壓力所以先冇報, 所以我報 PG
佢咁細已經咁多功課,你迫佢怕變成反效果, 咁細小朋友唔咪要返得開心咩?
小朋友又辛苦, 自己又辛苦, 加油! 唔好灰心!

引用:Quote:原帖由+johnnywalker+於+14-12-23+發

原帖由 SaSaAndre 於 14-12-23 發表
最衰都係 ...
媽媽,你要學下放鬆!你的經歷我完全明白!因我家細仔是1o年12月仔,現在在K1做大仔,只可說,你係佢媽媽,你一定要接受佢,只是2歲小孩,小孩和kG夾唔夾好緊要,而且你要明白每個小孩都不一樣,我家大囡學習不錯,且聰明!但細佬好聰明,可惜不喜歡學習,但我也接受佢,相信佢,起碼佢考到家姐之前考唔到的KG,仔2歲12月插入N班,一直是一舊雞,好在他不抗拒返學,且又你c幼,一定不會趕走你個仔!驚咩呢!要驚就有排驚口拉,現在我女讀p1,同kG兩碼事!
所以說你要學下放鬆,比個快樂3-4年KG大家,上小學有排驚啊!:happy

bonmom    發表於 14-12-24 10:08

johnnywalker 發表於 14-12-23 15:57
PN班學寫字?呢d學校簡直不知所謂。
完全同意