用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 覺得自己好無用,唔識教仔!
樓主: SaSaAndre
go

覺得自己好無用,唔識教仔! [複製鏈接]

SaSaAndre 發表於 14-12-23 12:47
仔仔11月龍細b, 11月插班入九龍塘英藝。返咗2個星期適應週後,開始日日有功課。
功課係圖畫連字(中文字or英 ...

....

引用:好,我要放鬆d!+我諗俾佢repeat一年n班會更

原帖由 SaSaAndre 於 14-12-23 發表
好,我要放鬆d! 我諗俾佢repeat一年n班會更好
咁細個repeat?
媽媽你真的緊張了...

引用:仔仔11月龍細b,+11月插班入九龍塘英藝。返

仔仔11月龍細b, 11月插班入九龍塘英藝。返咗2個星期適應週後,開始日日有功課。
Try to let your son watch DVD. Connect computer to TV using HDMI cable.

引用:仔仔11月龍細b,+11月插班入九龍塘英藝。返

媽媽,幼稚園只係輔助性質,最重要係父母既1教導,你小朋友插n, 咁細個仲要插班就緊係乜都唔識啦,最緊要父母唔好緊張先,用你緊張的動力,陪伴小朋友玩下,亂咁畫都得架。

引用:Quote:原帖由+SaSaAndre+於+14-12-23+發表

原帖由 kjbaba 於 14-12-23 發表
咁細個repeat?
媽媽你真的緊張了...
唔係緊張,反而係想個仔輕鬆d!
做龍細b真係好慘,3年後又爭過!
我諗我同個仔都受唔住咁大壓力!
個仔性格咁baby, 蛇年又少人d, 做大仔可能更適合佢

回覆:覺得自己好無用,唔識教仔!

n班要考試??? 其實係學校要求高,定你要求高??? 今日唔識咪聽日識,今日唔油咪聽日油,總有一日會識,relax!

佢剛返學一個月需要適應的,順期自然再問下老師意見!之前已教又未學的我覺得唔洗刻意追返,除非佢好有興趣學!比d信心自己同呀仔,加油!

回覆:leockk07 的帖子

我諗你要放下「做岩哂功課」既傳統觀念,其實如其他JM講,唔洗油哂,唔係要好似填色比賽咁油,總之有油就當收貨啦。記住,兩歲人仔,講野都未講得清,認字呢d有興趣就玩咁認下,否則算啦。

同埋個個發展不同呀,唔好比較同學點,努力搵間適合bb同家長既學校啦。

我之前都諗,咁細個要做功課好慘,所以都係捉住佢隻手做完就算! 但老師昨天就同我講話全班只有我個仔唔肯colour colour !
其實我無要佢油得靚,只要肯自己畫兩筆就算!
係我要求太高啦…

咁細就咁深?

SaSaAndre 發表於 14-12-23 13:37
我都覺得咁樣會迫死佢! 所以好想同佢轉校

多謝咁多位的意見同鼓勵,我都明白唔應該迫佢!! 我諗我真係要認真搵過間學校

回覆 SaSaAndre 的帖子

我小朋友N班 都是ZENITH, 老師從來吾會逼小朋友做功課, 小朋友每天開心上學,

另外, ZENITH 的 慶祝 PARTY 特別多, 小朋友好開心, 到宜家我地仲好中意當時個 "ARTY BAG"

看來你真的太緊張, 放鬆D

SaSaAndre 發表於 14-12-23 14:41
我之前都諗,咁細個要做功課好慘,所以都係捉住佢隻手做完就算! 但老師昨天就同我講話全班只有我個仔唔肯co ...
我小朋友都係PN 7月B ,都有功課,但無咁深,要了解小朋友的手指在4-5歲左右才發展合乎寫字的要求.
現在功課,你只要給他認知和手眼配合便可,不要太認真..........

我哋每星期都有功課要填色連線,有時仔仔無興趣唔想做,我會話唔想玩就唔玩,下次先,我就幫佢填,好開心咁填,唱哂歌咁,過多一兩星期佢又想玩返。唔好迫呀!

回覆 SaSaAndre 的帖子

我小朋友年頭都係插呢間pn, 我無理佢喎, 只去返學, 得閒咪同佢畫下做下, 唔得閒就由佢, 所以我小朋友返得好開心.

如果轉唔到就唔好升k, 讀多年pn好d

回覆:sugarbun 的帖子

http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv%2Fhkcc&p=858&d=2014-12-22&m=episode

鏗鏘集

我之前唔知要做功課,又無叫佢做,但老師就用紅筆寫"請完成" or please complete!
雖然在老師口頭無要求要做,亦無話一定識,但佢就同我講係要認個字,同埋話阿仔唔肯坐定colour囉!

回覆:SaSaAndre 的帖子

咁你及囝囝唔夾學校模式,揾間無咁谷架啦。或者搵playgroup取代PN,玩多d。明年再戰

我都覺得唔好直升,讀多年好過! 咁樣迫法真係唔係辦法

‹ 上一主題|下一主題