用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 覺得自己好無用,唔識教仔!
go

覺得自己好無用,唔識教仔!

仔仔11月龍細b, 11月插班入九龍塘英藝。返咗2個星期適應週後,開始日日有功課。
功課係圖畫連字(中文字or英文字母or數字)要填顏色兼認埋個字,一日要做2版,惡夢開始了!
由於仔仔插班,所以學的字一學就係肉,菜,蛋,英文一嚟就係j, 數字一開始就8! 咁自己咪要再教返之前嗰d囉! 所以仲要學多2版!!!
仔仔一聽到要做功課就大喊特喊,唔肯揸筆,又哄又鬧,都係唔得! 問過老師及其他同學仔父母,佢地話小朋友係自己填顏色,只有我個仔唔肯!!!!!
我覺得自己好無用,連教仔都唔識! 我自己已經係唔做嘢,專心教佢,請問大家有冇好的方法呢?
我想同佢轉校就全部waiting ……間間學校都嫌棄佢,應該係做媽媽嘅我好有問題……

回覆:覺得自己好無用,唔識教仔!

妳唔係教仔,係迫緊個仔,妳嘅方法同選擇請衡量長遠影響!

引用:仔仔11月龍細b,+11月插班入九龍塘英藝。返

原帖由 SaSaAndre 於 14-12-23 發表
仔仔11月龍細b, 11月插班入九龍塘英藝。返咗2個星期適應週後,開始日日有功課。
功課係圖畫連字(中文字or英 ...
有時要睇細路夾唔夾間學校

pn班?咁深。。。

吓, 11月龍b咁快寫字, 手仔肌肉發展都未ready, 小心令小朋友有個唔好嘅開始, 不愛上學...

我小朋友上年都係插班入呢間學校n班,功課裡面既中文字係深,但只係用crayon colouring,唔洗執筆跟住寫,我果時colouring完就算,d中文字,數字講一次就算,記唔入腦都無問題,樓主係咪太緊張,令到仔仔感到壓力,所以唔想做?Zenith要求唔係好高,小朋友識就識,唔識都無問題,唔會俾壓力家長

我唔會同佢講做功課而係問佢要唔要同媽咪玩遊戲,佢會好開心話好之後一齊做,我個係5月b,我都係ft媽,學校教到j的英文字母,但我仔都係只識認A-D
我無特別再係屋企教佢要認字,不過可以係玩遊戲時同佢講下,佢之後會慢慢記得,
你個係超細b,俾佢享受下free paly的樂趣,等佢慢慢養成興趣先會讀得開心,而家得兩歲人仔學校教咩佢唔一定要識晒先叫好,反而太急嚇怕咗小朋友令佢對學習反感先唔好呀!媽媽放鬆d啦!

我女大龍 b 都無功課 bor, 我想像唔到宜家要教我女呢d wor

放鬆d, 你仔唔肯一d 都唔出奇

其實得兩歲,要日日一頁填色係好辛苦既事,小朋友有可能唔喜歡,又可能係能力未到,我姨甥仔兩歲n班時又係每日一大頁填色功課,佢一樣唔願做,每晚都係佢訓左阿媽做,佢小手肌發展慢,要佢油一頁顏色根本就係好辛苦!現在k3了,小手肌追翻,終於肯主動做功課!
我仔仔都讀緊n班,佢只有一星期一頁吸個印仔,or 兩條連線既親子功課,有時無mood,佢都會話唔做,咁咪第二日先做,所以如果日日一頁油顏色,真係未必每個小朋友鐘意架!
同埋pn姐,我仔學校都會教好多認字,我唔會要求佢全部識,佢向學校學到既我會覺得係bonus, 未識既就自己伴讀時再教下!

其實我都唔想迫佢,所以想同佢轉校,但間間都唔返我都無法!!!
我昨天問老師考試係咪要認個字,佢話係!
仲同我講全班只有我個仔唔肯自己colour colour ……

回覆:SaSaAndre 的帖子

放鬆啲,我仔都係哩間嘅分校,都係插班細B,我由得佢亂畫,揸筆對佢嚟講早咗啲,加油

點解你係ftm仲要俾佢返pn? 自己慢慢係屋企教唔得?

.....我覺得你係度逼緊你個仔多D

學校要求咁嚴?我囝都係11月插班,我睇佢啲功課都有學到F同5,我囝都唔識㗎。不過我冇逼佢做功課,pn而已,唔想咁細就俾囝囝咁大壓力。

考試係會考認"字",應該話係認"圖畫",佢地考既時候會有埋幅圖畫,我小朋友係認圖畫,不是認字的,考試好容易"過骨"不用擔心,我n班時係唔完全唔理我小朋友起學校學咩,我只著重同佢一齊睇書

功課?教佢填左顏色咪得囉,教小朋友唔駛一定用課本,例如,行下超市買蘋果,同佢講A for apple, 又俾佢摸下買個返去食又講。
小朋友好快識啦。
你唔介意我似癲婆咁,咪抱住佢行街時,係耳邊細細聲唱下abc law.

我都覺得咁樣會迫死佢! 所以好想同佢轉校

仲有填顏色,你可以畫一點又得,畫一條線都得,唔一定要畫晒整幅圖,有時我小朋友無心情,我都係叫佢亂塗幾筆就可,老師也說沒問題哦

好,我要放鬆d! 我諗俾佢repeat一年n班會更好