用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光offer
樓主: Tingkennie
go

大坑真光offer [複製鏈接]

回覆:wellmax 的帖子

回覆:afanafan 的帖子

教署好似可以簽個證明比你,上教署網站check check

回覆:大坑真光offer

唔系今年退出學券了咩?

Waiting....

回覆:jt09 的帖子

我都未呀!要過年後打去學校問吓喇!

pm offer

回覆 jt09 的帖子

我都仲未收到信, 又要等多幾日..心急死人了

am offer, 會放位,去ssgk

我都未收到信, 應該waiting or rejected了。。。

三年後,考真小D外來生個個文武全能,而真幼生又唔谷,真小收晒D外來生都得,因一早K1 己講明不收100%,又唔講會收幾多,係D家長一廂情願,到時1%都唔收都得。

引用:三年後,考真小D外來生個個文武全能,而真

原帖由 skylanders 於 14-12-26 發表
三年後,考真小D外來生個個文武全能,而真幼生又唔谷,真小收晒D外來生都得,因一早K1 己講明不收100%,又 ...
雖然升真小要面試(好似以往堅真幼咁),但只要meet 到basic requirement就可以。但外來生考真小,就會揀the best嗰D。其實,由於2015年開始改制,揀唔揀坑真幼,最主要睇吓家長是否認同學校理念。坑真幼係學卷happy school,重德育。K1一星期1小時NET 英文、1小時普通話(K2、k3會增加)。學校著重家校合作,多家校活動(例如:家長交流會、家校團契活動)。如果家長認同學校教育理念、又喜歡outdoor 活動多(真幼campus大),就揀坑真幼。如果擔心升小唔夠競爭力、純為有小學backup,咁不如考慮其他幼稚園吧!因為咁擔心3年、又嫌英文普通話唔夠,家長會唔開心。都係嗰句,每個家庭要求唔同,冇對或錯。各位加油!

回覆 afanafan 的帖子

我都無申請學卷, 因為之前個小朋友讀的都無學卷, 完全唔知道唔申請註冊唔到.
我24號打左個小時0既電話查詢, 可以either直接寄申請表格去學生資助辦事處(urgent 可以10個工作天之後再打hotline, 佢會22號之前寄俾你) or 寫註冊信去教育局(只係註冊用, 不表示申請學卷), 是但做一樣. 我就已經寄左申請表格.

回覆:macy456 的帖子

學卷如果註冊日比唔到可以後補,自己寄返學校就得。

回覆:BeeBee1129 的帖子

E加係新制無學卷or註冊信無得係22-24註冊 offer letter 寫明

回覆:superdaddy888 的帖子

Sorry, 我忘記了!

‹ 上一主題|下一主題