用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南和銀禧學術上那間較強?
樓主: chrischeung
go

黃笏南和銀禧學術上那間較強?

chrischeung 發表於 15-7-21 22:44
回覆 penpen 的帖子

你咁好記性,比個叻叻你,銀禧黃笏南也好好,如果真系做到中上位置。 ...

你問過我嘢吖嘛,所以記得,恭喜你小朋友入到第一志願呀~ 好彩你第2都唔係揀果間,我識個B2b都入咗去,冇特異功能,自行1同乙1都揀,佢都唔知係自行入定碌入去,係我提意佢揀嘅~

引用:回覆+penpen+的帖子 你咁好記性,比個叻叻

原帖由 chrischeung 於 15-07-21 發表

你咁好記性,比個叻叻你,銀禧黃笏南也好好,如果真系做到中上位置。 ...
其實你喜歡的這三間學校(黃、銀、華),結果入了那間呢

penpen  叻仔入咗華英  發表於 15-7-22 00:04

回覆 chrischeung 的帖子

題外話…我覺得銀禧冬季女生套校服好有型,白恤衫襯深藍半截裙,但我親戚d女就話黃笏南冬季條格仔裙靚,有時用家俾我哋父母重考慮多一點…

chrischeung 發表於 14-12-23 10:23
上網看二間文憑試成績好像銀禧較高,但一間為何黃banding應較高?

近年DSE成績的確係銀禧好些,但是黃笏南一直都好受家長們歡迎,EK資料顯示,黃笏南要放置乙1-乙2才有機會抽到,而銀禧就長期被視為保險線之選,就算放置於乙3-乙5都可以被抽入,換言之,銀禧整體收Band1a/b生之比例不及黃笏南,但反而銀禧成績能夠表現得好就令我佩服,但又咁諗,要乙1-2才有機抽入的學校又是大眾家長的首次選,也是反映了黃笏南係一所有實力的好學校,所以至今我還是未能明白呀?!

tomchan223  青菜蘿蔔 各有所好   發表於 15-7-22 11:42

bbforever 發表於 15-7-22 00:04
回覆 chrischeung 的帖子

題外話…我覺得銀禧冬季女生套校服好有型,白恤衫襯深藍半截裙,但我親戚d女就話 ...
但係夏季個領一塊深藍色布就麻麻,著咗冷衫唔知點咁,不過dirty咗冇咁覺,東華三院條白裙就真係有d麻煩,網上都係見人讚東華三院嘅冬季校服多,不過始終唔夠st pauls convent嘅夏季靚啦,做家長有時都要考慮下用家嘅感受,港島某女校夏季校服出名唔好睇,不過始終有名氣,學術樂團成績都好,所以都大把人爭崩頭去揀

講講下又記得起你,當時有pm問過你,謝謝

penpen  係呀,你唔鍾意WFN小功課吖嘛  發表於 15-7-22 00:21

回覆:penpen 的帖子

也能pm功課量和如何補底我嗎?