用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解私小而唔津小?
樓主: beekay
go

點解私小而唔津小? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+beekay+於+14-12-22+發表新手

原帖由 doggy2013 於 14-12-27 發表
只求好學校,唔理私定津
系啊,私小暫時只有聖私。
津小就靠大抽獎啦。中學的事暫時不需要太多考慮。
有什麼提議呢?thanks 😊😊

引用:多謝大家的回復 小女現在有中西區聖心私小

原帖由 beekay 於 14-12-23 發表
多謝大家的回復

小女現在有中西區聖心私小 (其他都全軍覆沒  ), 但是這間學校出了名很谷,小 ...
聖幼有媽媽因為私小唔收而喊,而你響樹擔心好谷,咁擔心請你不如快快放個位出來唔該

回覆:subb 的帖子

引用: +

原帖由 emily21921 於 14-12-28 發表
打錯!sorry

王國會長

beekay 發表於 14-12-23 23:33
原來是這樣的!還以為教育局要顧及與保證小朋友的健康快樂發展而會不讓津校不適當的"折磨"小朋友。原來我想 ...
上有政策, 下有對策
其實不能一概而論, 不論官津直私, 也會有谷有唔谷.

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-12-27+發表基

回覆:點解私小而唔津小?

我係你就先揸聖心私,6月再叩門!

引用:Quote:原帖由+beekay+於+14-12-23+發表多謝

原帖由 doggy2013 於 14-12-28 發表
聖幼有媽媽因為私小唔收而喊,而你響樹擔心好谷,咁擔心請你不如快快放個位出來唔該

...
請問私小用什麼來評核哪些小朋友可以由聖幼升上私小呢?聖幼上私小的百分比如何?

引用:我係你就先揸聖心私,6月再叩門! +

原帖由 Melody_BB 於 14-12-28 發表
我係你就先揸聖心私,6月再叩門!
系啊。老實講,自私一次都要了。手渣一私小再看看大抽獎有什麼其他選擇。聖私小也是我們所知的好學校,只是我們還是希望能量力而為,不要太過谷個小朋友。小女除了英文好,其它還需要很大的努力

謝謝大家給予那麼多的好意見。

引用:Quote:原帖由+doggy2013+於+14-12-28+發表

原帖由 siden 於 14-12-28 發表
請問私小用什麼來評核哪些小朋友可以由聖幼升上私小呢?聖幼上私小的百分比如何?

...
不知道啊。我所認識有報私小都收了,so far 只有聽說一個waiting 但我唔太清楚個情況。
如果下午班自行階段收左的,私小講明會除名的,這樣也很公平啊。

引用:Quote:原帖由+Melody_BB+於+14-12-28+發表

原帖由 beekay 於 14-12-28 發表
系啊。老實講,自私一次都要了。手渣一私小再看看大抽獎有什麼其他選擇。聖私小也是我們所知的好學校,只是 ...
祝你囡囡成功入到心儀小學!

sissysze 發表於 14-12-23 14:43
而家好似津校重谷過私校架喎

我估聖心津一定好谷, 如果唔係點會係11區女校排名最好, 仲好過聖心私!

http://studyabroad.s-m-e.biz/%E5%85%A8%E6%B8%AF%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%8E%92%E5%90%8Dtop-50/

我小朋友當年情況同你有點似 ! 註冊了一間勁谷C立英小, 派位又去了D寶, 最後是叩門叩回第一志願, 放棄C小

樓主, 加油Good Luck  !

引用:Quote:原帖由+doggy2013+於+14-12-28+發表

原帖由 siden 於 14-12-28 發表

...
幼稚園報告、居住地點、宗教、關係人仕等

captainbaby 發表於 14-12-29 14:10
我估聖心津一定好谷, 如果唔係點會係11區女校排名最好, 仲好過聖心私!

http://studyabroad.s-m-e.biz/%E ...
呢d排名榜,少睇為妙。信唔过吖~竟然無APS……

Yanamami 發表於 14-12-29 16:25
呢d排名榜,少睇為妙。信唔过吖~竟然無APS……
嘩! 爆趣排名榜呀!!!
官立嘉道理爵士小學竟然排14, KO晒瑪利曼, St Joseph, 港華, 軒小, 已經可以俾10個趣!!!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:新手,想瞭解一下私小會比較好嗎?+ 私校又

原帖由 beekay 於 14-12-22 發表
新手,想瞭解一下私小會比較好嗎?
私校又說自己資源不及津校,但是私小有什麼讓人棄9年免費教育呢?
冇血統冇地址冇運氣,學費屬能負擔的水平,又是自己喜歡的,就乖乖付錢

marcuscyrus 發表於 14-12-29 17:16
冇血統冇地址冇運氣,學費屬能負擔的水平,又是自己喜歡的,就乖乖付錢
俾学費

...
可以禁講囉
唔想死禁多細胞而又負担得起,就俾学费囉~

引用:Quote:原帖由+siden+於+14-12-28+發表請問

原帖由 doggy2013 於 14-12-29 發表
幼稚園報告、居住地點、宗教、關係人仕等
居住地方的遠近確是學校考慮的。畢竟C小上課時間那麼早,如果住得遠的確苦了小朋友。我們住在學校附近,都覺得有點太早

‹ 上一主題|下一主題