用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解私小而唔津小?
go

點解私小而唔津小? [複製鏈接]

新手,想瞭解一下私小會比較好嗎?
私校又說自己資源不及津校,但是私小有什麼讓人棄9年免費教育呢?

國際學校當然另一回事啦。
但私小(example 中西區聖心私小)也不是一樣是本地課程,有什麼特別吸引人的呢?

謝謝

5    0    0    0

回覆:點解私小而唔津小?

津小大部分位要跟區政府派,直資私小全港自己收,可給納各區精英,但如本身教學質素比一般津小更差嘅私小,跟本生存唔到,因為唔會有人願意交學費,所以一般直資私小會比較得到家長偏愛

醒目開學勳章 王國長老

1. 咁岩鐘意果間係私直 2.對派位制度無信心 3. 有d有龍中可以唔駛煩升中 4. 個人喜好或感覺,例如鐘意活動/覺得直資有得揀學生質數較理想 5.公司有教育allowance唔好浪費

beekay 發表於 14-12-22 23:43
私校又說自己資源不及津校,但是私小有什麼讓人棄9年免費教育呢?
有不少受歡迎的中學, 其直屬小學已轉為私校/直資, 如果想升中有多些保障, 惟有付錢讀私/直.  

津小比直私更多功課。

醒目開學勳章

入讀私小並無放棄"9年免費教育"
頂多係放棄6年嘅免費教育!
另外,一鳥在手勝過百鳥在林
你要等運到定係靠自己

beekay 發表於 14-12-22 23:43
首先糾正一下,9年免費敎育已成歷史,現在係12年免費敎育。
我諗你講既私校,應該細分為直資同私立小學,兩者其實都有分別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

而讀直資,學校有收政府資助,一樣有響受到應有嘅福利

多謝大家的回復

小女現在有中西區聖心私小 (其他都全軍覆沒 ), 但是這間學校出了名很谷,小女雖然英文好,但是中文還是麻麻,而怕私小為了谷成績(讓其他父母覺得可以justify the cost of the fees paid),小女會很慘。
很想試一試中西區其他津校,碰碰運氣看有沒有機會抽到聖心津校或St. Stephen's Girls' ..甚至可能其他net11的學校。現在想瞭解一下私津校的分別。

引用:Quote:beekay+發表於+14-12-22+23:43+新手

原帖由 hkpapa852 於 14-12-23 發表
首先糾正一下,9年免費敎育已成歷史,現在係12年免費敎育。
我諗你講既私校,應該細分為直資同私立小學,兩 ...
以我們現在的情況也不會去考直資了。所以specifically, 暫時想compare 聖心私小與其他net 11的津小。

謝謝

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-12-23+發表

原帖由 beekay 於 14-12-23 發表
以我們現在的情況也不會去考直資了。所以specifically, 暫時想compare 聖心私小與其他net 11的津小。

謝謝 ...
請問樓主女孩是聖心幼稚園直升學生?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-12-23+發表

謝謝 ...
而家好似津校重谷過私校架喎

引用:Quote:原帖由+beekay+於+14-12-23+發表以我

原帖由 sissysze 於 14-12-23 發表
我都覺

引用:Quote:原帖由+beekay+於+14-12-23+發表以我

原帖由 tabomini 於 14-12-23 發表
請問樓主女孩是聖心幼稚園直升學生?
Yes. 是幼稚園升上去的。

原帖由 sissysze 於 14-12-23 發表
知道為甚麼嗎?
我之前聽人家說津校要跟教育局指引,不能太苛刻或谷?

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-12-23+發表而

知道為甚麼嗎?

...
津校冇得揀學生,點可以提升/保持學生高banding? 咪就係狂谷囉。跟教局指引,只係唔可以教少,冇話唔可以教多。就算唔教多教深,都可以教淺考深,每年篩走成績差的學生。近幾年莫講一線津小谷,二線爭上位一樣谷。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-12-23+發表而

知道為甚麼嗎?

...
係學卷幼稚園冇私幼咁谷。但津小係超谷,因為要TSA為學校爭排名。
但聖心私小是私校中出名谷,其他如德望etc反而不是, 不過都難考。

引用:Quote:原帖由+beekay+於+14-12-23+發表知道

原帖由 tantanmama 於 14-12-23 發表
津校冇得揀學生,點可以提升/保持學生高banding? 咪就係狂谷囉。跟教局指引,只係唔可以教少,冇話唔可以教 ...
原來是這樣的!還以為教育局要顧及與保證小朋友的健康快樂發展而會不讓津校不適當的"折磨"小朋友。原來我想多了

引用:Quote:原帖由+beekay+於+14-12-23+發表知道

原帖由 964000 於 14-12-23 發表
係學卷幼稚園冇私幼咁谷。但津小係超谷,因為要TSA為學校爭排名。
但聖心私小是私校中出名谷,其他如德望et ...
現在知道津校也那麼瘋狂,即使聖心私小谷還是要頂硬上

引用:Quote:原帖由+tantanmama+於+14-12-23+發表

原來是這樣的!還以為教育局要顧及與保證小朋友的健康快樂發展而會不讓津校不適當的"折磨"小朋友。原來我想 ...
你太天真了,教育局政策冇様好,當年母語教學,國民教育,都玩死人

‹ 上一主題|下一主題