用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間 ...
樓主: derkin
go

鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間   [複製鏈接]

sallyksleung 發表於 14-12-24 09:19
回覆 applehoney 的帖子

可否集眾家長之力去信要求改返半日制,即使唔成功,都規定D學校午飯後唔可以上堂 ...
治標不治本,關鍵是升學的路上只有考試成績,所以只好催谷了。如果有一條龍學校的話,大概會好很多。

hongk 發表於 14-12-24 13:56
治標不治本,關鍵是升學的路上只有考試成績,所以只好催谷了。如果有一條龍學校的話,大概會好很多。 ...
如果你以為學校一條龍就能解決問題, 諗得太簡單了

bobbob  呢個一直係ek家長嘅迷思   發表於 14-12-24 17:05
Tintin926    發表於 14-12-24 14:35
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

the ls boy rank #1 in P2?

引用:Quote:sallyksleung+發表於+14-12-24+09:19

原帖由 hongk 於 14-12-24 發表
治標不治本,關鍵是升學的路上只有考試成績,所以只好催谷了。如果有一條龍學校的話,大概會好很多。 ...
一條龍未必係你諗得咁爽,只可以講呢個世界no free lunch。

引用:比起好多學校,其實喇小根本唔算谷,功課量

原帖由 longlokma 於 14-12-23 發表
比起好多學校,其實喇小根本唔算谷,功課量亦唔重。片中提到所謂十样八样功課,有一半应該是改正。片中家長 ...
完全同意

siden 發表於 14-12-23 16:27
我反而疑惑為何有家庭願意接受這種訪問。

之後被指指點點也不好受。
對充滿自信, 視自己一套係世界標準的人, 呢個只係一個俾佢分享心得既機會.

佢會覺得, 你唔接受或唔認同, 係你膚淺, 未夠班, It is your problem, not me!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

記者訪問前一定會對訪問對象有既定的立場,然後引導佢說記者要的東西,剪片時亦盡量將這個怪獸形象展現出來,可能同當時約訪問前同那媽媽所説的已有出入。人家叫記者不好播出來那段,記者偏剪出來,可見佢有幾尊重個媽媽。

bobbob  而家啲傳媒真係唔多識尊重人   發表於 14-12-24 17:06

ozoz 發表於 14-12-24 14:53
一條龍未必係你諗得咁爽,只可以講呢個世界no free lunch。
Agree

bubuG 發表於 14-12-24 11:13
我也覺得片中喇小家長的timer好令人困擾。自從K2開始,我已要我仔自己坐埋枱做完功課,才給我檢查。真的不 ...
親子功課

醒目開學勳章

hongk 發表於 14-12-24 13:56
好老實講,除非有埋一條龍大學又唔睇成績收晒所有學生,或者唔讀本地大學,去到中學始終要靠公開試成績先可以同其他人爭入大學。更何況唔少一條龍學校小學開始已經谷。。

回覆:Soundervolt 的帖子

十分認同你所講,嗰個小朋友的能力及媽媽教法好有問題!

Tintin926  我覺小孩能力沒問題,只是媽有   發表於 14-12-25 01:42

朋友喺傳統名校畢業,宜家兩公婆都係高級專業人士,因為唔想囝仔做功課機器、測驗考試嘅奴棣,所以選擇蔡繼有,心儀佢地嘅活動教學,唔使測驗考試,但入讀後領畧到學校係跟據學生喺校內平日各方面嘅表現去𨤳定成績,換句話說日日都正在考試,而做project亦都需要其他teammate生生姓姓,如果唔係會一齊攬炒。宜家朋友都要每日跟進佢囝仔學業進度,變相「陪太子讀書」。世上唔會有讀得舒服又容易有好成績嘅學校,只有適唔適合各位家長同貴子弟嘅學校

gsrover  舒服只會換黎12年後DSE的慘痛結   發表於 14-12-30 14:55
balj  佢有$咪得囉, cky成7k一個月   發表於 14-12-29 15:06
bonmom  Agree  發表於 14-12-29 13:28

沒有免費午餐

照嗰位家長嚟睇,就算佢囝仔返半日制或只係返三幾個鐘嘅學校,佢都會安排極大量嘅補習、琴棋書畫、體育訓練同各式各樣嘅雞精課程,慕求令佢囝仔變成Superboy. 其實小朋友會過乜野童年生活係取決於父母多於讀乜野學校更重要

引用:Quote:原帖由+kerkermui+於+14-12-23+發表

原帖由 sbux 於 14-12-23 發表
以前學能測驗考得好與壞,只係影響貴子弟單一個體,所以學校唔會咁顛。而家什麼TSA影響學校自身 Banding同 ...
Agree 我以前就最喜歡 Aptitute test.  初初嗰一两屈冇乜publisher 出練習……跟本唔洗操……冇压力

Jane1983 發表於 14-12-23 23:02
回覆 宏心 的帖子

同意你所講,但希望不是這樣...
不過分母不是24小時!以我孩子為例,每天由放學回家至睡覺共有5.5小時。扣除吃飯、洗澡、整理收拾、去廁所、準備睡覺等必需的時間,總共最多只有4個小時吧。還要練學器等。我不是說應不應該的問題,只是想帶出那寶貴的一個小時是要在總共3、4個小時中抽出來的。

peterandmary 發表於 14-12-24 09:54
其實片中小朋友同我仔同班,但那位家長我就不認識。其實真係每個家長教法都唔同,我是在職媽媽,每日放學他 ...
請教你點可以做到幫仔檢查功課時發現有錯,都忍住不叫他改呢?你EQ好高!

我仔一年級上學期時我幫他檢查功課發現有錯時,都忍不住叫他改,最後每天眼淚收場。由一年級下學期開始我就直情不看了,由得他做完就交,派返來我才看。

引用:Quote:subb+發表於+14-12-23+10:06+唉+!+現

原帖由 klm402 於 14-12-23 發表
負責教改既官以及團隊既小朋友都唔係香港接受緊教育, 一班唔知民間x苦既人點會明白.
...
班官的仔女係邊讀書,你就知香港個system有幾好,正如係神級津校的老師,梗係要自己仔女入。教差校的,梗係揀間勁津或啱心水的直資俾仔女

引用:Quote:peterandmary+發表於+14-12-24+09:54

edith208 發表於 14-12-26 10:21
班官的仔女係邊讀書,你就知香港個system有幾好,正如係神級津校的老師,梗係要自己仔女入。教差校的,梗係 ...
有幾多個會好似前總督彭定康咁, 黎香港做野d女都黎埋香港讀書, 有英國唔讀黎香港wor......比起今日呢d下下豆住份糧講愛國愛港既人真清高得多. 仔女冇份受罪, 改到天花龍鳳, 改到幾差都唔關自己事, 退休反正都唔會以港為家, 話之你香港衰成點.
‹ 上一主題|下一主題