用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間 ...
樓主: derkin
go

鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間   [複製鏈接]

引用:呢尐節目十分多餘,我個仔都係讀喇小,好多

原帖由 Soundervolt 於 14-12-23 發表
呢尐節目十分多餘,我個仔都係讀喇小,好多時CP堂已做咗大部份功課,返到屋企仲有大量時間課外活動,從未試 ...

agree, 節目中的喇小学生根本是个別例子,事實学校已經算輕鬆,亦完全冇為(或唔需要為)TSA做任何催谷。該家長的家庭教育方式才是真正問題所在。

回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

我反而疑惑為何有家庭願意接受這種訪問。

之後被指指點點也不好受。

回覆:klm402 的帖子

strongly agree with klm402。梁校長係真心
做教育, 而上水嗰位校長係做生意。

AGJ    發表於 14-12-26 15:13

節目只道出香港小學生功課量多 。。。。!!!
至於選擇功課多定少學校, 家長也許都有選擇權,. 只是決定權在電腦, 最終是有人歡喜有人愁

回覆:Tintin926 的帖子

不要這樣批評別人啦

回覆:Mommy-Maggie 的帖子

👍👍👍

longlokma 發表於 14-12-23 16:07
agree, 節目中的喇小学生根本是个別例子,事實学校已經算輕鬆,亦完全冇為(或唔需要為)TSA做任何催谷。該 ...

認同,我睇到個媽,間屋d書多到好似圖書館(只是P.2),日日坐晌個仔側邊做功課,這樣小孩只懂做好功課學業,但完全依賴,不懂自理,不會分配時間,不會成長

回覆 宏心 的帖子

同意你所講,但希望不是這樣...
一日,每一日,24小時都話拿吾出一個鐘,比小朋友自由玩吓、hea吓,真系會逼到人都癲。

引用:Quote:sbux+發表於+14-12-23+12:42+以前學

原帖由 sugarbun 於 14-12-23 發表
因為真係考你腦袋明幾多,夠唔夠活
但考核試就係為咗將學生分類,有咩話公唔公平?將勤係可以補拙,但不得不承認天資仍然有一定(甚至不少)優勢吧。

sbux 發表於 14-12-23 23:13
但考核試就係為咗將學生分類,有咩話公唔公平?將勤係可以補拙,但不得不承認天資仍然有一定(甚至不少)優 ...
當然承認天資對學習有影響, 但assume 90%起主流學校既小朋友都係"standard資質", 一個要黎考核全港小學生既試應該唔係為左differentiate邊d係資優, 邊d係蠢材, 而係為左進行合適中學配對吧

引用:Quote:Soundervolt+發表於+14-12-23+15:29+

原帖由 balj 於 14-12-23 發表
你係用家, 我都唔明好多人都話你果間好谷, 其實係點架

[size=13.63636302948px]嗰位家長當然唔可以代表哂喇小嘅實際[size=13.63636302948px]學習[size=13.63636302948px]情況啦。喇小唔會比其他學校特別多功課,尤其何校長上任後不鼓勵大量抄寫嘅功課。我個仔每日都係六七樣功課,我地兩公婆亦唔會好似節目中嗰位家長咁「陪太子讀書」,只要小朋友有足夠集中力,如沒有CP堂情況下,一般一個多小時可以完成功課。至於墨書測驗考試,只要平時有充足同均恆嘅溫習,喺冇大量校外補習下已足夠有好成績。

balj    發表於 14-12-29 14:59

回覆 applehoney 的帖子

可否集眾家長之力去信要求改返半日制,即使唔成功,都規定D學校午飯後唔可以上堂,反而提供功課輔導和自由玩耍時間呀?以前半日都教得曬D課程,點解現在全日都教唔曬?

其實片中小朋友同我仔同班,但那位家長我就不認識。其實真係每個家長教法都唔同,我是在職媽媽,每日放學他自己做完功課待我返來檢查,因P2喇,所以不是太多錯,我都待老師批改完返來他自己改正,我不想他倚賴,想他錯中學習,當然默書,測驗要幫他。功課量是合理,不算多,我不知自己教法是否恰當,希望大家分享。因全曰小學,真係冇時間,所以他只算足球,音樂的課外活動,全都是他喜歡,但游泳是我迫他,我想他身邊好。因家中迹有妹妹讀小一,跟本冇可能䀡身照顧,我希望訓練他獨立。

Tintin926    發表於 14-12-24 13:08

引用:其實片中小朋友同我仔同班,但那位家長我就

原帖由 peterandmary 於 14-12-24 發表
其實片中小朋友同我仔同班,但那位家長我就不認識。其實真係每個家長教法都唔同,我是在職媽媽,每日放學他 ...
我也覺得片中喇小家長的timer好令人困擾。自從K2開始,我已要我仔自己坐埋枱做完功課,才給我檢查。真的不可能這樣做一世「親子功課」。放手吧。

Tintin926    發表於 14-12-24 13:10

而家生一个半个,全部集中哂係佢身上,就算番半日都唔会有好曰子过。以前生两三四五个,天生天養啊~边会續个睇功課?年年升班已經好ok.想改变都係要由家長既期望做起。無法改变既外圍因素,諗多会唔开心,唯有做好自己僅有能控制既因素囉~

節目中嗰位家長好可能將來會跟埋個仔去見工或做生意時一齊見客。當個仔工作忙時又會上電視講述點解個仔尐工作量咁多,好大壓力。

balj    發表於 14-12-29 15:02

Soundervolt 發表於 14-12-24 13:09
節目中嗰位家長好可能將來會跟埋個仔去見工或做生意時一齊見客。當個仔工作忙時又會上電視講述點解個仔尐工 ...

同之前港台電視劇"同一天空下"潘芳芳和她一級榮譽畢業囝囝的故事類同

在大陸有個男生成功考入清華,在year1成績卓越但卻被校方勸退,原因是該男生除了讀書外,什麼都不懂,因不懂洗衣服等衛生問題被宿舍監督向校方投訴,再因感"無助"而搞出情緒病,最後佢母親離鄉別井到北京租屋繼續"陪太子讀書"。

我之前有個下屬是港大剛畢業的,每次請病假都是他媽媽打電話給我,最後還突然辭職,是他媽媽到公司執拾東西的。

宏心  港大畢業的弱智人士?  發表於 14-12-24 14:13

要反省了

‹ 上一主題|下一主題