用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間 ...
樓主: derkin
go

鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間   [複製鏈接]

kerkermui 發表於 14-12-22 22:59
好懷念學能測驗...
起碼無咁大功課壓力,初小玩三四年都仲得!
睇完,有幾樣嘢唔係幾順眼
果個喇叭小肥的家長這樣做下去,只會培育出一個"高分低能"的人來!

balj    發表於 14-12-23 16:10

引用:Quote:kerkermui+發表於+14-12-22+22:59+好

原帖由 Tintin926 於 14-12-23 發表
果個喇叭小肥的家長這樣做下去,只會培育出一個"高分低能"的人來!
唔好敢講!我欣賞這位媽媽及其他媽媽、老師……出鏡的勇氣,她們為下一代反映中。我估計鏡頭前已收斂不少,但看看四周,僅有一個在附近,只是五十步和一百步之分。幸好,只看錄影,否則全家族做冬一起看,大家吃飯一定背脊骨落。

回覆:yovin 的帖子

唉~個個話苦了孩子,下兩個月咪又係甲乙部都填喇叭小學做首選

balj    發表於 14-12-23 16:11

引用:Quote:原帖由+Tintin926+於+14-12-23+發表

原帖由 yovin 於 14-12-23 發表
唔好敢講!我欣賞這位媽媽及其他媽媽、老師……出鏡的勇氣,她們為下一代反映中。我估計鏡頭前已收斂不少, ...
真是要佩服嗰位媽媽,要話畀所有人知她的行為,勇氣可嘉👍👍

引用:罪魁禍首之一是轉全日制。 全日有7至7.5小

原帖由 siden 於 14-12-22 發表
罪魁禍首之一是轉全日制。

全日有7至7.5小時在校上課,番屋企仲要做功課温書等等。
因大人已朝八晚八,所以小朋友都要加d d啦!

回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

比起好多學校,其實喇小根本唔算谷,功課量亦唔重。片中提到所謂十样八样功課,有一半应該是改正。片中家長顯示的中心问題,其實不在孩子身上,而是她自己。家長根本不应該坐在孩子身旁「一起」做功課,这样不但令孩子变得依賴,亦正正增添了彼此壓力。

Tintin926  對,我講高分低能就是這樣!   發表於 14-12-23 21:04
balj    發表於 14-12-23 16:12

引用:罪魁禍首之一是轉全日制。 全日有7至7.5小

原帖由 siden 於 14-12-22 發表

Agree. 放學真是冇咩時間剩。唉...

我都係睇咗喇小小朋友嗰段, 睇完倒抽一口涼氣......
夜晚抱住六個月大的阿仔, 個心好沉重!

回覆 longlokma 的帖子

我都唔明點解宜家啲家長要陪小朋友做功課。
問有小朋友讀小學的同事, 佢話因為啲功課太多太深, 小朋友唔識做, 唔想做。天呀~~

wwsugar  冇錯,唔幫手個小朋友做得仲辛苦   發表於 14-12-23 12:47

醒目開學勳章

siden 發表於 14-12-22 23:48

no禍首係除消學能測驗
我自己讀嗰間小學當年因為收生不足,30年前都係全日我仲可以做哂功課,再幫屋企人做嘢!
係因為多咗影響性考試,所以多咗操練,仲要拉前到初小!

醒目開學勳章 王國長老

kerkermui 發表於 14-12-23 09:34
no禍首係除消學能測驗
我自己讀嗰間小學當年因為收生不足,30年前都係全日我仲可以做哂功課,再幫屋企人做 ...
學能測驗只係一個因素, 當然呈分試係令好多學生疲於奔命
TSA呢? 學校為出名咪又谷
再講, 本身大催勢都係快左, 問下高小+兩小孩家長就知, 我仔女讀同一間學校, 不嬲都係同一本數學書, 我女果時升小3背乘數表, 我仔P2下學期已經要背, 係講緊跟書教唔係學校自己教快, 根本成個學習過程都早左深左
我好記得我自己係升小6至開始學irregular verbs (past tense), 而家呢? 幼稚園已經開始教咁濟

Tintin926  我當年四年級學present prefect    發表於 14-12-23 21:08

Tintin926 發表於 14-12-23 02:17
我都睇左, 睇到小六生壓力爆煲果PART真忍唔住流眼淚, 成個制度好似冇贏家

小肥媽咪呢種計時方式可能真係好PUSH得到小朋友功課做得快D, 但係不停DO DO DO....真好有壓力.

babykeikeikei 發表於 14-12-22 22:36
咪就係香港教育逼成咁囉
我唔太認同果位男校長所講, 多功課係為滿足家長要求, 到底係家長搞成咁, 定係學校只係旨左訓練讀書機器, 同學校銳意保持成為一線OR爭取成為一線既目標無關係嗎. 但佢講到自己都係被動既角色, 不負責任既講法.

kerkermui 發表於 14-12-22 22:59
好懷念學能測驗...
起碼無咁大功課壓力,初小玩三四年都仲得!
睇完,有幾樣嘢唔係幾順眼
教局改左唔用學能測驗一次定生死既方式而出左呢個玩法原意可能係想平均點公平點, 結果就只呈分推到去小四五. 依家其實小一二已開始為左小四五呢個GAME而做準備, 可能教局冇估計到既反效果, 真係搞到大人細路都好無奈.

kerkermui  yes,原意無問題  發表於 14-12-23 10:48

學能測驗=呈分試,換湯不換藥。 我年代係小五小六先操,成日要做練習但都仲有好多時閒hea。但現在多了TSA, 結果小一就要開始唂。 聼講TSA 考既野好無謂。
仲有,以前測驗考試passing mark是五六十分,現在是八九十分,根本學校不容許有成積差的學生, 要個個都要高分。 同埋我以前閒學校吾會成日好似大字報禁公佈學生的成積

Honestly, la salle already has less homework vs. many other schools.  (I only say for P1 as my boy in p1).
Parents need to balance extra activities vs. free play time.  
I think the hk education system has big problems.  The things they learn now in kindergarten definately are something I learned in p1 or p2 or even p3 at my time.  Why need to push everything forward?!?

ahlee121 發表於 14-12-23 09:28
我都係睇咗喇小小朋友嗰段, 睇完倒抽一口涼氣......
夜晚抱住六個月大的阿仔, 個心好沉重!

係..我聽到必必必D聲都唔順. 真係咩都趕. 唉....

唉 ! 現在特區官員真係,...而教育局長又只懂坐飛機 ! ...幾時先可以甩走班.....
現在沒有進步,只有更差....

kerkermui 發表於 14-12-23 09:34
no禍首係除消學能測驗
我自己讀嗰間小學當年因為收生不足,30年前都係全日我仲可以做哂功課,再幫屋企人做 ...

唔認同, 當年為左學能測驗, 咪又係小四小五已開始狂做埋堆9唔搭8既推理

應該取消全日制同TSA, 用學校分數呈分, 學校程度咪EDB搵人逐間睇卷比較囉

kerkermui  e+連初小都谷喎!  發表於 14-12-23 10:46

subb 發表於 14-12-23 10:06
唉 ! 現在特區官員真係,...而教育局長又只懂坐飛機 ! ...幾時先可以甩走班.....:igiveup ...
負責教改既官以及團隊既小朋友都唔係香港接受緊教育, 一班唔知民間x苦既人點會明白.
‹ 上一主題|下一主題