用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田樂基Offer Letter
樓主: PurpleLove
go

沙田樂基Offer Letter [複製鏈接]

引用:Quote:samchan2179+發表於+14-12-30+13:28+

原帖由 ykkwoka 於 14-12-30 發表
剛剛個年我細女畢業, 同班很多同學都考到入沙呂及培基, 但大抽獎派位就很差.  ...
同班很多同學考入沙呂培基,有幾多個?五個?十個?重點係"很多"嘅係幾多個!考入一定有,HKPS 重學術!是否很多我就唔知,想知多D是否很多!

回覆:samchan2179 的帖子

其實你係咪用家?
言談間感覺你不是太喜歡這間校,覺得其要求太高,對其小一放榜成績好有疑問

其實有時考學校呢d真係配合天時地利人和,一命二運三風水,有時不如讓小朋友都好好享受幼稚園生活,善用學校所提供到的機會去栽培小朋友,吸收跟到幾多都係因人而異。如果一直留下來一定有其吸引之處,讀過發覺不合的未轉校lor

引用:其實你係咪用家? 言談間感覺你不是太喜歡

原帖由 mntabo 於 14-12-30 發表
其實你係咪用家?
言談間感覺你不是太喜歡這間校,覺得其要求太高,對其小一放榜成績好有疑問
你睇返我所有posts , 我從來沒話HKPS 唔好,我只係對一些言論如佢係happy school ,大部分學生考,唔係抽/派到一缐小學有所保留,我亦提供客觀証據支持。我只是指出事實,免得家長之後發現現實跟所想不同。有人buy happy school , 但更多人buy 要學術上嘅卓越。當中無對錯高低!只係你buy 邊樣!

引用:Quote:samchan2179+發表於+14-12-29+23:43+

原帖由 ddccmm 於 14-12-30 發表
請問這是K1的功課嗎????? 如果係, 佢收我仔我都唔會俾佢讀.....!!
K2 9月功課!其實有好多學校都係寫咁多。而且老師對學術都好嚴緊。寫得唔正中都會改正。

引用:樂基好少用happy+school+形容,跟得上就hap

原帖由 mimwing 於 14-12-29 發表
樂基好少用happy school 形容,
跟得上就happy,因為好小學等緊你,家長要下功夫的
  ...
我認同你有關happy school 嘅言論。happy school .... 我認識嘅happy school , 一年有起碼二次outing 如遊行,參觀museum, theme park  post office 等,有一組同學上堂一齊做project , 成班一齊練習rehearsal 上台表演等,HKPS 好似唔太係這類型。當然happy school 學術上唔夠好,好多要另外補。各有各好

引用:Quote:原帖由+mimwing+於+14-12-29+發表樂

原帖由 samchan2179 於 14-12-30 發表
我認同你有關happy school 嘅言論。happy school .... 我認識嘅happy school , 一年有起碼二次outing 如遊 ...
係旅行唔係遊行hahaha

其實我唔係好明,其他人係講緊沙田樂基,你就係咁講hkps(九龍塘樂基)?如果你講hkps,應該另外開post講喎!實在好混淆

引用:其實我唔係好明,其他人係講緊沙田樂基,你

原帖由 天悅 於 14-12-30 發表
其實我唔係好明,其他人係講緊沙田樂基,你就係咁講hkps(九龍塘樂基)?如果你講hkps,應該另外開post講喎! ...
我一直係講緊HKPS 沙田分校,其實三間都係叫Hong Kong Preschool,只係後面加九龍塘,碧濤,ascot . 唔好意思,令你confused

引用:Quote:原帖由+天悅+於+14-12-30+發表其實我

原帖由 samchan2179 於 14-12-30 發表
我一直係講緊HKPS 沙田分校,其實三間都係叫Hong Kong Preschool,只係後面加九龍塘,碧濤,ascot . 唔好意 ...
哦!明白,我原先以為你講九龍塘樂基

大仔個間幼稚園正正係咁,不過我都冇另外補,現在小一都跟得很好。

回覆:沙田樂基Offer Letter

無睇幾日,突然大家討論得咁熱烈。
以下是朋友用家所說。
“我個囡都應該讀得ok, 我見佢都好鍾意返學, 返左學3個月, 佢讀緊國際班, 佢講多左好多英文, 有時會聽到佢唱普通話歌,Start from Nov, 學校會派兩本書比佢地返去同家長together睇 (中英各一本), Every Friday老師會同小朋友再睇, 小朋友要講番書本內容比老師知。 暫時學術上應該冇咩問題。阿囡應該喜歡老師, 佢好多時會講老師名”
從以上的說話,我感覺到小朋友至少沒有抗拒番學。
大家對 'happy' 定義不同,谷就唔 happy? 多功課就唔 happy? 無 group project 就唔 happy? 要家長一齊睇書就唔 happy? 要交學費就唔 happy?
我好簡單,我對 happy 的定義係小朋友唔抗拒番學,個間就係 happy school.

fandy_vv  Yeah... that's my thought as    發表於 14-12-31 10:36

引用:無睇幾日,突然大家討論得咁熱烈。 以下是

原帖由 ckwanirene 於 14-12-30 發表
以下是朋友用家所說。
“我個囡都應該讀得ok, 我見佢都好鍾意返學, 返左 ...
讚成,根德園都係happy school

以下是朋友用家所說。
“我個囡都應該讀得ok, 我見佢都好鍾意返學, 返左 ...
聽有一個朋友講,小朋友唔學多D嘢,第時乜都唔識,小朋友自己會唔開心,佢認為學多D嘢,小朋友就開心,所以學到嘢就係happy school . 每人對happy school 睇法唔同,所以我之前講左我認為happy school 嘅特點,大家理性討論

回覆:ckwanirene 的帖子

totally agree

Ckwanirene 說得非常到位,
成日話happy school 係想自己happy 唔洗理,咁就唔好生啦。

以下是朋友用家所說。
呢個小朋友一定係讀緊PN姐,佢上到K2,K3就知咩事

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

引用:Quote:原帖由+ckwanirene+於+14-12-30+發表

原帖由 SaBB 於 14-12-31 發表
呢個小朋友一定係讀緊PN姐,佢上到K2,K3就知咩事
其實小朋友適應力強,而且無得比較,就算上k2,k3多功課都未必會抗拒上學。而且學校一定有D佢地喜歡嘅活動及同學。我唔止一個小朋友,又讀不同學校,所以我有得比較各校特性。

引用:Quote:原帖由+SaBB+於+14-12-31+發表呢個小

原帖由 samchan2179 於 14-12-31 發表
其實小朋友適應力強,而且無得比較,就算上k2,k3多功課都未必會抗拒上學。而且學校一定有D佢地喜歡嘅活動 ...
我認同你所說的。在我心目中,喜歡上學是最基本的,但不代表喜歡上學就是happy school,程度太深、對功課要求過高,是對小孩子不利,學齡前應該從遊戲中學習比較適切

引用:Ckwanirene+說得非常到位,成日話happy+sch

原帖由 mimwing 於 14-12-31 發表
Ckwanirene 說得非常到位,
成日話happy school 係想自己happy 唔洗理,咁就唔好生啦。
一間學術型學校,功課係寫字三十次,一間hea 嘅happy school學校,功課係搜集有關樹葉嘅資料做project ,一間更hea 嘅係叫學生準備一本故事書,講比同學聽。唔知懶惰嘅家長會點簡?唔知happy school 家長嘅involvement 多定學術型學校家長多?惰家長選happy school 嘅說法好有趣

回覆:SaBB 的帖子

我朋友個女讀緊k3

‹ 上一主題|下一主題