用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林護和皇仁哪一間優勝?
樓主: YYmommom
go

林護和皇仁哪一間優勝?   [複製鏈接]

引用:Quote:fions414+發表於+15-1-5+17:17+我地

原帖由 johnnywalker 於 15-01-05 發表
我開始懷疑我個女係唔係太他條
未必,其實好睇小朋友心態, 初中係我搵補習,佢都冇心補, 高中係自己問同學,自己搵mock試報名,自己話要加堂,我仔初中懶懶閒,到中五先識驚

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-1-5+16:31+每天

原帖由 goodenough 於 15-01-05 發表
如果每天有兩小時可以係車上做喜歡做的事,可看書、冥想、聽音樂、留意下身邊的人和事,為寫作提供了畫面, ...
返學佢會睇免費報紙,放學睇FB,BK,聽音樂

johnnywalker 發表於 15-1-5 18:26
我開始懷疑我個女係唔係太他條
同感~

Yanamami 發表於 15-1-5 21:26
同感~
所以羅范話334囉!3成學校,3成父母,4成自己。學校的影響有3成,咦,有3成係你喎!

Yanamami  羅范講野都好信既?!  發表於 15-1-5 22:05

fions414 發表於 15-1-5 21:13
返學佢會睇免費報紙,放學睇FB,BK,聽音樂
好!有時唔係成日掛住讀書嘅,聽下歌係好好放鬆的機會,人都冇咁悶蛋!

回覆:王家爸爸 的帖子

贊成。但要好頂級小學(如油天,基灣),否則有得見,EDB次第唔夠入QC。另,若考頭五名內已有兩男生同時報考,機會真的好微。

引用:Quote:BBKDWLAM+發表於+15-1-2+11:38+QC睇

原帖由 王家爸爸 於 15-01-05 發表
上游學校男生首10名應該有機會。
贊成。但要好頂級小學(如油天,基灣),否則有得見,EDB次第唔夠入QC。另,若考頭五名內已有兩男生同時報考,機會真的好微。

BBKDWLAM 發表於 15-1-6 10:01
贊成。但要好頂級小學(如油天,基灣),否則有得見,EDB次第唔夠入QC。另,若考頭五名內已有兩男生同時報考 ...
其實也取決於學校的政策和需要,幾年前QC試過全收灣仔一間學校的奧數隊隊員(有些排名不高)。但前年,同一間學校只有少部分隊員能入,所以舊年,無人敢自行報QC。聽說今年很多人又敢自行報QC,可能是因為學生總人數減少,家長變得更加進取。

回覆:王家爸爸 的帖子

QC不會特別重視奧數的,相信只是湊巧,與自行無關。因灣仔區小學大量入QC,可以是軒小的直屬位,亦可以是抽入。

大名鼎鼎 發表於 14-12-24 14:46
林護好勁,大仔讀英皇,細仔讀林護,去簡介時,老師話鐘意聽話小朋友.
2位公子巧勁!

BBKDWLAM 發表於 15-1-6 11:41
QC不會特別重視奧數的,相信只是湊巧,與自行無關。因灣仔區小學大量入QC,可以是軒小的直屬位,亦可以是抽 ...
咁讀軒小考得高名次的男生,會唔會係直屬位直入QC,唔使再抽架

直屬位直入QC是讀軒小考得高名次的男生.

稍次的 band 1男生再可在甲部全港及乙部與其他灣仔網男生大抽獎 ,所以入 QC 比例高很多 .最重要是入QC 是男生的最大目的 ,所以預計自已是 band 1學生 ,就會自行1,甲及乙部全揀 QC ,博到最盡 !

屋邨仔 發表於 15-1-6 15:14
直屬位直入QC是讀軒小考得高名次的男生.

稍次的 band 1男生再可在甲部全港及乙部與其他灣仔網男 ...

唉, 到今時今日都唔知聯繫/直屬位係點運作?

QC和軒小只是聯繫關係, 唔係直屬.

聯繫位係灣仔區只有十幾個, 係由兩間軒小入面既Band 1生中抽, 唔會因名次高而優先.

名次高可以試下自行, 但絶對無名次高就可以升上呢支歌仔唱.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

可能....灣仔區既小學....成績比較懸殊
好多小學都有自己既B1中學....佢地既B1生唔少...亦大部份升上自己直屬中學
如 SPC...SPCPS...SFCS...MPS....St. Joe...Wah Yan...Raimondi...True Light
無中學直上既背景...剩番既又有一定B1男生既....可能係 軒小 較多
軒小B1男生能抽入皇仁既機會亦較大~~~

mcl203 發表於 15-1-6 16:30
可能....灣仔區既小學....成績比較懸殊
好多小學都有自己既B1中學....佢地既B1生唔少...亦大部份升上自己直 ...
唔好忘記仲有一間好鍾意要學生參加奧數既聖雅各, 以及寶血同李賜豪. 仲有官立嘉道理好似每年都有人入到QC添喎!

差D唔記得仲有一間小學學生唔願入番間直屬中學既玫瑰崗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-6 16:37
唔好忘記仲有一間好鍾意要學生參加奧數既聖雅各, 以及寶血同李賜豪. 仲有官立嘉道理好似每年都有人入到QC添 ...

我只係估估下:
呢批有直屬B1中學既小學....假設全部人數已佔全區50%
而依教局分33.3% 係B1....又當佢地有50%係本區B1生....剩餘既小學平均係17% B1生
咁....若 軒小 有50%係B1生....Vs....平均只有17%既小學....抽入皇仁機會係大2倍

btw...唔代表其他小學唔好....係 相對 B1位有機會被咁多強校搶晒

ps...只係估估下...同.....只估下 軒小 優勢 ~~~

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-1-6+15:59+編

原帖由 hkpapa852 於 15-01-06 發表
直屬同聯繫只是教署比的名堂,分別在於直屬會有更多預留位。軒小是皇仁聯繫小學,但是收生要按成績排名次的,不是抽獎的。

From 2013/2015年度中學學位分配辦法常問問題

問: 直屬及聯繫學校的升中安排是怎樣的?

答: 經 扣 除 自 行 分 配 學 位 及 重 讀 生 學 位 後,在統一派位階段,直屬中學可為其直屬小學保留餘額85%的學位,而聯繫中學可為其聯繫小學保留餘額25%的學位。直屬或聯繫學校的小六學生如屬學校網第一或第二派位組別, 而又以其直屬或聯繫中學作為乙部「按學校網」的第一選擇, 便有資格獲派保留學位。如學校選擇取錄學校網第三派位組別的學生,則該組別的學生亦符合資格。家長可向其直屬或聯繫中學查詢。

若 符 合 資 格 的 學 生人數多於保留學位,電腦會按學生的學校網派位組別及隨機編號分配學位, 直至保留學位額滿為止。

hkpapa852  聽多陣故仔先Show出嚟啦!   發表於 15-1-6 19:32
hkpapa852  聽多陣故仔先Show出嚟啦!   發表於 15-1-6 19:32

BBKDWLAM 發表於 15-1-6 19:08
直屬同聯繫只是教署比的名堂,分別在於直屬會有更多預留位。軒小是皇仁聯繫小學,但是收生要按成績排名次的 ...
你話係咪係囉!反正唔關我事。

樓上已列出....聯繫位係依Banding及隨機編號分配學位....並非是名次先後對位入坐的 ~~~
‹ 上一主題|下一主題