用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光明天有無機會收信?
樓主: Jenniferleeww
go

大坑真光明天有無機會收信? [複製鏈接]

cpychung 發表於 14-12-22 14:57
我咁理解,直屬小學最好既115人(包括私立部同資助)上去中學肯定冇問題,但剩番既155人就要同外面既人爭58 ...

其實最好果d冇升聖心,以往私小升聖心中學都超過90%,津小是否較低?

回覆 Cutemom0808 的帖子

啱啱搵到2013年既報告:你參考下....
http://www.shcsps.edu.hk/download/13-14%20year%20Report.pdf

我諗你收到90%上返聖心既資料應該係錯既,2013有62%.....估計私立同資助係平分秋色....不過就算唔收返,其實好多都係去band 1 學校(超過85%)

Nateric 發表於 14-12-22 11:27
其實如果聖心同真光都收,邊間好啲呢?

Pls note that 聖心 is 直屬 (but two primary schools) and 真光 is 聯繫.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2340047

解構「一條龍」、直屬及聯繫學校

作者:Ian Tsang

坊間一般對於直屬及聯繫學校的機制,都常以85%(直屬)和25%(聯繫)去解釋中學保留的學位給與所屬小學。但實際的比率應為約57%(直屬)和17%(聯繫)。這是由於在升中派位機制中,計算保留學位時需先扣除自行分配學位(30%)及重讀生學位(平均約3%,最多5%),才以剩餘學額作為計算保留學位的基礎。

综合三類學校的升學情況大致如下:

「一條龍」中學

直屬中學

聯繫中學

第一組別小六學生

所有學生直升

升讀機會很大

有機會直升

第二組別小六學生

所有學生直升

有機會直升

不能升讀

第三組別小六學生

所有學生直升

不能升讀

不能升讀

刊於722期東方新地副刊 Sunday KISSvol.24 (11.10.2011)

全新2013-14一條龍幼稚園->小學->中學名
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2154056&extra=&page=1

其實又唔需要太在意個數字,本身讀名校最主要係要佢既讀書氣氛,係咪最top反而唔太重要,無論聖心,定坑真,我覺得響呢方面肯定都提供得到,除非真係咁叻兩間都收先有呢個happy headache,否則任何一間收我都會認為係「短期目標已達」

Cutemom0808    發表於 14-12-22 16:14

回覆:cpychung 的帖子

agree

cpychung 發表於 14-12-22 15:41

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2615637&extra=page%3D3

睇呢條link近90%升第一志願,近70%升聖心中學,即近20%升比聖心更好的中學

有成20%最top即唔升自己中學做成惡性循還,難怪DSE退步,但亦反映聖小成績很好

cpychung 發表於 14-12-22 15:41

應是>90%第一志願而不是>90%升聖心中

真光已經唔係直升,吸引力大減!教得太少嘢,k2才寫字。考小一唔夠競爭力!
出到其他學校,小朋友上小一會辛苦
就算咁好彩入番真小,小學三測三考
如非全職媽媽好難跟功課!

有好幾位同學入左學都退學!考慮清楚吧!
原本我有學之園同真光offer(舊年)
最後選擇真光,超級後悔!

引用:+本帖最後由+sumsum520+於+14-12-22+16:47+

原帖由 sumsum520 於 14-12-22 發表

真光已經唔係直升,吸引力大減!教得太少嘢,k2才寫字。 ...
真光是學卷幼稚園,課程淺是預計之內。

引用:+本帖最後由+sumsum520+於+14-12-22+16:47+

原帖由 sumsum520 於 14-12-22 發表

真光已經唔係直升,吸引力大減!教得太少嘢,k2才寫字。 ...
其實聖心都係學券幼稚園,教既野都唔深,幾年前朋友女女讀時,都係K2先寫字,依家係咪都係咁麻煩現時家長update。家長吹捧有小學backup既幼稚園,成日話進可攻退可守,但呢d幼稚園唔少都係學券幼稚園,唔係淨係坑真先教得淺,學校根本唔預家長會好積極去攻,選呢類學校就係想小朋友開心過幼稚園,唔使為小一催谷嘛!你小朋友係最後一屆可直上真小,為何要後悔呢?當然,下年入學的家長take offer前要想清楚,坑真係學券幼稚園,唔會教得深,學校唔再收晒上真小係會令大家有壓力,但我又覺得升上真小既機會總比外校人多吧。

順道有感而發,大家決定讀這類有小學既學券幼稚園前(聖心、坑真、培正、培道等),先想清楚係咪真係喜歡間小學,定純粹想有個backup考更好的學校。若真心喜歡間小學,呢類學校係best choice,小朋友返學超開心家長沒壓力。但若只是想有backup,間小學只是次選,我建議大家選SC,KV,LH等名幼更好,因呢D學校真係prepare小朋友考小一,免得大家入了學券全龍半龍幼稚園後嫌淺而後悔

mspaint  講得好  發表於 14-12-24 13:27

回覆:大坑真光明天有無機會收信?

我自己就偏向希望小朋友有龍校backup,因為我點都會同小朋友出外補習,好的語言基礎係終生受用,在校始終好難德育學術兩者俱佳,我會一樣考私立,直資,但心態會輕鬆得多。

認識某d家長俾小朋友又讀龍校又讀名校(sc/LH)
有d人根本唔知小朋友需要咩
老實講,讀真光係就係好開心,每日返學玩!
但小朋友學習語言最重要係3-8歲
如果讀雙語幼稚園每日都有NET有普通話,日浸夜浸講得一定好好
讀學券的話就要自己湊出湊入學好多嘢,好似我咁學英文普通話畫畫跳舞鋼琴公文,我係FTM就好d! otherwise自己衡量下
唔係咁清高想小朋友重德育就咩都唔考慮,真小係普教中,三測三考!到小學先train普通話太遲了!俾你出去學一星期最多兩堂兩小時,同人哋日日一小時都差好遠!
眼見唔少人對學校有不滿,有一位自己是幼稚園教師,讀了一個月就退學回原來的學校!有一d 原來讀兩間,最後都放棄了真光!

今日等大家報喜

每日返幼稚園只得三小時,最仲要係家長配合,有咩嘢可以出去學到,幼稚園只係開始比小朋友愛上學習,啓發小朋友自己嘅求知慾,將來做功課漫漫長路。

引用:每日返幼稚園只得三小時,最仲要係家長配合

原帖由 BeeBee1129 於 14-12-23 發表
每日返幼稚園只得三小時,最仲要係家長配合,有咩嘢可以出去學到,幼稚園只係開始比小朋友愛上學習,啓發小 ...
對!其實家長最緊要認同學校教育理念。如果錯配,家長只會抱怨學校教得過深或過淺、或語境不足。每個家庭要求不同,沒有對或錯。

引用:Quote:原帖由+BeeBee1129+於+14-12-23+發表

原帖由 tam_bb 於 14-12-23 發表
對!其實家長最緊要認同學校教育理念。如果錯配,家長只會抱怨學校教得過深或過淺、或語境不足。每個家庭要 ...
agree, 我囡都係讀學卷龍校幼稚園,出外一星期一小時學英文,我囡英文都okay喎,可與外國人用英語流利溝通,是外國口音,可能因 我囡鍾意睇英文cartoon呱

同意教學理念係好重要,另外龍校一般都係淺少少,呢個唔係坑真獨有,聖心,聖嘉勒,聖保祿全都有呢個情況,點解會有咁既情況呢,我估係因為佢地自己有小學backup,唔需要用成績去做selling point 去取悅家長,可以更加著重響細路仔應有既其它發展....選擇呢兩個其實係兩類人,我自己比較唔鍾意揠苗助長,每個細路其實有佢既性格,而每個性格都有佢既優點同缺點,唔需要執著要培養佢某啲性格特點,反而更基本既野會更重要(例如情緒控制etc)

got it, pm offer, good luck all

回覆:Mimimuel 的帖子

臨出門口都未見到有信

引用:got+it,+pm+offer,+good+luck+all

原帖由 Mimimuel 於 14-12-23 發表
got it, pm offer, good luck all
咁早收到信! congrats~

‹ 上一主題|下一主題