用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 1 係咪真係咁重要?
樓主: vickichan
go

band 1 係咪真係咁重要?   [複製鏈接]

引用:回覆+Happy_miffy+的帖子 不要誤會,+不是b

回覆 Happy_miffy 的帖子

囝囝依家讀得好開心, 在上游位置, 又找到一班肯一起努力讀書, 互相勉勵的同學, 我好安慰。他亦有目標要成為科學家, 心知條路是長遠且不簡單, 能在這階段陪伴他,為他打氣加油, 已心滿意足了!

YDLFATHER    發表於 15-2-4 23:12
Yanamami  做父最想見到禁啫   發表於 15-2-1 17:52
黃巴士    發表於 15-2-1 14:34

del.

回覆:701003 的帖子

十分同意!

Welcome to Twins Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/bokman-wanman

samsam123321 發表於 15-2-1 14:43
其實本地傳統名校,只得果幾間出名的係真係可以做到全面發展。其他的,就算是讀得好,都係偏向學術only ...
可惜,大多數人只著眼 DSE, 及狀元。

我最欣賞一些學校,在會考及DSE只准學生不超過考8科 ..... 所以永遠無狀元 !目的是等學生多些學習以外的正常生活。

黃巴士    發表於 15-2-2 11:58
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Happy_miffy 發表於 15-2-2 10:02
我呢一兩年都好concern仔社交多過成績, 就算比人話我兩公婆怪獸家長都好, 我隔絕仔同啲品流雜嘅人, 初中最 ...

學校開學初,學校社工說,初中生最易學壞是中一升中二的暑假,因為少年人覺得自己大個仔,是中學生,也熟悉學校,也正式進入反叛期,加上暑假遇到無心向學的同學,就很容易跌下去,只要捱過中二上學期,沒有學壞,就會進入正軌,開始明白選科的重要,中三就會向著目標進發,選到心儀的科目,社工說少年人已過了反叛期的一大段路,父母可以放手,少年人知道自己該如何走下去.

所以我覺得這段時間正常的社交很重要,也要保持良好親子關係.

YDLFATHER    發表於 15-2-4 23:10
freeman108  agree  發表於 15-2-4 13:39
Happy_miffy    發表於 15-2-2 12:36

引用:我小朋友即將升中,佢都屬於band+1+嘅學生

原帖由 vickichan 於 14-12-21 發表
我小朋友即將升中,佢都屬於band 1 嘅學生, 但佢即將升讀嘅中學只係band 2, 因為我地覺得學校嘅教育方法適 ...

回覆:vickichan 的帖子

引用:回覆+Happy_miffy+的帖子 囝囝依家讀得好

原帖由 樂恩媽 於 15-02-01 發表
回覆 Happy_miffy 的帖子

囝囝依家讀得好開心, 在上游位置, 又找到一班肯一起努力讀書, 互相勉勵的同學,  ...
好開明的媽咪樂見EK愈来愈多同路人

黃巴士    發表於 15-2-4 12:22

samsam123321 發表於 15-2-1 14:43
其實本地傳統名校,只得果幾間出名的係真係可以做到全面發展。其他的,就算是讀得好,都係偏向學術only ...

請問有邊幾間可以做到,希望給予提供可作參考,謝謝

引用:其實本地傳統名校,只得果幾間出名的係真係

原帖由 samsam123321 於 15-02-01 發表
同意!地區名校直程谷到痴缐!

我覺得唔係重唔重要問題, 係適唔適合問題。

如果top b1 學生在B1 都能有好成績。 這叫完美。唔同小學的top b1生水準都可以好大分別。

當然top b1 生入B2 學校梗係超有滿足感啦 !

我個人覺得係唔係b1冇禁重要, 最緊要係校風, 同係英中先最緊要。
‹ 上一主題|下一主題