用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀中的竅門
樓主: yovin
go

閱讀中的竅門 [複製鏈接]

引用:小五六時,同學可一天內看完一本衛斯理小說

原帖由 Olympian 於 14-12-31 發表
小五六時,同學可一天內看完一本衛斯理小說,我非常羡慕。好想知怎樣才能看得快。我現在也未能一天看完,幸 ...
我都可以一日之內睇曬一本衛斯理,速度係練出來既。尤其呢啲文字表既意思比較淺白既。細個真係睇好多書,五六年級已經開始睇金庸衛斯理,一個星期去幾次圖書館借書。反宜大個少少睇書速度慢左,會揀啲意思深啲既書來,細味思索下。

仲有抄書,真係唔好睇少呢樣野。細個老豆成日要我抄寫,所以我寫字都好快,以前做筆記,好多人聽唔切或者唔夠時間寫,但我就從來無呢個問題。到依家我打字都好快,好少出現執筆忘字既情況。

Olympian  睇幾十頁眼就累 : (  發表於 15-1-3 22:26
Olympian  我閱讀速度真係冇大進步   發表於 15-1-3 22:24

我小時的中文不錯, 閱讀固然重要, 我覺得閱的內容都有關, 看小說其實對成績未必有關, 因小說太長, 枝節多, 當消閒是不錯, 小學生要從中學習較難,  反而散文之類因取材有度, 如果可以下些功夫分類寫下筆記, 對成績, 尤其是作文會有進步, 只是此世代, 女孩仍有機, 男仔就真萬中無一, 一來無耐性, 二來冇取經的心,   所以閱讀只可以興趣為先, 要有成績我覺得做下閱讀理較實在.   
另我亦可以做到一目十行, 因為文人多流水帳, 來回都差不多, 大概觀上文亦推到下理, 中間的枝節可有可無, 有時看長篇小說, 十行後仍在同一主題, 需不需要細緻地咀嚼中間十行, 是個人興趣.

只是在讀一些學術性較高的書, 就不可為, 因為法律等一快可能錯失了重點.  或是需要詳讀學習重點的書, 亦快不起來.  

‹ 上一主題|下一主題