用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 請教現就讀宣小家長,孩子學中樂不學西樂可以嗎? ...
go

請教現就讀宣小家長,孩子學中樂不學西樂可以嗎? [複製鏈接]

請教現就讀宣小家長,孩子學中樂不學西樂可以嗎?
對學校成績 / 分數 有影響嗎?
   3    0    0    0

回覆:請教現就讀宣小家長,孩子學中樂不學西樂可以嗎?

中樂唔計,唔學樂器就會少咗音樂科中樂器訓練嘅分數。高年級音樂科考試都幾深,要有一定樂理基礎。
音樂科並非主科,不過總有影響。

咁⋯⋯每個月的使費如何,假設坐校車?

我都好想知大約每月學費加其他什費,學野費用,請幫忙。 Thanks so much.

學費年年加,低班三千九百,睇怕今年過四千,不過私校嚟講唔算貴,校車視乎距離,千幾差不多,樂器班五人組三千幾,個組越少人起貴。冇咩特別什費。
補習課外活動豐儉由人。

引用:Quote:kennyklt+發表於+14-12-22+11:33+學

原帖由 cherryird 於 14-12-22 發表
請教, 樂器五人組三千幾是否即每人六百幾?定還是每月學樂器3千幾? ...
樂器班五人組每位學生三千幾,一年收兩次,如果我冇記錯。好多學生一兩年後轉雙人甚至單人,學費照比例加。

如果無計錯, 每月的使費大概如下, 對嗎?
學費  : $3,900
午膳  : $   450 ($20 x 22日)
校車  : $1,000
樂器  : $   700 ($3,500 / 5個月)
============
合計  : $6,050

回覆 imtschl 的帖子

呢個係最保守嘅計法,即係你唔會參加各樂團,興趣班和校隊……。而學校只會在一年班時幫你組小組學樂器班的,最多五人3xxx,三人5xxx和單人亦可,視乎學咩樂器啦!在第一年樂器班係要一位家長陪同上堂的,拿樂器啦,set樂器啦,抄筆記啦……,而工人姐姐陪上堂代替家長是不接受的。
第二年就要靠自己了,單對單跟番學校導師,定係出外自找。亦可一路和隊員溝通好第二年一唔一齊繼續呢?但有可能過了這一年後導師係唔會再教group的,好多人都會因進度差異而選擇單對單了(當然要睇家長想小朋友條路點走啦,如幾耐要小朋友有幾級。又要睇家長的財力……呢啲因素喇!)。

回覆 bearbearE 的帖子

多謝bearbearE 的指點迷津...

如果唔介意再作多一點分享的話, 小弟想問多少少問題如下:
a) 所題及的 「樂團」, 她跟「樂器」班有什麼不同? 必須要參加嗎? 每個月的平均支出大約多少?
b) 所指的 「興趣班」, 是放學後必須參與嗎? 有什麼例子?  每個月的平均支出大約多少?
c) 我估「校隊」應該要踏入三、四年級才需要涉及, 以一個一、二年級的初哥是否可以「免疫」?
d) 還......有沒有其他與宣小 「有關」的活動呢?

敬請指教指教

樂團即係orchestra,練樂器要夾band先好玩,大部分同學都參加。每兩個月收三百幾團費。所有樂團校隊興趣班都係自由參加,學校從來唔會迫人。再者,樂團同校隊都要考試甄選。
現在唔使咁多煩惱,返而最好暑假留港,可以上小一適應班,新生家長日更加不容缺席。

多謝bearbearE 及 kennykit 的分享!!

綜合大家的分享, 小弟嘗試分析支出項目如何。如有錯漏, 懇請指示, 多謝

<< 必須支出 >>
學費  : $3,900
午膳  : $   450 ($20 x 22日)
校車  : $1,000
樂器  : $   700 ($3,500 / 5個月)
樂團  : $   180 ($360 / 2個月)
============
合計  : $6,230

<< 個別學生支出 >>
校隊     : $  xxx (自由參加 + 學校甄選)
興趣班 : $   xxx (自由參加 + 學校甄選)

坦白講,能夠入宣小樂團是一種榮譽,宣小樂團在校際、青年音樂&#133460;演屢獲殊榮。這些對孩子的team spirit, 音樂修養等獲益良多,更對升中有很大幫助。每年同學也會好努力考audition的。入得宣小,音樂培養是不能少,何況老師都好專業,若本身不是宣小學生,他們也不會收。

引用:多謝bearbearE+及+kennykit+的分享!!綜合大

原帖由 imtschl 於 14-12-25 發表
多謝bearbearE 及 kennykit 的分享!!

綜合大家的分享, 小弟嘗試分析支出項目如何。如有錯漏, 懇請指示, 多 ...
嚴格來說,樂團也是要每年再選拔的,每團費用現為每兩月354,如參加兩個團則計雙份

想請問小一適應班通常在暑假中那段時間進行? 七月? 八月? 是一至五每天上? 還是甚麼形式?

回覆 chanfiona 的帖子

And does choir count? Thanks!

引用:回覆+chanfiona+的帖子 And+does+choir+co

原帖由 cpc608 於 15-01-09 發表
回覆 chanfiona 的帖子

And does choir count? Thanks!
學校會將小朋友分為三組:管樂組,絃樂組和聲樂組!

bearbearE 發表於 14-12-23 00:05

呢個係最保守嘅計法,即係你唔會參加各樂團,興趣班和校隊……。而學校只會在一年班 ...

想請教樂器班通常平日上嗎?工人姐姐陪上唔得,雙職父母點算?

回覆 Smiley_bb 的帖子

絕大部分平日上,我見有父母要返工的,就安排婆婆,嫲嫲……等陪上堂。

引用:Quote:bearbearE+發表於+14-12-23+00:05+回

原帖由 Smiley_bb 於 15-01-20 發表
想請教樂器班通常平日上嗎?工人姐姐陪上唔得,雙職父母點算?
無人陪都得!

‹ 上一主題|下一主題