用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣區,大抽獎,民生,綠楊,KV, YORK 的 OFFER
go

荃灣區,大抽獎,民生,綠楊,KV, YORK 的 OFFER [複製鏈接]

請問荃灣區,如玩大抽獎,荃灣葵青區有無比民生更好的小學?新搬入荃灣,不太熟悉這區,現有民生,綠楊,KV, YORK 的 OFFER,考慮中...
   4    0    0    0

引用:請問荃灣區,如玩大抽獎,荃灣葵青區有無比民

原帖由 lengmrswong 於 14-12-19 發表
請問荃灣區,如玩大抽獎,荃灣葵青區有無比民生更好的小學?新搬入荃灣,不太熟悉這區,現有民生,綠楊,KV, YORK  ...
您說的全部無學卷名校、我唸無得比較羅

原來係咁,明白!咁請問如果同私小比較呢?有哪些出名的小學?

回覆:荃灣區,大抽獎,民生,綠楊,KV, YORK 的 OFFER

我只會考慮MS及KV。荃灣區大抽獎唔好唸,係戰場,數一數二超收世襲的區分,近年要向青衣借位,借得嘅學校心照。就算區內,有三寶(由尾計)佔去區內四成以上學位,所以荃灣抽獎直係。。。唉。

講番揀幼校,如果想考直資嘅就可以選KV,搏更上一層樓,無咩信心嘅就半龍MS,但留意MS上小一都唔係易,好似話得六成,唔好彩上唔到就要睇小朋友嗰三年有無實力出去考喇

引用:我只會考慮MS及KV。荃灣區大抽獎唔好唸,係

原帖由 sbux 於 14-12-19 發表
我只會考慮MS及KV。荃灣區大抽獎唔好唸,係戰場,數一數二超收世襲的區分,近年要向青衣借位,借得嘅學校:q ...
請問3寶即係?

引用:Quote:原帖由+sbux+於+14-12-19+發表我只會

原帖由 mrszineith 於 14-12-19 發表
請問3寶即係?

爬下任何一條62網文。。。我小朋友無讀過唔知係咪真係咁差,所以唔想開名。

回覆:荃灣區,大抽獎,民生,綠楊,KV, YORK 的 OFFER

大抽獎唔關幼稚園事, 呢幾年競爭激烈,我會揀有小學BACK UP既學校, 進可攻退可守

利申:我係民幼K1家長

請問PrettyPC/民生用家,我現在首選是民生,但聽聞民生於K2已分了兩班精英班,比較擔心如入不到精英班好似會前路茫茫,有些家長說民生不深,功課同一些俗稱happy school的一樣程度,有些說8成上到民小,有些又說好谷,....其實實情是怎樣的?

樓主,如果你想抽獎,唔想小學交學費,就唔好揀民生,近兩年民生年年加價,幾年後可能都加到接近4千一個月。如你一心抽獎,可以考慮綠楊或kv

荃灣津小都係大抽獎,你所講嘅學校都係靠扣門嗰陣才有幫助

有KV可放棄York及綠楊,如需backup選MS,如想抽獎選KV。
另外MS這兩年轉咗課程,不再淺了。

‹ 上一主題|下一主題