用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york 邀請家長出席小組會議,即係收唔收? ...
go

york 邀請家長出席小組會議,即係收唔收?

剛收到York嘅信話我小朋友interview表現十分出色,但又因為學位有限未能即刻取我嘅小朋友…現在邀請家長(不用帶小朋友)出席一個小組會議,有無人知個小組會議係講d咩?

我上星期六in, 今日剛剛收信,收到am offer 喎。
係咪你無聽簡介會,所以叫你去聽番?

下,我都係上星期六in嫁…咁鬼怪嘅…

上次聽簡介會,話得好少位浄。

可能你出席左,有機會俾番位你,我估!

回覆:york 邀請家長出席小組會議,即係收唔收?

係咪真係in 得就有offer? 仲諗住依家先in 會冇offer. 不過interview 果日真係有好多非香港小朋友,有d擔心。ps 我剛剛都收到am offer.

我都係上星期六in,收到am offer,而家考慮緊!

大家是IN 主流定國際班?

我月頭聽了簡介會,24/12先有得 IN,希望到時仲有位LA~~
擔心中!!

我24/12 interview, 但去唔到月头簡介会,係味一定無機會?

星期六真係好多6人!

宏心 發表於 14-12-19 11:38
雖然明知答覆你,會俾 Yxxk 家長圍插,但我都係忍唔住,要將我所知的話俾你聽。

Yxxk 校長好貪錢,只要你 ...
其實而家好多學校都好多B6家長....B6仔做同學仔, 你計下....9萬個BB2012出世, 2萬7係單雙非...
9個小朋友入面有2-3個係非HK人父和母所生既子女....有BIG6同學仔其實真係好難吾會無囉....

不過我都相信有D BIG6 父母教得仔女好好, 只係大部份都吾識教, 土豪又霸道。

多big6 in唔等於收得多big6喎,有報就有得in架啦!

班入面係有big6架,我小朋友果班30人,有1個big6,不過人地英文好過多多香港人。

雖然明知答覆你,會俾 Yxxk 家長圍插,但我都係忍唔住,要將我所知的話俾你聽。

咁大間學校, 咁多老師, 學校支出一定好大.  校長要搵錢都好正常, 最緊要係咪物超所值啫.  只要老師好, 小朋友返學學到嘢又開心就已經足夠, 每日見到小朋友開開心心健健康康咁返屋企, 做父母都係想見到咁啫.   何必係度講校長壞話呢!!  而且讀完york既同學仔大部份都考到好既直資學校呀!!  

學校好多費用係唔平, 但學校老師們付出都唔少架! 小朋友學到既咪就係家長啲錢囉!!   而且家長都慳左另俾錢出去學英文, 小朋友又多左時間玩.

引用:+本帖最後由+宏心+於+14-12-19+12:48+編輯+

原帖由 宏心 於 14-12-19 發表

雖然明知答覆你,會俾 Yxxk 家長圍插,但我都係忍唔住,要將我 ...
你說話好刻薄,會唔會係見到自己小朋友,唔夠其他人醒的時候,會篤住佢個頭鬧嗰種家長?

What you pay is what you get.
7k per month is ok as there is so much English training.

小朋友係白紙黎,唔好比太多唔適當既標籤

回覆:cardin106 的帖子

13年 interview PN 時已經俾15/16 K1 offer, 今年8/9月已交留費!相信很多人有其它offer會放!

一個之前比左YORK留位費,之後SC收左自己既小朋友,就四圍插YORK既家長.....
當你小朋友入左SC之後,睇下SC都咪係冇B6既小朋友.(你應該在面試時都看到不少B6吧!!)香港現在那一間幼稚園無B6......
另很多學校簡介會當然會講好的一面比家長聽,但內容的含意家長了解多少,便要自己去求真了, 不可盡信.....
正如政府都成日氹我地D市民一樣!!!