用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角明慧好與壞~~
go

北角明慧好與壞~~ [複製鏈接]

睇左好多comment都話明慧吾好。。其實點解呢?
我見啲老師都好有愛❤️呀??

3    0    0    0

回覆:北角明慧好與壞~~

i wanna know too! for me the only thing is there is no outdoor... its my designated PN for our little one for the time being

其實吾知咩叫商業化。。但校長講野就真係做生意咁。。啲老師都幾有愛❤️。。只係校舍吾係禁好。。
今日in蘇浙。。。遇到個叫ms.liza....唉佢超無愛心囉。。

引用:其實吾知咩叫商業化。。但校長講野就真係做

原帖由 pekklecc 於 14-12-18 發表
其實吾知咩叫商業化。。但校長講野就真係做生意咁。。啲老師都幾有愛❤️。。只係校舍吾係禁好。。
今日in ...
點無愛心法?

回覆:livewithhope 的帖子

好無耐性同無乜笑容。。interview嗰時成日掛住填表。。都吾知佢想點

引用:好無耐性同無乜笑容。。interview嗰時成日

原帖由 pekklecc 於 14-12-18 發表
好無耐性同無乜笑容。。interview嗰時成日掛住填表。。都吾知佢想點
其實interview程序確實有d混亂……我地嘗試問掛住教職員牌(好似係主任)邊個家長陪小朋友玩,邊個去見校長,佢都冇認真答,結果我同先生掉轉左……

同意一間商業教育機構,要自負盈虧當然重視成本效益。咁不代表無好老師教出乖學生。選學校都幾個人,太多gimmick的幼園不是我杯茶,但是總有家長喜歡學校才會搞咁多嘢,demand and supply 其實EK只作參考樓主不需要太認真,信自己,同埋總有街坊是用家,觀察下或直接問下就最好

回覆:socute 的帖子

我囝上過明慧pg,我覺得幾好架, miss Liz 幾smart 對小朋友幾好

如係住附近就值,始終係貴,但講服務態度我覺得明慧照顧得學生好好

引用:如係住附近就值,始終係貴,但講服務態度我

原帖由 muffincake 於 14-12-27 發表
如係住附近就值,始終係貴,但講服務態度我覺得明慧照顧得學生好好
每月3千几蚊 贵?

引用:Quote:原帖由+muffincake+於+14-12-27+發表

原帖由 Julybabe 於 14-12-27 發表
每月3千几蚊 贵?
英普要4千幾,好多龍校都係哩個價

回覆:Julybabe 的帖子

上到K2,上學期雜費$6,500; 下學期雜費$5,900. (不計校服)又冇breakdown,我成日問我小朋友佢茶點食咩,佢話食三文治、餅、麵包......

回覆:penn_2010 的帖子

雜費咁貴……請問total學費加雜費全年大約要多少?

引用:雜費咁貴……請問total學費加雜費全年大約

原帖由 babybaby23 於 14-12-27 發表
雜費咁貴……請問total學費加雜費全年大約要多少?

每月費用 : 國際班 K2 學費$3,5xx (交12個月) + $1,xxx 雜費 (以上學期 5 個月共 $6,5xx 計) + $850 校車(我家只距離學校兩個地鐵站)。

明慧雜費年年以倍數增加,PN$2,xxx 半年;K1$4,xxx半年;K2$6,xxx半年。全部未計校服. 而其中, K2又派一個比K1 大啲啲咁多多的書包 (費用當然係家長付, 已計在雜費中), 唔知為乜.  個人認為兩個書包分別不大, 完全唔明白點解兩年要換書包, 呢D花臣唔知邊個咁得閒諗出黎 (我小朋友由pn 讀起, 個細書包就用兩年, 如果小朋友K1先入學, 個書包只用一年就要俾$買個新的)

學校只會俾兩三日時間你交雜費,收到通告後兩三天唔交錢班主任就有電話到(第樣野唔見咁有效率,我試過有事搵學校請負責老師覆我,結果冇人打俾我)。我後來才知有幼稚園將雜費的每類item的breakdown提供俾家長。學校呢D行政野讀PN時唔覺,始終時間短,但讀多幾年,真係日久見人心。我見有PN 媽媽讚到天上有地下無, 個人認為好多野讀多幾年就知唔係果回事.  

最討厭係學校唔覆家長電話 (我唔係路人甲, 我小朋友係明慧讀第3年, 開  party 早放我就去學校接放學, 有家長會我必到. 就連門口 receptionist 都知我係邊個小朋友既媽咪; 而校長亦認得我), 我假假地都每個月俾緊學費 + 雜費, 我又唔係日日打去煩學校, 打得去都真係有事想搵學校傾下.

引用:+本帖最後由+penn_2010+於+14-12-27+16:17+

原帖由 penn_2010 於 14-12-27 發表
你覺得亂又讀到第三年?有無反映書包點解要再買?或者有無問點解吾覆你電話?如果你接放學,吾可以直接搵老師?至於校車,聴聞你一要搭,無論幾多分鐘路程都要至少幾百,我估校車公司收的

引用:Quote:原帖由+penn_2010+於+14-12-27+發表

原帖由 kayleyleung23 於 15-01-03 發表
你覺得亂又讀到第三年?有無反映書包點解要再買?或者有無問點解吾覆你電話?如果你接放學,吾可以直接搵老 ...
幼稚園只有四年,想請教讀到第三年發現有問題,我應該如何,可否提供實質建議?至於學校冇覆電話,我已向校長投訴。

引用:Quote:原帖由+kayleyleung23+於+15-01-03+

原帖由 penn_2010 於 15-01-03 發表
幼稚園只有四年,想請教讀到第三年發現有問題,我應該如何,可否提供實質建議?至於學校冇覆電話,我已向校 ...
請問你意思頭一,兩年都無事,第三年先出事?如果我真係對學校好不滿,我諗我會幫小朋友轉校,因為重有第四年。

‹ 上一主題|下一主題