用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

SPSS [複製鏈接]

請問SPSS 功課忙唔忙?
Thanks

15    0    1    0

前幾日同阿囡小學時的家長食飯,佢囡已直升SPSS,,聽佢講忙到癲,功課多到不得了,我指讀精英班嗰啲。我就係怕功課多,所以無選番自己中學。

王家爸爸  讀精英班預左辛苦。   發表於 14-12-18 16:49

回覆 圖書寶寶 的帖子

Thank you!

引用:請問SPSS+功課忙唔忙?Thanks

原帖由 JoeyJoey 於 14-12-18 發表
請問SPSS 功課忙唔忙?
Thanks
你所指跑馬地抑或藍田SPSS ?
我只知道跑馬地SPSS辛苦, 合共19科!開學第二個禮拜左右已經開始有Dict, Quiz之後就Test,  好似未停過咁,如前任校長所言,單係"英國文學"已經好難讀,上次Test Eng Lit. 佔左一半肥左

回覆:SPSS

好多quiz 和test, 阿囡話忙。

回覆:irenec 的帖子

正是跑馬地spss, Thank you

回覆:jc_mom 的帖子

Thank you

回覆:JoeyJoey 的帖子

Spss有直屬小學,不要以為佢地小學成績掂,今年學生成績强差人意,好多人呈分試'中英數主科得6x,7x,唔係份卷深,只係學生水平低,spss唔好彩,轉唔到直資,要硬死呢班準band2c+ band3生,所以,有心讀spss既,今年入唔到,不妨試下中二插班。

真係咁多功課?另外會唔會冇咁自由,會好多限制,校規好嚴嗎?

Carmelhill, 請問你有沒有數據支持「硬死班準band 2c+ band 3」生呢? 你囡囡是否中學部學生?

回覆:bb20040225 的帖子

功課多,今星期測驗,有D同學已叫辛苦

回覆 carmelhill 的帖子

你要明白升中是全港學生排名!小學部6x/7x 頂到出面期他小學80-9x分, 而SPSS收大部好多Band 1or2學生!.你吾得學校都吾想收你....band 3 學生只收好少

功課超多特別精英班

功課多到1星期7日都坐係阿囡邊一齊做功課,收EMAIL,做PROJECT,睇READER...溫書,默書...估吾到多到咁得日驚.已經吾係雞精班啦...如果阿媽都吾識教既,睇怕要補補佢啦...到而家阿囡最差既..竟然係普通話.借問聲點樣可以補返普通話?
小學升上去既係有些好有些稍遜,但自律性很高,群體生活亦很好,這是我最欣賞的.

引用:功課多到1星期7日都坐係阿囡邊一齊做功課,

原帖由 ydoris 於 15-11-03 發表
功課多到1星期7日都坐係阿囡邊一齊做功課,收EMAIL,做PROJECT,睇READER...溫書,默書...估吾到多到咁得日驚. ...
請問是剛升中一嗎?SPSS 是不是中一已有英國文學讀?咁多功課真係要考慮一下,原本自行有唸過。

是呀..有ENG LIT讀架..不過如果只是因為怕多功課而放棄一間心儀既學校,會有些可惜.因為短短2個月,已在很多方面提升了,不過老實說,家長支援很緊要...

點解咁多家長又想入B1a校,又想少功課?每間學校功課多少,每個家長演繹不同,不同的學生的做功課能力都不同。

引用:Quote:原帖由+JoeyJoey+於+14-12-18+發表請

原帖由 irenec 於 14-12-18 發表
你所指跑馬地抑或藍田SPSS ?
我只知道跑馬地SPSS辛苦, 合共19科!開學第二個禮拜左右已經開始有Dict, Quiz ...
問過中一有開Eng Lite的校長,因Dse有部分內容涉及英詩,若對之全沒認識的話,就不可能有5++,所以要從少去「浸」,初期一半至大半人fail好正常!

回覆 fatman69 的帖子

校監在家長會的一些說話,令我印象深刻.就是有個家長說,其女問點解哥哥讀書報告只要300字,我卻要寫500字?她回應說,要達目標5**,就要從中一開始.所以要求要高些才可在DSE達標..這不是起跑線那類理論的寫照嗎??正如城中熱話,因為TSA要達標,就要操卷...這是香港的教育制度....

引用:回覆+fatman69+的帖子 校監在家長會的一些

原帖由 ydoris 於 15-11-04 發表
回覆 fatman69 的帖子

校監在家長會的一些說話,令我印象深刻.就是有個家長說,其女問點解哥哥讀書報告只要3 ...
「磨劍十年,用在一朝」,又吾想操練又要有好成績,這是人類最祈望的「不勞而獲」心態。

‹ 上一主題|下一主題