用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手媽媽問問題
go

新手媽媽問問題 [複製鏈接]

我仔仔只是幼稚園,選下年KI中(學券學校)請問不是說升小學是抽籤,但看到幼稚園(不是龍校)顯示升小學的學生會集中在某些學校比例會高些?
真的有影響嗎?我選幼稚園是否應該要開始留意?
謝謝指教

0    0    0    0

簡單d講, 官津校唔關讀唔讀名幼. 都係睇自行夠唔夠分和大抽獎夠唔夠運. 置於你話見到某些名幼好像比較多小朋友入到出名私立和直資小學. 我只可以講, 物以類聚,一班好aggressive, 胸懷大志, 一早已target名校的家長自自然然選這些名幼作踏腳點,再加上後天的努力裁培,自然學有所成,金榜提名. 結論是: 讀名幼 = 考入名小學並沒有必然因果關係. 家長有沒有刻意努力裁培因素大一些 ...即係話,即使讀村校,家長大灑金錢,訓練小朋友文武雙全.都會有機會入到神校...

YSB 發表於 14-12-18 14:18
我仔仔只是幼稚園,選下年KI中(學券學校)請問不是說升小學是抽籤,但看到幼稚園(不是龍校)顯示升小學的 ...
其實係有少少錯覺嚟。
如果係地區既幼稚園,唔係名幼,好似係非牟利機構辦個啲幼稚園,大部份入讀既學生都係住係區內,佢地揀既小學都係區內既小學。如果佢地揀埋同一間熱門小學又咁好彩大抽獎抽中,睇落去咩似集中係某一間學校囉。

另外有啲係世襲生跟阿哥家姐入,通常幼稚園唔會分開講。

‹ 上一主題|下一主題