用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 18個月大前可以排特殊學位嗎﹖﹖
go

18個月大前可以排特殊學位嗎﹖﹖

BB而家已經14.5個月大,識離手行,我地扶住佢可上落樓梯,唔扶野可以踎低執野,攞住野通屋行都OK,
指認物件都唔算少,聽得明邊個係爸爸媽媽,基本指令都聽得明,但唔係次次肯做,俾俾就仲一般,唔係好肯分享,
都識自己畢飯食,識模仿打電話,吸塵,掃地呢D,識手指指。佢對陌生人好慢熱,有時唔係好睬人咁(一個個陌生人,有D佢又好熱情咁,佢睇心情同有選擇性)

佢一個人玩又得,但都鐘意同人玩

佢仲未識講野,最基本爸媽都唔識有意識叫,間唔中跟我地口水尾講幾粒單字/詞語,但唔係面對我地講,講一次就冇,而且都仲係叫佢名字唔係次次應,我好擔心

crystal媽咪  6個月入了E位.  發表於 14-12-24 07:18
crystal媽咪  識一個18個月排隊I位. 另一個6個   發表於 14-12-22 07:38

回覆:18個月大前可以排特殊學位嗎﹖﹖

我覺得你b得12.5個月 識依d野係正常 媽媽放心等到歲半 其實我只係覺得依家d bb學得太多野姐 你bb已經識依d野我唔覺發展遲緩/自閉 講真我地以前自己做b 邊有話咁快識英文等等既野 放心啦

回覆 Sarahroman 的帖子

我唔係要佢識認字呢D,而係BYE BYE、HELLO呢D佢都冇意識去學我好擔心,我教極佢佢都冇反應,我地面對面同佢做呢D動作佢都唔知望邊,叫佢個名佢都唔係成日應,認物件只係認到燈、波、毛巾同埋似是疑非咁,其實我都唔太確認佢究竟知唔知道我地係爸爸媽媽,唔可以話佢唔睬人,但我總覺得佢冇其他BB咁主動

回覆:Littlecatta2013 的帖子

我地18個月排,而家快3歲都未入

引用:我仔12.5個月大,一般CHECK自閉(協康、STEP

原帖由 Littlecatta2013 於 14-12-18 發表
我仔12.5個月大,一般CHECK自閉(協康、STEPS、楊震)要起碼2歲,12個月大CHECK只可以CHECK係咪發展遲緩(或者 ...
wah 我個囡17.5月都吾識做晒以上指令喎?

回覆 Julybabe 的帖子

你阿女17.5個月仲未做到邊樣呀﹖﹖
我阿仔仲未識揮手HELLO, BYEBYE,我響屋企叫佢名都係時應時唔應,要誇張D如扮喊先理下你,佢多數鐘意自己周圍搞野,我勁擔心呀

引用:回覆+Julybabe+的帖子 你阿女17.5個月仲未

原帖由 Littlecatta2013 於 14-12-30 發表

你阿女17.5個月仲未做到邊樣呀﹖﹖
At least 5 6 7 9 14 not satisfactory for my gal

咁你地大人講野佢明唔明白﹖﹖
有冇番緊PLAYGROUP呀﹖﹖

引用:回覆+Julybabe+的帖子 咁你地大人講野佢明

原帖由 Littlecatta2013 於 14-12-30 發表

明d吾明d...

引用:回覆+Julybabe+的帖子 咁你地大人講野佢明

今个月開始反playgp

請問有冇JM可以介紹一個兒科醫生(最好有點權威的)可以寫紙俾我去CAC﹖
我去開o個個醫生唔肯寫

回覆:Littlecatta2013 的帖子

我是搵個普通科醫生寫乍

特殊學位唔係d智障/有殘缺的學位咩樓主係未應該想指幼稚園混合學位

回覆 Sarahroman 的帖子

係混合位呀,咁都係特殊教育之一

回覆 曲曲 的帖子

但我仔而家14.5個月都唔識講野(好間唔中講幾粒單字/詞語,但講一次就唔講了),而且叫佢名字唔係次次應我,我好驚佢自閉

回覆:Sarahroman 的帖子

我個整體遲緩都係排特殊位

樓主BB已經算識好多了~ 就咁形容,唔好覺有問題.

18個月前,囝囝係做乜都無反應,一柆音都無. 去唔到指令哩part.

引用:樓主BB已經算識好多了~+就咁形容,唔好覺有

原帖由 momotang 於 15-03-24 發表
樓主BB已經算識好多了~ 就咁形容,唔好覺有問題.

18個月前,囝囝係做乜都無反應,一柆音都無. 去唔到指令哩pa ...
我囡都係甘 甘你bb現在情況點

回覆 鄧豆豆 的帖子

我咪就係回覆你個POST o既媽媽