用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培道 pm vs 協恩 pm vs 祟真(主流) am
樓主: karlcchu
go

培道 pm vs 協恩 pm vs 祟真(主流) am [複製鏈接]

引用:我小朋友祟幼主流升返祟小主流,考到直資of

原帖由 pochacco_ch 於 14-12-18 發表
我小朋友祟幼主流升返祟小主流,考到直資offer,同另一間直資去到要上家長課嘅階段,最後因為晤想上堂冇繼 ...
可能我地唔係谷個類家長,我自己無特別出去進補,除左報興趣班外。 你朋友一定唔係我仔個班啦,我仔個班上年真係傷亡慘盡,唔知你朋友講好多家長有offer係指幾多,因為我都有識d唔同班嘅媽媽,升小成績真係好一般喎,不過都係個句,唔好靠晒學校,要自己爭取。

回覆:creama 的帖子

晤係我朋友係我自己個小朋友,佢係今年考小1,遲你小朋友一年

而家講緊都是往年的數據,唔好忘記我們呢班係龍年bb,相信到時戰況一定激烈

回覆:creama 的帖子

我仔熟嘅同學仔10個裡面有8個都有出面學校嘅offer有幾個仲晤止1個offer,雖然晤係神校,但有offer已經算好好成績

而家講緊都是往年的數據,唔好忘記我們呢班係龍年bb,相信到時戰況一定激烈

回覆:hitmanlau 的帖子

係呀!龍年競爭仲激烈!大家加油!

pochacco_ch 發表於 14-12-18 16:42
係呀!龍年競爭仲激烈!大家加油!
我大囡早兩年搵幼稚園都冇咁恐怖,今年我見好多大仔到現在都未有offer

hkpapa852  咁你下年考小一了  發表於 14-12-18 17:31

creama 發表於 14-12-18 10:26
協恩雖然唔係龍,但小學叩門位全留比協幼,聽聞都有十幾個位,全班得60人,有10人可入協小,機會都唔低架, ...
但係又要諗下, 如果要去到叩門先有D用, 係咪值得? 而且就算俾你叩門都唔代表一定收
個人覺得最理想係培道, 可以直升, 又可以繼續玩抽獎, 學費仲唔算貴
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

agree, $500/一個月學費,100%直升負築, 真係好抵讀

hkpapa852 發表於 14-12-18 17:13
但係又要諗下, 如果要去到叩門先有D用, 係咪值得? 而且就算俾你叩門都唔代表一定收
個人覺得最理想係培道,  ...
跟我想法一樣

cherryme 發表於 14-12-18 17:20
agree, $500/一個月學費,100%直升負築, 真係好抵讀
今年仲平,$500都唔駛

引用:Quote:creama+發表於+14-12-18+10:26+協恩

原帖由 hkpapa852 於 14-12-18 發表
個人覺得最理想係培道,  ...
叩門位好似係協幼老師揀人推薦的,揀左個d學生應該都十拿九穩入,我都係聽朋友講咋,如果唔係請更正。 都係個句,睇下家長心頭高唔高,有人好鐘意協恩嘅咪覺得值囉,同埋協幼本身個評價不嬲都好好。好似之前有家長講培道係保守型好正確,啱d心頭唔高的媽咪,一心直上培小或大抽獎,但叩門能力比較低,所以進取型未必啱。各人喜好唔同,大家比自己覺得的意見,最終都係樓主自己作決定架啦。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-12-18+發表

原帖由 creama 於 14-12-18 發表
叩門位好似係協幼老師揀人推薦的,揀左個d學生應該都十拿九穩入,我都係聽朋友講咋,如果唔係請更正。 都係 ...
無錯

唉。。可惜的是協恩,崇真,培道三間我都系收到waiting..   

回覆 hitmanlau 的帖子

我咪其中之一囉, 我女一月大B, 只有原校OFFER...

有三間offer好好啊,協恩收好少人,真係好難先收,你覺得你女有什麼個人之處,三間老師都比offer, 純參考

協恩唔係直升,要抽先有機會,或叩門,你係咪同區?

培道happy school, 直升,私小要學費

tt 都要考先知收唔收tt小

我覺得tt較好,課程應深d, 對日後考試都好些

回覆 happybbpig 的帖子

我不太肯定, 我諗有几個可能:

1) 阿囡是大B
2) 個子生得高大, 似三歳多
3) 口齒伶俐, 表達能力強
4) 每晚都有半小時storytime
5) 經常看書 (看過的書 > 100本)
6) 由歳半巳返PN
7) 由一歳半開始我們train up她自理及禮貌
8) 和這些學校有緣....

我們不是住在34校網....不夠20分....只是想博扣門(雖然競爭很大)...

三間都是很好的基督教學校, 各有特式及優點

因為我們很喜歡協恩小學及中學, 所以會傾向選擇協幼....

無論如何, 你們寶貴的意見很幫到我們...

karlcchu 發表於 14-12-19 14:06
回覆 happybbpig 的帖子

我不太肯定, 我諗有几個可能:
我女兒有崇真國際am offer, 培道無報.
1) 阿囡是大B
2) 個子生得小,
3) 口齒伶俐, 表達能力強
4) 每晚都有半小時storytime
5) 經常看書 (看過的書 > 100本)
6) 2歳返PN
7) 由一歳半開始我們train up她自理及禮貌
8) 同學校有緣....

培道,協恩都唔收呀...

回覆:培道 pm vs 協恩 pm vs 祟真(主流) am

我會揀協恩

‹ 上一主題|下一主題