用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【注意】為子女揀學校,家長不能偷懶! ...
樓主: Mama5K
go

【注意】為子女揀學校,家長不能偷懶!   [複製鏈接]

回覆:【注意】為子女揀學校,家長不能偷懶!

好賤喎, 上EK都係關心子女嘅家長, 互相分享或求教, 應該大家互相幫助係無私嘛, 真係害到人地子女入唔到適合中學於心何忍呢

醒目開學勳章 王國長老

Mama5K 發表於 14-12-17 18:45
近日分別和幾位都有高小生子女的同事、親友和孩子的同學家長閒聊,談及孩子呈分試及升中選校的非人生活點滴 ...
好帖不能不推返上黎~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主

謝謝版主,又是時候提提家長了

little_yolky 發表於 14-12-19 12:03
依? 原來超級版主係會回應架? 我次次都只係封帖時見到佢, 今次有幸見到開金口了 ...

你咁講嘢!可能你之前的料未夠班到超級版主垂青!

利申:我都冇。只有一次希望我將 lB 的系列轉中文。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

miriam 發表於 15-10-9 00:47
升中版常客都估到係邊位掛

上得嚟少,我背,唔知道呀!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 18-11-12 16:03
上得嚟少,我背,唔知道呀!
係咪扮傻丫
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

簽名被屏蔽

就算唔係山埃tips, 禁啱我又未必啱你……乜意见都应該過濾下,睇下啱唔啱自己用先得。

BTW我地好幾个都住哂乜宮物宮,成曰上黎喎……

回覆樓主

e..我都有收過山埃啊

ANChan59 發表於 18-11-12 16:01
你咁講嘢!可能你之前的料未夠班到超級版主垂青!

利申:我都冇。只有一次 ...
我想要IB

rabbitmonkey 發表於 15-10-25 20:52
好賤喎, 上EK都係關心子女嘅家長, 互相分享或求教, 應該大家互相幫助係無私嘛, 真係害到人地子女入唔到適合 ...
與其搞咁多小動作,不如將d 精力放係點樣提高成績及選校,真無言

artroboy 發表於 18-11-15 08:43
我想要IB
陳 Sir 除咗高中版置頂嘅 IB 資料, 另一置頂 Strategy get into hot professional programs in the University 資料都非常 Very Good, 包保你擴張眼界

小時了了 發表於 18-11-15 10:15
陳 Sir 除咗高中版置頂嘅 IB 資料, 另一置頂 Strategy get into hot professional programs in the Univers ...
Thanks !!

小時了了 發表於 18-11-15 10:15
陳 Sir 除咗高中版置頂嘅 IB 資料, 另一置頂 Strategy get into hot professional programs in the Univers ...
真係好詳細,係時候做功課。

artroboy 發表於 18-11-15 10:37

我都係睇完陳 sir 嗰個帖引發去搵海外交流/做義工, 日後計劃吓報啲係大學上嘅暑期班, 又或者做暑期工, 又或者搵 job attachmenet / placement 之類....

報獎學金作為大學面試 rehersal, 到時再諗

小時了了 發表於 18-11-15 11:01
我都係睇完陳 sir 嗰個帖引發去搵海外交流/做義工, 日後計劃吓報啲係大學上嘅暑期班, 又或者做暑期工, 又 ...

Now, you are the expert in these areas.

小時了了    發表於 18-11-15 14:58

artroboy 發表於 18-11-15 10:37

當年為自己兒子作準備,搵了一些資料,自己又過濾及整合一下而成,過了一段時間才完成,貼出嚟。

我亦在中後期的回應有些分享一下得與失,還有難處,重點是真實性好高,因為部分人與事,我要保護兒子及其他人的私隠!

如果想了解升中策略,可以在EK搜尋升我寫的一篇帖舊文,用另一個角度分享升中策略,因為冇置頂,可能難搵些。另一個方法是去我在 EK 日誌尋寶,因為那個帖源於日誌的分享及討論!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2498236
Secondary School Admission criteria comments

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2499799
另一篇,「如何部署升中?

artroboy    發表於 18-11-15 16:58

小時了了 發表於 18-11-15 11:01
我都係睇完陳 sir 嗰個帖引發去搵海外交流/做義工, 日後計劃吓報啲係大學上嘅暑期班, 又或者做暑期工, 又 ...

我係真心的稱讚你,因為你勝在貼地,你搵到及分享的資料較合適中等程度及成績學生,要攻守兼備,所以你的資料內容好闊。唯一我的意見是,不是單純貼出來,加多些個人心得就 perfect。

個別好熟的網友嫌我的分享可能較適合尖子及中上家庭,對部分家長適用性不足。你的分享補充我的不足!

所以我對你的稱讚是誠意的!

另一方面,我喜歡用故事形式表達,原來好多網友受落,因為純事實,數字是好悶的,未必個個都明白及接受,好得意㗎!

Yanamami    發表於 18-11-15 15:14

Cecily 發表於 14-12-19 00:25
選中學真的好頭痛,要選一間最合適自己子女,事前的準備功夫一定不可少,除了上網取料,數據分析Banding等 ...
其實,我想問,選學校,“校長”作爲選校因素之一,有多少需要考慮?
如果官校來説,做不都久就要換校長,我覺得校長只是一個行政職位,好少能真正影響到學校教學質量。

就像我之前為孩子選小學,孩子上學沒幾年,校長就已經換了。

前兩天,在論壇裏東看看,西看看,發現有的學校簡介會,校長都不出現,是副校長做簡介。有的學校校長象銷售代表,但有家長說,學校其實很平實,校風其實很樸實。

所以,真的頭痛。

sfuhsg 發表於 18-11-15 03:17
e..我都有收過山埃啊

可惜到現在我都未收到山埃貼士,不能開開眼界
‹ 上一主題|下一主題