用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【注意】為子女揀學校,家長不能偷懶! ...
樓主: Mama5K
go

【注意】為子女揀學校,家長不能偷懶!   [複製鏈接]

引用:其實要送幾多流料先至可以將自己仔女安全送

醒目開學勳章 王國長老

其實開帖查問也不是問題, 會員給予意見, 也要多思量一下, 始終最了解小朋友讀書狀況係父母自己, 選校時不需一定跟足,

同意樓主講, 為子女揀學校, 家長不要偷懶, 除到心儀中學聽簡介會外, 抽少少時間到該校望一望放午饚及放學時學生情況更佳, 當然如有朋友的子女在心儀學校讀, 可以得知更多有用資料, 更要問一問用家 (小朋友)是否喜歡, 因在該校讀6年書的是他們呢

最緊要是選一間合適的學校給他們. 每一間學校也有其存在價值, 不要人云亦云,盲目跟從

在此祝願各位小朋友能入到心儀的中學
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

JoJo 發表於 14-12-19 11:39
其實開帖查問也不是問題, 會員給予意見, 也要多思量一下, 始終最了解小朋友讀書狀況係父母自己, 選校時不需 ...
依? 原來超級版主係會回應架? 我次次都只係封帖時見到佢, 今次有幸見到開金口了

Charlotte_mom    發表於 15-10-9 11:24
TwinWong    發表於 15-10-9 09:45
Yanamami    發表於 15-9-12 23:19
JoJo    發表於 14-12-19 12:19

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 14-12-19 12:03
依? 原來超級版主係會回應架? 我次次都只係封帖時見到佢, 今次有幸見到開金口了 ...

見笑啦, 超級版主也只是一個名稱而已, 我也是一位會員, 以前回覆較多 (因乜都唔識嘛, 會員又肯分享), 隨著小朋友大個啦, 開始少左發言,

好多學校資訊都係係呢度取得, 每去一個階段又會去另一討論區到望. 當然亦有去實地考察下啦
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

醒目開學勳章 王國長老

各位記住問資料之餘自己都要做功課
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:咁其實上黎問...又未必係偷懶....有時想知

原帖由 月希 於 14-12-18 發表
咁其實上黎問...又未必係偷懶....有時想知有冇過來人經驗...理想學校師兄/姐家長對學校的感想...依D都唔係 ...
👍贊同你的意見!

回覆:【注意】為子女揀學校,家長不能偷懶!

眨眼間又一年了!今年小女已是小六生,不得不努力考好呈分試,再按她成績及個性去選擇理想的中學。希望大家都可以有備而戰!

主動私下教路(pm?)。。。答案呼之欲出喎!  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章 王國長老

奥脫福 發表於 15-10-8 21:04
升中版常客都估到係邊位掛
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

讚成樓主講, 唔好懶(其他上EK已經唔懶), 要從各方面途徑去了解多D, 就唔會咁易中山埃啦

成日重覆人哋嘅說話叫人check pm果個?!

除非涉及個人私隱,我覺得關於學校的評論、意見等都可以在版面
講,無必要用PM。

Soundervolt    發表於 18-11-13 09:21
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:除非涉及個人私隱,我覺得關於學校的評論、

原帖由 奥脫福 於 15-10-09 發表
講,無必要用PM。 ...
非常同意,版面分享及討論,可以造福更多家長,這樣才算討論區嘛!

奥脫福 發表於 15-10-8 21:04
Not me ....  
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

奥脫福 發表於 15-10-9 17:59
講,無必要用PM。 ...
Not necessary, some parents asked me to comment about a couple of schools, I prefer PM them instead of here. Some parents are very defensive, no need to argue publicly.
Fortunately, I only know just handful of schools, if I don't know, I just say I don't know. I am not sure who can know most of the schools, different districts, different standards ......

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Charlotte_mom 發表於 15-10-9 11:25
讚成樓主講, 唔好懶(其他上EK已經唔懶), 要從各方面途徑去了解多D, 就唔會咁易中山埃啦 ...
好睇你撞到乜野家長,有D真係言無不盡,有D真係生草藥!

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 15-10-20 23:51
Not necessary, some parents asked me to comment about a couple of schools, I prefer PM them instead  ...
你係有家長問先至 PM 回覆畀意見.

我有時見到某部份點評 O 晒咀架.

ANChan59  我估到啦!  發表於 15-10-21 00:54

miriam 發表於 15-10-21 00:50
你係有家長問先至 PM 回覆畀意見.

我有時見到某部份點評 O 晒咀架.
等我留意吓d神乎奇技!

每個學生同家長對學校的感覺同評價未必一樣。只要講出事實或真心感受便可。唔同學生適應唔同學校。好似魚要在水裡游,駱駝適應沙漠,青蛙可以兩棲。

beaclem 發表於 14-12-17 23:29
其實要送幾多流料先至可以將自己仔女安全送入心儀學校?與其花咁多時間送流料,不如實際D,叫仔女考好呈分 ...
我估我知道樓主講緊邊個掛.......
我不相信這位網友的動機是要放流料以打擊潛在競爭者!佢pm的對象據我觀察各校網都有,話佢故意放流料打擊別人未免太陰謀論了。
我同意在EK的確有人故意放流料誤導其它人,是不是背後有動機就不清楚了,總之:「耳聽為虛,眼見為實」。
建議家長們應採用較科學的方法,以數據作為做決定的基礎。
很多人的意見都是主觀意見,可能他/她們的認知就是這樣,他/她們並沒有故意害其它人,只是「好心做壞事」而已。
‹ 上一主題|下一主題