用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見.... 我這個選擇可行嗎?
go

求意見.... 我這個選擇可行嗎?

囝囝2次程分試 - 全級第13名, 沒有特異功能, 只有風紀, 集誦 及 話劇獎, 現考慮自行報 :

1st choice: 香港華仁書院
2nd choice: 聖若瑟書院 (堅尼地道)

1st choice: 聖若瑟書院 (堅尼地道)
2nd choice: 英皇書院

這樣太進取嗎? 各位有沒有建議?

全級第13名是 b1a 或 b1b組別?

請指教

每間學校唔同。我聽過全級第5 都已係band 2
[

回覆 Maggie3493 的帖子

又過於極端喇,全級第五係B2,除非佐敦官立

引用:每間學校唔同。我聽過全級第5+都已係band+2

原帖由 Maggie3493 於 14-12-17 發表
第一次聽

王家爸爸  每區都會有這樣的學校   發表於 14-12-18 13:32

回覆:Maggie3493 的帖子

除非全級只有十多人,全級第五那就有可能band two

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

引用:Quote:原帖由+Maggie3493+於+14-12-17+發表

原帖由 austism 於 14-12-17 發表
第一次聽
我都聽過接近嘅case,不過唔係佐敦官小.

王家爸爸  HKU對面也有一間  發表於 14-12-18 13:35
王家爸爸  其實唔少㗎  發表於 14-12-18 13:34

呢個當然係極端例子,但絕對真實,亦不是佐官小。所以,只得分數,名次真係好難俾到意見。
[

1. 要睇你間小學banding, 同之前有無學長曾經入讀
2.已我所知 St Joseph's 喜歡的學生成績好之外,要有其他活動,記得家長會時校長講過唔想學生做book worm, 有運動的人,頭腦會靈活。所以St Joseph's  D 學生好smart.
3.你要考慮三間之中,有無叩門位,華仁好似無叩門位,連介簡會都無。
4.請教班主任意見。

我囝囝上年自行收生入了 St. Joseph's

謝謝各位回應.

囝囝學校95人, 所以我估係B1.

回覆 leelee_m 的帖子

謝謝你的詳細資料.

我校去年約5人入讀了, 所以希望自行階段一試.

Josephian 好smart, 亦是中西區b1熱門學校之選.

可否請教你, 我囝囝是個活躍的孩子, 喜歡參與各項課外活動, 但運動及藝術就一般, 想問Josephian 需自律讀書, 還是老師會給予學生適當既推動力?
囝囝說想選一間"谷"既學校, 這樣可令他努力喎

請問你囝囝是外來生 或 是 小學部升上?
我怕小學部既學生會排擠外來生, 小圈子令囝囝會唔開心.

我囝囝是外來生,同其他同學相處沒有問題。其實 男孩子通常不驅小節,好容易 friend. 可以放心!

由於我囝囝在精英班,功課量比其他班多少少。但也可以應付,大部份老師都好好,同學生打成一片。有時午飯時間一齊踼波。學校會舉行不同運動班際比賽,大家玩得好開心。我覺得我仔仲開心過小學階段。不過自律是很重要,他身邊的同學成績都不弱,所以我囝囝都好着緊自己的成績。其實有個推動力是一件好事呀!

引用:每間學校唔同。我聽過全級第5+都已係band+2

原帖由 Maggie3493 於 14-12-17 發表

回覆 leelee_m 的帖子

謝謝你的回覆 我另有一個問題, 可否checkpm?

看見你的回覆後, 也放心了一點.

你囝囝入讀精英班, 好叻仔   

我覺得有時男校可能較男女校容易溝通及溶入校園生活.

這段時間參觀多間男校, 感覺很好.