用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考認字
樓主: mamath
go

考認字 [複製鏈接]

回覆:考認字

幼稚園點為之谷?唔識寫、唔識讀、唔識做、做不到、默書唔識、老師會罰嗎?罰、罵都只是父母吧!我比較喜歡教得深,唔識起碼可以知道出面嘅世界係點,開心幼稚園上小一好難適應。

winnietingting 發表於 1惨-12-25 13:54
現今做父母真艱難。
唔止父母難,做小朋友仲難,番全日再多功課慘過番工

引用:幼稚園點為之谷?唔識寫、唔識讀、唔識做、

原帖由 vnghk0001 於 14-12-25 發表
幼稚園點為之谷?唔識寫、唔識讀、唔識做、做不到、默書唔識、老師會罰嗎?罰、罵都只是父母吧!我比較喜歡 ...
我friend個間學校(名校) ,真係建議佢女K2留班

引用:Quote:原帖由+vnghk0001+於+14-12-25+發表

原帖由 964000 於 14-12-26 發表
我friend個間學校(名校) ,真係建議佢女K2留班
K2 就要留班!

引用:Quote:原帖由+964000+於+14-12-26+發表我fr

原帖由 erniewellie 於 14-12-27 發表
K2 就要留班!
其實即係叫你走

其實教認字是靠家長唔係靠學校,我自小朋友兩歲起開始教他認字,為的是想他自己看書自學,中文用基礎漢字500,英文用Ladybirds 套keywords Peter and Jane,每日一字或一頁,加上大量課外書伴讀,小兒現在k1基本上已會看功課題目,行街坐地鐵什麼地方都會指住字來讀或問我,我只是一個很忙的working mom, 我得的話,大家都得

引用:其實教認字是靠家長唔係靠學校,我自小朋友

原帖由 hosinai2012 於 14-12-27 發表
其實教認字是靠家長唔係靠學校,我自小朋友兩歲起開始教他認字,為的是想他自己看書自學,中文用基礎漢字50 ...
You are great, i am lazy

我好lazy,出去補

引用:我好lazy,出去補

原帖由 babycute2009 於 14-12-27 發表
我好lazy,出去補
現都揾緊,但都覺得要親孑閱讀

要花時間花錢出去補,點解唔每日花五到十分鐘自己教?我都不是每日得閒,但起碼每日會和他講一本書.養成閱讀習慣,無論考小學或將來再讀上去都受用不盡

其實教認字是靠家長唔係靠學校,我自小朋友兩歲起開始教他認字,為的是想他自己看書自學,中文用基礎漢字50 ...
請問你個套Ladybirds係咪書本?共有幾多本?

12set, 每set有3本,其中一本是教寫字的我無買,但你可以先試頭一set,睇下小朋友受唔受先,有人喜歡有人不喜歡,我是在外國網站買的,但聽聞香港好像商務有得買

http://www.ladybird.co.uk/worldwide/key-words/

引用:+本帖最後由+hosinai2012+於+14-12-27+23:2

12set, 每set有3本,其中一本是教寫字的我無買,但你可 ...
唔該哂

好多謝你既分享 等我又分享下我既經驗:
我由大女K2先開始要佢認字,雖然遲但好過無,中文我都係用基礎漢字500同埋我會自己讀,英文我同佢認sight word先,不過我方法係要佢死記,之後再伴讀學其它字,再加死記,我主要用ORT, I can Read系列。Ladybird我準備教細女。

引用:阿媽認字時間:學券幼稚園是這個「券」,即

原帖由 ha8mo 於 14-12-28 發表
阿媽認字時間:

學券幼稚園是這個「券」,即係獎券、醫療券個券
excellent

阿媽都要持續進修

回覆:zoewong426 的帖子

我是用ladybird教最初部分keywords, 讀開佢條癮就讀ORT, 然後讀返keywords 發現佢大部分未教的已識,我覺得最初幾星期是最難,因他們未會分大小寫,個字一變樣已不識,但熬過了就無問題。加上學校有教phonics, 佢已識估併音。

中文反而要靠死記,其實除基漢和我自己會讀外,還有什麼入門書?

‹ 上一主題|下一主題